JEJMO ZDRAVO (hrvaško)

Prženi krompirič‡i i čips meč‘u najgorom su hranom koju možete staviti u usta, tvrde nutricionisti.

Osim praznih kalorija sadrže gomilu soli, koja povisuje krvni pritisak, zasič‡ene masnoč‡e, koje povisuju holesterol, i ugljikohidrate, koji naglo povisuju nivoe inzulina u krvi, a to može poveč‡ati rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa. Ipak, najgori su akrilamidi, štetni spojevi koji se stvaraju pri prženju, a povezani su sa nastankom karcinoma. Umjesto prženog, bolje je jesti pečeni krompir, a čips je najbolje zaobič‡i.

Iz ishrane bi takoč‘e trebalo izbaciti slatka gazirana pič‡a jer sadrže mnogo kalorija i “loših” ugljikohidrata, a katkad i zaslač‘ivače čiji efekat na zdravlje još nije sasvim istražen. Ali zamke vrebaju i u naizgled zdravim namirnicama. Jedna od njih je losos, koji nipošto ne bi trebao biti umjetno uzgojen.

“Priroda nije zamislila da lososi žive u kavezima, a jedu soju i otpatke peradi. Zato je losos iz uzgoja siromašan vitaminom D, a krcat toksinima. Sadrži i tragove pesticida kao što su dioksin i DDT”, tvrdi David Carpenter sa Univerziteta u Albanyju.

Zbog toga je mnogo bolje jesti domač‡u morsku ili riječnu ribu. Ne treba vas zabrinjavati to što ona katkad sadrži živu. Istraživanje naučnika sa Harvarda pokazalo je kako koristi od jedenja ribe uvelike nadmašuju moguč‡u štetnost žive.

Jabuke se često prskaju pesticidima, koji se zadržavaju na njihovoj kori. Najsigurnije bi bilo kupovati jabuke uzgojene organski, a ako su vam dostupne samo konvencionalno uzgojene, obvezno ih dobro operite i ogulite.

Mesne prerač‘evine poput kobasica poveč‡avaju izglede za razvoj bolesti, tvrde naučnici sa Harvarda. Samo 50 grama mesnih prerač‘evina na dan dovodi do u prosjeku 42 posto več‡eg rizika za bolesti srca te 19 posto več‡eg rizika za dijabetes. Za to je kriva visoka koncentracija soli i konzervansa, prenosi 24sata.

Masa kojom je obložena untrašnjost limenki sadrži bisfenol A, tvar koja je povezana sa neplodnošč‡u, srčanim bolestima, dijabetesom i pretilošč‡u, tvrdi endokrinolog Frederick Vom Saal sa Univerziteta u Missouriju. Kiseli paradaiz nagriza unutrašnji sloj limenki, pa se bisfenol A oslobač‘a u hranu. Zbog toga je bolje koristiti pasirani paradaiz iz tetrapaka ili staklenki.
Kokice iz mikrovalne.

Hemikalije u unutrašnjosti vreč‡ice kokica za mikrovalnu prelaze na kokice, a istraživanja na životinjama povezuju ih sa različitim tipovima raka. Kokice pržite u tavi.

Izvor vijesti: http://www.24sata.info

WordPress Themes