JEDI IZ PAPRIKE(http://gluhinaglusni-dolenjske.net/index.php/razni-recepti/175-paprika)

01. Paprike s sirom

02. Paprike s skuto in kajmakom

03. Paprike s fižolom

04. Paprike z rižem

05. Kisle paprike z rižem

06. Paprike s krompirjem

07. Paprike z jogurtom

08. Paprike v omaki

09. Paprikaš

10. Paprikov namaz 1

11. Paprikov namaz 2

12. Namaz s svežo papriko

13. Namaz iz paprike in skute

14. Paprika za predjed

15. Paprika in paradižnik kot prikuha

16. Pečena paprika z jogurtom

17. Pečena paprika s fileti

18. Zapečena paprika z jajci na oko

19. Surova nadeta paprika

20. Paprika, polnjena z rižem

21. Paprika, polnjena z zelenjavo

22. Paprika,nadeta po mediteransko

23. Paprika, pikantno nadeta

24. Ocvrte nadete pečene paprike

25. Mesni paprikaš

26. Zelena paprika v solati

27. Mešana solata z jogurtom

28. Pečena paprika v solati

29. Hladna juha iz rdeče paprike

30. Juha iz paprike in krompirja

31. Bistra juha iz paprike

32. Juha iz paprik s špinačnimi zdrobovimi žličniki

33. Namaz s svežo papriko

34. Ajvar za hitro porabo

35. Omaka iz rdeče paprike

36. Paprika kot priloga h krompirju

37. Pečena paprika kot priloga ali solata

38. Paprika s sirom in jajci

39. Popečena paprika s sirom

40. Golaž s papriko

41. Pisani špageti s papriko

42. Hitra malica s papriko

43. Paprika na žaru

44. Pisane palačinke

45. Riba s papriko

46. Svinjski file s papriko

47. Paprika v solati

48. Nadevana paprika

49. Nadevana paprika z mocarelo

50. Paprika z mesnim nadevom

51. Sirova solata s papriko

52. Nadevana paprika po mediteransko

53. Ocvrta paprika

54. Paprika z mocarelo

55. Mešana solata z jogurtom

01. Paprike s sirom

Sestavine: ½ kg podolgovatih paprik, ¼ kg sira

Priprava: Paprike očistimo in damo v vsako kos sira. Zložimo na pomaščen pekač in pečemo 30 minut pri 220 °C. Jemo s kruhom ali s krompirjevim pirejem in s solato.

[ Na vrh ]

02. Paprike s skuto in kajmakom

Sestavine: ½ kg podolgovatih paprik, 20 dag kajmaka, 20 dag skute, 2 jajci, 5 strokov česna, sol, poper, peteršilj

Priprava: Iz beljakov napravimo sneg, česen stremo in vse navedene sestavine zmešamo. Z nadevom napolnimo očiščene paprike, jih položimo na pomaščen pekač in pečemo 30 minut pri 220 °C. K paprikam pripravimo krompirjev pire in solato.

[ Na vrh ]

03. Paprike s fižolom

Sestavine: ½ kg paprik, 2 jogurtova lončka kuhanega fižola, 2 čebuli, 1 žlica moke, 1 žlica paradižnikove mezge ali svež paradižnik, sol, poper, peteršilj

Priprava: Na olju prepražimo čebulo, dodamo moko, fižol, paradižnik in začimbe, zalijemo z vodo in dušimo, da postane nadev gost. Z njim napolnimo paprike. Zložimo jih v pomaščen pekač in pečemo 30 minut pri 220 °C.

[ Na vrh ]

04. Paprike z rižem

Sestavine: ½ kg paprik, 1 čebuli, 2 paradižnika, 15 dag riža, sol, poper, peteršilj, (30 dag mletega mesa)

Preliv: 1 jogurt, 1 jajce, 1 žlica moke, 1 žlica olja (lahko bučnega), sol, paradižnikova omaka: ½ kg paradižnikov, ½ l vode, sol

Priprava: Paprike očistimo. Na olju prepražimo čebulo, dodamo riž, začimbe, zalijemo z nekaj vode in dušimo toliko časa, dokler ni riž napol kuhan. K prepraženi čebuli lahko dodamo tudi 30 dag mletega mesa. Z dobljenim nadevom polnimo paprike. Pokončno jih polagamo v lonec in zalijemo s paradižnikovo omako; to pripravimo tako, da paradižnik narežemo in kuhamo v slani vodi, da se zmehča. Nato ga odcedimo in pretlačimo skozi sito. Paprike kuhamo še uro na šibkem ognju. Na krožniku jih zalijemo s prelivom, ki ga napravimo tako, da na olju prepražimo moko, dodamo z jogurtom razžvrkljano jajce in nekoliko pokuhamo.

[ Na vrh ]

05. Kisle paprike z rižem

Sestavine: 10 kislih paprik, 15 dag riža, 1 čebula, 1 por, 1 žlica paradižnikove mezge, 1 stroki česna, sol, poper, peteršilj

Priprava: Na olju prepražimo por in čebulo, dodamo riž in druge začimbe, zalijemo z vodo in dušimo še 10 minut. S tem nadevom napolnimo paprike. Zložimo jih v posodo, prelijemo z vodo in kuhamo, dokler se riž ne zmehča. Nato vzamemo vsako posebej iz vode in ponudimo s krompirjevim pirejem.

