Je vsakodnevno tuširanje zdravo?

Se tuširate prav vsak dan in pri tem uporabljate gel za tuširanje? Ljudje, ki se ne tuširajo vsak dan, običajno veljajo za ‘umazane’, tisti, ki se, pa se njihova higiena perceptira kot pretirana in za nekatere tudi škodljiva. Je preprogosto prhanje res lahko škodljivo?
Prha
Mnogi ljudje, ki imajo težave s kožo, so ugotovili, da lahko z opuščanjem kakšne prhe na teden ublažijo težave s kožo.

Če upoštevamo, da se je v zadnjih stotih letih večina ljudi kopala le enkrat na teden, vsakodnevno tuširanje pravzaprav postaja trend sodobne družbe. Tako je v zadnjem času vsakodnevno prhanje skorajda obvezna praksa, ob kateri se marsikdo vpraša, ali je v resnici zdrava. Dejstvo je, da veliko ljudi, ki se odloča za zmanjšanje pogostosti prhe, danes to stori ne iz lenobe, ampak iz zdravstvenih razlogov. Mnogi ljudje, ki imajo težave s kožo, so namreč ugotovili, da lahko z opuščanjem kakšne prhe na teden ublažijo težave s kožo. Še posebej so jim izpostavljeni tisti s suho kožo, ki opazijo, da se na površini pojavijo ekcemi ali imajo občutek, da je koža postala presuha in boleča.

S prepogostim tuširanjanjem s toplo ali celo vročo vodo v kombinaciji z geli za tuširanje s kože lahko izperemo naravno zaščito, s tem pa koža postane bolj občutljiva tudi na vdor virusov in bakterij. Če je tuširanje prepogosto, se koža lahko prične dodatno mastiti, in ko jo navadimo na vsakodnevno izpiranje zaščite in nanašanje gela, se ustvari začarani krog. Mnogi tako poročajo o tem, da so zmanjšali pogostost tuširanja in umivanja las in na ta način zmanjšali proizvodnjo naravnega olja in masti, zaradi česar v končni fazi niso imeli niti tako velike potrebe po tuširanju in umivanju las.

Seveda je pogostost prhe povezana z vašo vsakodnevno stopnjo aktivnosti, hrano, ki jo jeste (če se prehranjujete zdravo, telo izloča manj naravnega olja), vrsto poklica, s katerim se ukvarjate, in letnim časom. Tako je ocena pogostosti prhe odvisna od vsakega posameznika, je pa za tiste, ki so izjemno aktivni in prho potrebujejo vsak dan priporočljivo, da ne pretiravajo z uporabo gela za tuširanje. Morda se lahko odločite, da ga vsake toliko časa tudi ne uporabite ali da ga uporabite manj.

Del telesa, ki potrebuje celo večkrat dnevno umivanje, pa so roke, je prepričan John Oxford, profesor iz medicinske fakultete Queen Mary’s School of Medicine and Dentistry. ”Če tekom dneva dovolj pogosto umivate roke in območje pod pasom, potem se lahko brez težav kopate ali tuširate vsak drugi dan. Pravzaprav ne bi bil problem niti tuširanje le dvakrat na teden, če redno pazite na higieno rok in intimnega področja, kjer se pojavlja največ bakterij.”

WordPress Themes