Jesenji blues: 5 načina kako da pobedimo jesenju tugu

Jesenje vreme može uticati na naš endokrini, nervni i probavni sistem, kao i na mentalnu i fizičku stabilnost…

jesenj_ blues_5_nacina_kako_da_pobedimo_jesenju_tugu

Jesenji “blues”, odnosno sindrom sezonskog poremećaja raspoloženja (SPR) pogotovo nastaje kod prelaska na zimsko računanje vremena, kada se dan skraćuje a mrak znatno ranije pada…

Čak 20 odsto osoba, većinom žena, pati od tog poremećaja raspoloženja. Rapsodija ovog godišnjeg razdoblja kojoj su se divili mnogi pesnici i umetnici može uzrokovati i promene u našem organizmu, temeljene na čistim naučnim činjenicama. Jesenje vreme može uticati na naš endokrini, nervni i probavni sistem, kao i na mentalnu i fizičku stabilnost. Smanjeno izlaganje dnevnom sunčevom svetlu utiče na pinelanu žlezdu, koja je jedina žlezda koja crpi energiju preko očiju odnosno preko svetla, pa samim tim smanjeno luči hormon serotonin, poznat i kao hormon sreće.

Zašto tako malo spavamo kada znamo da to nije dobro…

To dalje prouzrokuje smanjeno lučenje hormona melatonina, koji je zaslužan za (dobar) san. “Osmeh zlata vredi” kaže stara narodna poslovica. Zato imajte na umu da pozitivno razmišljanje i pozitivan stav mogu veoma uticati na fizičko stanje organizma, na neurone u mozgu, jačanje imunološkog sastava… Ne zaboravite, kako bi vratili osmeh i energiju u svoj život i pobegli uticaju jesenjeg bluesa, svakako se napunite izvorima energije koji su dostupni svima: kvalitetan san, vazduh (disanje), voda, sunce, hrana i meditacija.

Pozitivna energija: naše oruđe promena…

Doktor Eliša Goldstin, autor knjige “The Now Effect: How this Moment Can Change the Rest of Your Life” predstavio je 23. septembra 2011. godine 5 načina kako možemo pobediti jesenji blues.

1. Vežbajmo kako da ostanemo pribrani.

Počnimo otvarati svoj um tako da on vremenom postane što više zahvalan onome što ga u trenutku okružuje.

3 načina da zaustavimo mozak koji preterano razmišlja (a nijedan nije meditacija)…

Naučimo sebe kako da ne živimo u prošlosti ili suviše brinemo. Postanimo otporni na to.

2. Budimo fizički aktivni.

Nemojmo stalno odlagati, već kada donesemo odluku da ćemo vežbati – držimo se nje. To je odličan početak. Nije obavezno ići u teretanu i tamo vežbati, možete vežbati i kod kuće. Izaberite sami da li će to biti 20 minuta joge ili nešto drugo, samo se aktivirajte. Brinite o sebi kako valja.

3. Svetlosna terapija

Svetlosne terapije blagotvorno deluju na organizam i trudimo se zato da budemo okruženi svetlom. U večernjim satima možete iskoristiti svetlost vašeg doma, kojeg bi trebalo da je što više.

4. Napravimo listu svega na čemu smo zahvalni.

Dnevno zapisujte šta vas je obradovalo i na čemu ste zahvalni.

Kako da vodite dnevnik srca…

Čuvajmo taj divan osećaj što duže na umu, i u svojoj duši. Mislimo pozitivno.

5. Ostanimo u kontaktu.

Trudite se da što češće budete okruženi ljudima koji vam prijaju, i kojima vi prijate. Šetajte, pijte kafu s prijateljicama, družite se i osetićete kako pozitivna energija samo raste i cveta.

WordPress Themes