[ Na vrh ]

06. Paprike s krompirjem

Sestavine: ½ kg paprik, ½ kg krompirja, ½ dl olja, 1 čebula, sol, poper, majaron, 2 paradižnika

Priprava: Na olju prepražimo čebulo in narezano papriko, dodamo nalistan krompir, narezan paradižnik in začimbe. Vse dušimo, dokler se zelenjava ne zmehča.

[ Na vrh ]

07. Paprike z jogurtom

Sestavine: 1 kg paprik, 2 lončka jogurta, 3 žlice olja, 1 žlica gorčice 1 žlica majoneze, 3 stroki česna, 3 žlice kisa, sol, olje, poper

Priprava: Paprike popečemo, olupimo, narežemo in zmešamo z vsemi drugimi sestavinami. Jed je uporabna več dni, če jo shranimo v hladilniku v zaprti plastični posodi.

[ Na vrh ]

08. Paprike v omaki

Sestavine: 1 kg paprik, ¼ kg čebule, ¼ kg paradižnikov, ½ dl olja, 2 žlici moke, sol, poper

Priprava: Na olju prepražimo čebulo in papriko, dodamo moko, narezan paradižnik in začimbe. Zalijemo z malo vode in dušimo še 15 minut. Jemo s kruhom ali s krompirjevim pirejem in solato.

[ Na vrh ]

09. Paprikaš

Sestavine: ¼ kg paprik, ¼ kg čebule, ¼ kg paradižnikov, ½ dl olja, sol, poper, peteršilj

Priprava: Na olju najprej prepražimo čebulo, nato narezano papriko, dodamo paradižnike in začimbe. Dušimo še 15 minut.

[ Na vrh ]

10. Paprikov namaz 1

Sestavine: 15 dag paprik, 15 dag paradižnikov, 15 dag naribanega sira ali skute, 1 trdo kuhani jajci, sol, poper

Priprava: Papriko in paradižnik zmešamo, jajca pa zdrobimo z vilicami. Potem dodamo vse druge sestavine. Namaz lahko shranimo več dni v zaprti plastični posodi v hladilniku.

[ Na vrh ]

11. Paprikov namaz 2

Sestavine: 20 dag paprik, 10 dag skute, 4 dag masla , 5 strokov časna, sol, poper

Priprava: Papriko zmešamo v mešalniku, česen stremo in zmešamo z drugimi sestavinami. Namaz jemo s kruhom.

[ Na vrh ]

12. Namaz s svežo papriko

Sestavine: 100 g paprike, 100 g paradižnika, 100 g belega sira ali skute, 8 manjših rezin kruha, 2 jajci, peteršilj, maslo za namaz

Priprava: Papriko in paradižnik operemo, očistimo ter zmeljemo na strojčku za mletje mesa. Zmleto zelenjavo temeljito razmešamo s sesekljanim sirom ali pretlačeno skuto. Z namazom premažemo rezine kruha, ki smo jih prej namazali z maslom. Sendviče okrasimo s kolobarčki trdo kuhanega jajca in z drobno sesekljanim peteršiljem.

[ Na vrh ]

13. Namaz iz paprike in skute

Sestavine: 200 g paprike, 100 g skute, 50 g masla, 4 kosi kruha

Priprava: Paprike spečemo nad močnim ognjem, na štedilnikovi plošči ali v pečici. Olupimo, očistimo semena, drobno sesekljamo in še stremo v lesenem možnarju. Dodamo pretlačeno skuto in razmehčano maslo. Dobro premešamo ter s tem namazom premažemo tanke rezine kruha.

[ Na vrh ]

14. Paprika za predjed

Sestavine: 3 sveže paprike, ¼ lončka kisle smetane, 60 g masla, 4 žlice olja, 3 stroki česna, sardelni fileti

Priprava: Paprike obračamo nad plamenom ali pa jih damo za nekaj minut v pečico pod žar, nato jih olupimo in vsako narežemo na kakih 6 rezin. V široko ponev damo maslo, 4 žlice olja, strt česen in sardelne filete. Pražimo ter med mešanjem prilijemo žlico smetane. Dodamo papriko, premešamo, pokrijemo in pol ure dušimo. Od časa do časa prilijemo smetano. Dušimo nad zelo šibkim ognjem. Ko je paprika mehka, jo damo na steklen ali porcelanast oval ter prelijemo z omako od dušenja.

Postrežemo vročo ali hladno

[ Na vrh ]

15. Paprika in paradižnik kot prikuha

Sestavine: 500 g paprike , 500 g paradižnika , 500 g čebule , šopek zelene , 3 žlice olja, sol, poper

Priprava: V kozici razgrejemo olje, vanj stresemo nasekljano čebulo ter nasekljano zeleno. Pražimo, dokler čebula ne ovene, nato dodamo na rezance narezano papriko in olupljen ter na kocke narezan paradižnik. (Paradižnik laže olupimo, če ga za trenutek potopimo v krop.) Solimo, popramo, premešamo in posodo pokrijemo. Zelenjavo dušimo nad šibkim ognjem približno 40 minut. Jed moramo pogosto premešati.

[ Na vrh ]

16. Pečena paprika z jogurtom

Sestavine: 800 g mesnate paprike, 2 lončka jogurta, 4 žlice olja, česen, peteršilj, sol

Priprava: Paprike od vseh strani popečemo nad močnim plamenom, na štedilnikovi plošči ali v pečici pod žarom. Med pečenjem jih dva do trikrat obrnemo, Pečene paprike olupimo, po dolgem prerežemo in odstranimo seme. Zložimo jih na pladenj, osolimo ter pokapljamo z oljem. V jogurt stresemo drobno nasekljan česen in peteršilj, temeljito razmešamo ter zlijemo na paprike.

[ Na vrh ]

17. Pečena paprika s fileti

Sestavine: 800 g sveže paprike, 500 g vloženega ali svežega paradižnika, 1 konzerva sardelnih, filetov, majaron, 1 žlica olja, kis, sol

Priprava: Papriko operemo, obrišemo in narežemo na 4 dele. Kose paprike položimo na pomaščen pekač in na vsak kos položimo košček česna, košček sardelnega fileta ter košček svežega ali vloženega paradižnika. Pokapljamo z oljem, potresemo z majaronom in solimo. Pečemo 40 minut v vroči pečici. Ko je paprika skoraj pečena, jo pokapljamo s kisom. Tako pripravljeno papriko ponudimo vročo ali hladno.

[ Na vrh ]

18. Zapečena paprika z jajci na oko

Sestavine: 500 g paprike, 100 g sira, 8 jajc, 4 žlice olja, pekoča paprika, peteršilj , sol

Priprava: Papriko popečemo nad močnim ognjem, na štedilnikovi plošči ali v pečici pod žarom, jo olupimo, odstranimo seme in narežemo na večje kose. V nizko lončeno posodo damo olje, zložimo papriko ter potresemo z nasekljanim sirom in peteršiljem. Z žlico naredimo vdolbine, v katere ubijemo jajca. Solimo, potresemo s pekočo papriko ter postavimo za 5 do 6 minut v vročo pečico.

Postrežemo takoj.

[ Na vrh ]

19. Surova nadeta paprika

Sestavine: 4 – 6 paprik, 1 korenček, 1 korenina peteršilja, ¼ gomolja zelene, 2 krompirja, 1 pest graha, 4 – 6 žlic majoneze

Priprava: Paprike po dolgem razpolovimo, odstranimo pecelj in semena. Kuhano korenje, peteršilj, zeleno in krompir narežemo na majhne kocke, dodamo mlad kuhan grah ter vse premešamo z majonezo. S tem nadevamo pripravljene paprike, ki jih ponudimo k pečenki ali k zrezkom. Korenje, peteršilj in zeleno lahko skuhamo v juhi.

[ Na vrh ]

20. Paprika, polnjena z rižem

Sestavine: 8 paprik, 160 g čebule, 200 g paradižnika, 120 g riža, 1 jogurt, 1 jajce, 20 g moke, 8 žlic olja, peteršilj, poper, sol

Priprava: Paprike operemo, odstranimo seme ter znotraj posolimo. Čebulo drobno sesekljamo in jo pražimo na olju, da ovene. Dodamo riž ter pražimo, dokler ne postekleni. Solimo, popramo in primešamo pol sesekljanega paradižnika. Prilijemo malo vode, potresemo s sesekljanim peteršiljem ter mešamo nad ognjem, da se riž osuši, nato odstavimo. Z nadevom napolnimo paprike, jih zložimo v posodo drugo poleg druge, mednje damo preostali nasekljani paradižnik in prilijemo vodo, da sega do polovice paprik. Dušimo v pečici ali nad zmernim ognjem. Ko so paprike skuhane, jih prelijemo z omako in pustimo, da ta zakrkne.

Omaka: Jogurt, jajce ter moko dobro razžvrkljamo. Če postrežemo paprike hladne, jih ne prelijemo z jogurtovo omako.

[ Na vrh ]

21. Paprika, polnjena z zelenjavo

Sestavine: 8 paprik , 160 g krompirja , 160 g paradižnika , 80 g čebule , 80 g zelene , 60 g korenja , 80 g sira, 1 ½ dl mleka, 2 stroka česna , 8 žlic olja , peteršilj, sol

Priprava: Papriko očistimo, odstranimo semena ter znotraj posolimo.

Nadev: Čebulo, korenje in zeleno sesekljamo, damo v kozico, prilijemo malo vode, pokrijemo ter dušimo. Ko je zelenjava mehka, dodamo na kocke narezan krompir, polovico nasekljanega paradižnika ter sesekljan česen. Potresemo s sesekljanim sirom in peteršiljem ter temeljito premešamo. Napolnimo paprike, jih zložimo v pekač, v katerega smo dali malo olja, in preostali sesekljan paradižnik. Prilijemo tudi malo vode. Pečemo v pečici ali dušimo nad šibkim ognjem. Če pečemo jed v pečici, jo nazadnje prelijemo z razžvrkljanim jajcem in mlekom. Pustimo v pečici, da jed zakrkne.

[ Na vrh ]

22. Paprika,nadeta po mediteransko

Sestavine: 4 paprike, 200 g tunine, 100 g izkoščičenih oliv, 30 g kaper, 5 sardelnih filetov, 2 stari žemlji, 1 strok česna, 1 žlica olja, sol, poper

Priprava: Cele paprike od vseh strani na hitro popečemo in olupimo. Odrežemo košček pri peclju, papriko očistimo in jo nadevamo.

Nadev: V skodelici dobro razmešamo zdrobljeno tunino, nasekljane sardelne filete, kapre, olive ter v vodi namočene žemlje. Solimo in popramo. Paprike položimo na namazan pekač in jih damo za 20 minut v pečico, razgreto na 200 °C.

[ Na vrh ]

23. Paprika, pikantno nadeta

Sestavine: 4 paprike , 250 g riža , 50 g masla, 5 žlic olja, 2 stroka česna , peteršilj , 4 sardelni fileti , sol, poper

Priprava: Papriko na hitro popečemo, olupimo in po dolgem prerežemo na dva dela. Riž napol skuhamo v slanem kropu. Odcejenega zmešamo s sesekljanim ter na olju pocvrtim peteršiljem. Polovičke paprik osolimo, popramo in zložimo drugo poleg druge v plitvo nepregorno posodo. Nadevamo jih z rižem.

Preliv: Na maslu in 4 žlicah olja pražimo strt česen in sesekljane sardelne filete. Ko česen zarumeni, ga odstranimo, omako pa vlijemo na nadete paprike. Nadete paprike damo v pečico, ki smo jo razgreli na 180°C, in pečemo približno 40 minut. Če se riž preveč suši, pokrijemo z naoljenim papirjem ali z alu folijo. Jed postrežemo vročo ali hladno.

[ Na vrh ]

24. Ocvrte nadete pečene paprike

Sestavine: 8 rdečih mesnatih paprik, 400 g mletega mesa, 1 jajce, 50 g kruha, prepražena čebula, česen, poper, peteršilj, moka, 2 jajci, drobtine, maščoba za cvrenje

Priprava: Paprike (ne pekoče) spečemo v pečici in jih naložimo v skledo ter pokrijemo. Ko se ohlade, jih olupimo in odstranimo semena. Očiščene paprike napolnimo z mesnim nadevom, sploščimo v obliko zrezka, paniramo in ocvremo v vroči maščobi.

Nadev: Mletemu mesu primešamo jajce, v vodi namočen, ožet in zdrobljen kos kruhove sredice, prepraženo čebulo, česen, poper in sesekljan peteršilj. Vse dobro pregnetemo.

[ Na vrh ]

25. Mesni paprikaš

Sestavine: 600 g mesa (svinjsko, telečje, goveje ali jagnječje) , 600 g paprike , 200 g zrelega paradižnika , 150 g čebule , 40 g korenja , 2 žlici olja , 20 g moke , peteršilj , 1 vejica zelene , mlela paprika, sol

Priprava: Na olju pražimo na večje kose narezano meso. Dodamo drobno sesekljano čebulo ter sesekljan korenček. Ko zelenjava ovene, dodamo še olupljen in na drobno narezan paradižnik. Pražimo, dokler voda od paradižnika ne izpari. Posipamo z moko in mleto papriko. Solimo, prilijemo vrelo vodo, da je jed pokrita, ter dušimo nad majhnim ognjem. Ko je meso skoraj skuhano, dodamo drugo polovico na kocke narezanega paradižnika in na večje kose narezano papriko. Dušimo ali, še bolje, postavimo jed v vročo pečico, da se skuha do konca. Ko je paprikaš gotov, ga potresemo s sesekljanim peteršiljem, zeleno, lahko pa tudi z mleto pekočo papriko ali nasekljanim feferončkom.

[ Na vrh ]

26. Zelena paprika v solati

Sestavine: 6 – 10 zelenih paprik, sol, sladkor, vinski kis

Priprava: Paprike očistimo, narežemo na rezance, nasolimo (kot kumare) in pustimo na cedilu, da se paprika odteče. Po eni uri (ne da bi jo oželi) jo nekoliko posladkamo in okisamo z dobrim vinskim kisom. Olja ne potrebujemo.

[ Na vrh ]

27. Mešana solata z jogurtom

Sestavine: 200 g piščančjega mesa (kuhanega ali pečenega), 70 g grojerja, 3 jabolka, 1 sveža paprika, 50 g orehovih jedrc, 1 jogurt, 5 žlic olja, 1 žlička gorčice, kis, sol, poper

Priprava: Piščančje meso narežemo na koščke, grojer na paličice, jabolka na tanke lističe in papriko na drobne rezance. Damo v solatno skledo in zabelimo z jogurtovo omako. Okrasimo z orehovimi jedrci, Jogurtova omaka: V skodelici dobro razmešamo jogurt, olje, kis, gorčico, sol in poper ter sveže zmlete orehe. Nekaj orehovih jedre pustimo za okras.

[ Na vrh ]

28. Pečena paprika v solati

Sestavine: 800 g mesnate paprike (zelene ali rdeče »babure«), 1 paradižnik, 1 čebula, 8 žlic olja, 40 g kisa, peteršilj, sol, orehova jedrca (po želji)

Priprava: Papriko od vseh strani popečemo nad močnim plamenom ali pa jih postavimo v pečico pod žar in jih enkrat ali dvakrat obrnemo. Pečene paprike postavimo za nekaj minut v pokrito

posodo, da jih kasneje laže olupimo. Olupljeni papriki odstranimo seme, jo posolimo, pokapljamo 7. oljem in kisamo, potresemo z nasekljano čebulo in pustimo v tej marinadi 10 do 15 minut. Z začimbami prepojeno papriko zložimo na plitev velik krožnik. Lahko jo tudi narežemo na rezine ter zvijemo v polžke. Solato okrasimo z rezinami paradižnika in po želji tudi z orehovimi jedrci. Potresemo z drobno nasekljano čebulo ter peteršiljem.

[ Na vrh ]

29. Hladna juha iz rdeče paprike

Sestavine: 50 dag rdeče paprike, 50 dag zelo zrelega paradižnika, 2 žlici olivnega olja, 4 sesekljane šalotke, listi bazilike, timijana, lovorov list, 1 l zelenjavne juhe iz kocke, 3 žlice sladke smetane, sol in poper

Priprava: Na vročem olju prepražimo narezano papriko, paradižnik, ki mu odstranimo semenje in olupimo, sesekljamo šalotko in zelišča. Pet minut dušimo, dolijemo juho in kuhamo, da se zelenjava zmehča. Odstranimo timijan in lovor, juho pretlačimo s paličastim mešalnikom, dodamo smetano, začinimo in ohladimo v hladilniku. Ohlajeno ponudimo v skodelicah.

[ Na vrh ]

30. Juha iz paprike in krompirja

Sestavine: 40 dag sveže rdeče paprike, 10 dag čebule, 1 žlica olja, 2 stroka česna, 20 dag krompirja, 2 žlici kisle smetane, sol, poper, majaron in drobnjak

Priprava: Očiščeno papriko in čebulo narežemo na kocke, malo prepražimo, dodamo sesekljan česen, začinimo, zalijemo z vodo in kuhamo, da se paprika zmehča. Juho pretlačimo. Posebej skuhamo v majhni količini vode na kocke narezan krompir. Kuhanega primešamo z vodo vred k juhi. Primešamo še kislo smetano, po potrebi začinimo in potresemo s sesekljanim drobnjakom.

[ Na vrh ]

31. Bistra juha iz paprike

Sestavine: 25 dag rdeče paprike, 10 dag šalotke, 1 strok česna, 1 žlica olivnega olja, 2 žlici paradižnikove mezge, 1 žlica rdeče paprike, 1 kocka kokošje juhe, 1 l vode, sol, poper, zelen peteršilj in polnozrnati prepečenec

Priprava: Papriko prerežemo na pol, odstranimo seme in v pečici opečemo, da je koža črna. Pečeno za nekaj minut pokrijemo (da se lažje olupi), olupimo in fino sesekljamo. Sesekljano čebulo pražimo na olju, da postekleni. Primešamo stisnjen česen, sesekljano papriko, paradižnikovo mezgo, papriko v prahu. Premešamo, dodamo jušno kocko, zalijemo in kuhamo 20 minut. Juho začinimo in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Na krožnik damo polnozrnati prepečenec in prelijemo z juho.

[ Na vrh ]

32. Juha iz paprik s špinačnimi zdrobovimi žličniki

Sestavine: 3 rdeče paprike, pol čebule, 2 stroka česna, 1 žlica olja, 1 žlica sladke rdeče paprike, 3 žlice belega vina, 1 l vode, 3 žlice sladke smetane, sol, poper, muškatni orešek, zelena paprika

Žličniki: 5 dag margarine, 1 jajce, 10 dag pšeničnega zdroba, 1 žlica odcejene pasirane špinače

Priprava: Čebulo in česen drobno sesekljamo. Papriko očistimo in narežemo na kocke. Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo česen, papriko, papriko v prahu in pražimo. Zalijemo z vinom in juho. Kuhamo 20 minut. Primešamo še smetano. Za žličnike penasto vmešamo margarino, dodamo sol, jajce in muškatni orešek. Vmešamo zdrob in špinačo, maso pokrijemo in damo za 30 minut v hladilnik. Soljeno vodo zavremo in zakuhamo žličnike. Oblikujemo jih s pomočjo žlice in kuhamo 10 minut. Žličnike damo na krožnik, prelijemo z juho in potresemo s sesekljano papriko.

[ Na vrh ]

33. Namaz s svežo papriko

Sestavine: 10 dag paprike, 10 dag paradižnika, 10 dag skute, 2 trdo kuhani jajci, sol, poper, 1 žlica narezanega drobnjaka in 8 rezin črnega kruha

Priprava: Papriko in paradižnik operemo in zmeljemo. Primešamo pretlačeno skuto, solimo in malo popramo. Rezine kruha namažemo z namazom, potresemo z narezanim drobnjakom in okrasimo z rezinami trdo kuhanega jajca.

[ Na vrh ]

34. Ajvar za hitro porabo

Sestavine: 4 jajčevci, 12 paprik, 1 dl olja, 15 dag čebule, 4 stroki česna, kis po okusu, sol in poper

Priprava: Jajčevce spečemo v pečici. Pečene in ohlajene olupimo in narežemo na večje kose. Papriko spečemo v pečici ali na plošči štedilnika. Pečeno olupimo in odstranimo seme. Jajčevce in papriko zmeljemo z mesoreznico. Drobno narezano čebulo prepražimo na olju. Ko zarumeni, primešamo stisnjen česen, jajčevce in papriko. Pražimo dalje in ves čas mešamo, da se jed ne prismodi. Solimo, popramo in med mešanjem dodamo preostalo olje. Po 20 minutah odstavimo in ohladimo. Tako pripravljen ajvar ponudimo k hladni svinjski pečenki.

[ Na vrh ]

35. Omaka iz rdeče paprike

Sestavine: 5 rdečih paprik (večjih), 2 paradižnika, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, 1 dl rdečega vina, 1 žlica sesekljanega peteršilja, 2 žlici sojine omake, sol, 1 skodelica zmletih lešnikov

Priprava: Papriko, paradižnik in česen zmeljemo. Primešamo olje, vino, sesekljan peteršilj, sol in sojino omako. Na koncu še primešamo zmlete lešnike. Lešnike lahko zamenjamo z zmletimi orehi ali nastrganim sirom.

[ Na vrh ]

36. Paprika kot priloga h krompirju

Sestavine: 60 dag paprike, 40 dag paradižnika, 40 dag čebule, šopek zelene, 2 žlici olja, sol in poper

Priprava: Na vročem olju prepražimo narezano čebulo. Ko ovene, dodamo narezano zeleno. Primešamo še na rezance narezano papriko in na kocke narezan paradižnik. Pokrijemo in dušimo, da nekaj tekočine izpari in se zelenjava zmehča. Jed začinimo in postrežemo s kuhanim krompirjem v kosih.

[ Na vrh ]

37. Pečena paprika kot priloga ali solata

Sestavine: 80 dag dolge rdeče paprike, 3 dl lahkega jogurta, 2 žlici olja, 4 stroki česna, zelen peteršilj in sol

Priprava: Papriko popečemo na plošči ali v pečici. Ko se ohladi, jo olupimo, odstranimo seme in narežemo na trakove. Zložimo jih na plitvi krožnik ali oval, pokapljamo z oljem in prelijemo z jogurtovim prelivom. Za preliv zmešamo jogurt, sesekljan česen in peteršilj ter po okusu solimo.

[ Na vrh ]

38. Paprika s sirom in jajci

Sestavine: 60 dag paprike, 40 dag paradižnika, 15 dag nastrganega sira, 4 jajca, 3 žlice olja, sol, zelen peteršilj

Priprava: Papriko očistimo in narežemo na trakove. Na olju jo prepražimo. Dodamo olupljen in narezan paradižnik. Ko voda izpari, potresemo sir in prelijemo s stepenimi jajci ter potresemo s soljo in narezanim peteršiljem. Posodo pokrijemo. Ko jajca zakrknejo, je jed pripravljena.

[ Na vrh ]

39. Popečena paprika s sirom

Sestavine: 4 srednje velike paprike, 1 žemlja, 1 konzerva tunine, 1 čebula, 2 žlici olja, 1 strok česna, 1 rumenjak, sol, poper, 1 žlica limoninega soka, 2 paradižnika, 20 dag mocarele in nekaj črnih oliv

Priprava: Žemljo namočimo v mrzli vodi, da se napne. Papriko po dolgem prerežemo in odstranimo seme. Tunino pretlačimo v skledi, žemljo iztisnemo in dodamo k tunini. Čebulo sesekljamo in na olju prepražimo. Primešamo še česen in vse skupaj dodamo tunini. Dodamo rumenjak, solimo, popramo, okisamo z limoninim sokom in premešamo. Primešamo še sesekljane olive in paradižnik. Polovico paprike naložimo v namaščen pekač. Napolnimo jih z nadevom in obložimo s koščki mocarele. Pečemo 30 minut pri 200 °C.

[ Na vrh ]

40. Golaž s papriko

Sestavine: 40 dag govejega mesa, 2 žlici olja, 40 dag čebule, 2 žlici rdeče paprike, 4 dl mesne juhe iz kocke, kumina, sol, lovor, poper, 2 zeleni in 2 rdeči papriki, 2 krompirja (20 dag) in 3 žlice kisle smetane

Priprava: Na vroči maščobi popečemo na kocke narezano meso. Vzamemo ga iz ponve in na isti maščobi prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo meso, potresemo s papriko in zalijemo z juho. Potresemo s kumino, dodamo lovor, pokrijemo in dušimo eno uro do ure in pol. Krompir olupimo, narežemo na kocke, papriko očistimo in narežemo. Oboje dodamo mesu in še dušimo 30 minut. Po potrebi dolijemo vodo, začinimo, primešamo kislo smetano in golaž ponudimo.

[ Na vrh ]

41. Pisani špageti s papriko

Sestavine: 30 dag sojinih špagetov, 50 dag paprike (rdeča, zelena, rumena), 2 žlici olivnega olja, timijan, sol, poper, 2 žlici balzamičnega kisa in 4 žlice sojine omake

Priprava: Špagete skuhamo v slanem kropu al dente (da ostanejo čvrsti). Papriko očistimo in narežemo na širše rezance. V ponvi segrejemo olje in papriko pražimo 5 minut. Zalijemo z 2 dl vode, dodamo timijan in dušimo, da se paprika zmehča. Papriko solimo, popramo, dodamo balzamični kis, sojino omako in premešamo. Primešamo še odcejene špagete, premešamo in jed ponudimo z zeleno solato.

[ Na vrh ]

42. Hitra malica s papriko

Sestavine: 20 dag rdeče paprike, 20 dag skute, sol, mleta kumina, 3 žlice jogurta, 1 žlica sesekljanega peteršilja in polnozrnati kruh

Priprava: Papriko spečemo na plošči ali v pečici. Ohladimo, olupimo in drobno sesekljamo. Primešamo pretlačeno skuto, sol, kumino, sesekljan peteršilj in jogurt. Namažemo rezine kruha in postrežemo.

[ Na vrh ]

43. Paprika na žaru

Sestavine: 4 rdeče paprike, 2 čebuli, 2 jurčka, 4 krompirji

Priprava: Papriko operemo in celo opečemo na žaru. Čebulo in jurčke na večje narežemo in opečemo. Krompir operemo in z olupki narežemo na pol cm ploščice, kijih prav tako pečemo. Opečena živila ponudimo k pečenim ribam ali piščančjim filejem, ki jih pripravimo na žaru.

[ Na vrh ]

44. Pisane palačinke

Sestavine: 8 palačink, 1 čebula, 3 žlice olivnega olja, 70 dag paprike, 3 stroki česna, 1 žlica kisa, 8 žajbljevih listov, 10 dag sira mocarela, poper, sol

Priprava: Čebulo sesekljamo in prepražimo na olju. Dodamo narezano papriko, česen in pražimo 5 minut. Primešamo kis in narezane žajbljeve liste (suhega zdrobimo). Papriko dušimo 20 minut, da se zmehča, začinimo. Na palačinke porazdelimo papriko, zalijemo in damo v namaščen pekač. Na palačinke damo narezano mocarelo in potresemo s sesekljanim žajbljem. Pečemo 15 minut pri 200 °C.

[ Na vrh ]

45. Riba s papriko

Sestavine: 80 dag zmrznjene morske ribe, 50 dag paprike, 2 paradižnika, 1 čebula, 2 stroka česna, 1 dl belega vina, majaron, 1 žlička sladke paprike, sol in 2 žlici olja

Priprava: Ribe odmrznemo, splaknemo pod tekočo vodo, odcedimo na papirnati brisači, solimo in popramo. Sesekljano čebulo prepražimo na vročem olju. Primešamo narezano papriko, paradižnik in česen. Ko del tekočine izpari, dodamo na večje kose narezano ribo, majaron, mleto papriko in poper. Dušimo, dokler ni ribje meso kuhano.

[ Na vrh ]

46. Svinjski file s papriko

Sestavine: 60 dag svinjskega fileja, 40 dag paprike, sol, poper, 20 dag čebule, 2 žlici olja, 2 dl belega vina, šopek drobnjaka, 1 žlička rdeče paprike, 2 žlici kisle smetane, 2 dag margarine in muškatni orešek

Priprava: Svinjski file začinimo s soljo in poprom in ga rjavo opečemo na vročem olju. Dodamo sesekljano čebulo, malo prepražimo, zalijemo z vinom, primešamo narezano papriko in dušimo, da se sestavine zmehčajo. Zelenjavo potresemo z rdečo papriko in vmešamo kislo smetano. Ko jed ponovno zavre, jo začinimo, vmešamo margarino in sesekljan drobnjak. K jedi ponudimo kuhan krompir v kosih.

[ Na vrh ]

47. Paprika v solati

Sestavine: 2 rumeni papriki’, 2 rdeči, 1 zelena paprika, 20 dag kuhanega ješprenja, črne olive, pol limone, 3 mlade čebule, 2 stroka česna, peteršilj, olje, sol in poper

Priprava: Papriko očistimo in narežemo na tanke pramene. Mlado čebulo očistimo in narežemo na kolobarje. Česen olupimo in drobno sesekljamo. V skledi zmešamo papriko, olive, čebulo, česen in kuhan ohlajen ješprenj. Solato prelijemo s prelivom. Za preliv zmešamo limonin sok, sol, poper in olje. Solato potresemo s sesekljanim peteršiljem, skledo pokrijemo in damo v hladilnik za eno uro.

[ Na vrh ]

48. Nadevana paprika

Sestavine: 4 večje paprike, 10 dag riža, sol, šopek peteršilja, 1 čebula, 2 stroka česna, 2 žlici olja, 30 dag mletega mesa, 1 jajce, poper, origano, 1 žlica gorčice

Omaka: 80 dag olupljenih paradižnikov

Priprava: Riž skuhamo v slani vodi. Vre naj 10 minut, nato ga odcedimo. Mleto meso damo v skledo, primešamo pol sesekljane čebule, sesekljan česen in peteršilj. Dodamo še jajce in gorčico in dobro pregnetemo. Nato primešamo ohlajen riž, začinimo s soljo, poprom in origanom. Očiščene paprike napolnimo z mešanico mesa in riža. Paprike zložimo v kozico s paradižnikovo omako in dušimo 45 minut pri nizki temperaturi. Omaka: polovico čebule sesekljamo in prepražimo. Dodamo sesekljan paradižnik iz konzerve s sokom vred (800 ml – pelati) ali svež olupljen. Solimo in popramo.

[ Na vrh ]

49. Nadevana paprika z mocarelo

Sestavine: 4 rdeče večje paprike, 30 dag mocarele, 2 jajci, 1 dl kisle smetane, 1 šopek origana, sol, poper, 1 žlica olivnega olja

Priprava: Paprike operemo, obrišemo in zložimo v pekač. Pečemo jih v vroči pečici, da lupina poči. Zložimo jih v kozico, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Papriko olupimo, odrežemo pokrovčke, odstranimo semenje. Mocarelo zmečkamo z vilicami. Primešamo jajci, kislo smetano, sesekljan origano, solimo in popramo. Papriko polnimo s sirovim nadevom, pokrijemo s pokrovčki. Zložimo jih v namaščen pekač, pokapljamo z olivnim oljem in spečemo pri 180 “C.

[ Na vrh ]

50. Paprika z mesnim nadevom

Sestavine: 8 majhnih paprik, 10 dag riža, 10 dag ovčjega sira, 30 dag mešanega mletega mesa, 1 čebula, 2 stroka česna, 1 jajce, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 1 žlička mlete sladke paprike, sol in poper

Priprava: Papriko operemo, odrežemo pokrovček in odstranimo semenje. Riž kuhamo 10 minut in odcedimo. Sir narežemo na drobne kocke in pomešamo z mletim mesom. Dodamo drobno sesekljano čebulo, strt česen, peteršilj, jajce in riž. Dobro premešamo, začinimo s soljo, poprom in z mleto sladko papriko. S tem nadevom napolnimo paprike, pokrijemo s pokrovčkom in zložimo v pekač. Pekač pokrijemo in pečemo 30 minut pri 200 °C.

[ Na vrh ]

51. Sirova solata s papriko

Sestavine: 20 dag trdega sira, 20 dag zelene paprike, 15 dag prešane šunke, S kislih kumaric, 1 žlička limoninega soka, 2 žlici nastrganega hrena, sol, poper, 20 dag jabolk, 1 dl jogurta in 2 žlici kisle smetane

Priprava: Sir, šunko, zeleno papriko, kisle kumarice in jabolko narežemo na kocke in damo v večjo skledo. Jogurt zmešamo s smetano, limoninim sokom, nastrganim hrenom, soljo in poprom. Polijemo po solati in pustimo stati 20 minut.

[ Na vrh ]

52. Nadevana paprika po mediteransko

Sestavine: 4 večje paprike, 20 dag tunine iz konzerve, 10 dag izkoščičenih oliv, 5 sardelnih filejev, 2 en dan stari žemlji, 2 stroka česna, 1 žlica olja, sol in poper

Priprava: Cele paprike popečemo, ohladimo in očistimo semenja. Za nadev zmešamo zdrobljeno tunino, sardelne fileje, olive in v vodi namočene in ožete žemlje.

[ Na vrh ]

53. Ocvrta paprika

Sestavine: 4 večje rdeče paprike, 10 dag moke, sol, 2 jajci, 2 ali 3 žlice piva in maščoba za cvrenje

Priprava: Pečene paprike olupimo, odstranimo seme in prerežemo na polovico. Paprike namočimo v pivovsko testo, ki ga naredimo iz moke, jajc, piva in soli. Ocvremo v vročem olju. Pivovsko testo mora biti primerno gosto, da se oprime paprike.

[ Na vrh ]

54. Paprika z mocarelo

Sestavine: 6 paprik, 5 strokov česna, 3 žlice olivnega olja, sol, poper, 2 žlici balzamičnega kisa, 30 dag mocarele, 5 listov bazilike

Priprava: Papriko prerežemo, očistimo, od znotraj posolimo, pokapljamo z oljem in zložimo v pekač. Pečemo pri 230 °C 10 minut, da se paprika zmehča. Papriko vzamemo iz pečice, pokapljamo z balzamičnim kisom in pustimo stati 20 minut. Na večji krožnik naložimo papriko in na rezine narezano mocarelo.

[ Na vrh ]

55. Mešana solata z jogurtom

Sestavine: 20 dag piščančjega mesa (kuhano ali pečeno), 10 dag sira, 3 jabolka, 2 rdeči papriki, 2 zeleni papriki, 1 jogurt, 2 žlici olja, 1 žlička gorčice, sol, poper in 2 žlici narezanih orehovih jedrc

Priprava: Piščančje meso narežemo na koščke, sir na palice, jabolka na lističe, papriko na drobne rezance. Vse damo v skledo in prelijemo z jogurtovo omako. Za jogurtovo omako zmešamo jogurt, olje, gorčico, sol in narezane orehe. Nekaj orehovih jedrc pustimo celih za okras.

[ Na vrh ]

WordPress Themes