Jagode s smetano

Končno smo jo dočakali, sezono slovenskih jagod! Zdaj nam ne bo treba več tako poželjivo pogledovati za španskimi napihnjenkami, ki jih je bolje pustiti kar na policah supermarketov, saj nas bolj kot z vitamini in minerali »hranijo« s pesticidi, fungicidi in herbicidi.

Sveže, pred kratkim obrane jagode pa so druga zgodba. Polne so predvsem vode, ki jo vsebujejo kar 90 %, zato nas osvežijo in rehidrirajo, pomagajo pa tudi pri izgubi kakšnega odvečnega kilograma mimogrede (seveda, če si nanje ne damo več smetane in čokolade kot je samih jagod). Rdečo barvo jim dajejo flavonoidi, rastlinski pigmenti z močnim antioksidativnim delovanjem, poleg njih pa vsebujejo še mnogo drugih antioksidantov: različne sadne kisline, tanine, resveratrol in predvsem vitamin C. Slednjega v povprečju vsebujejo dvakrat več od povprečne vrednosti za sadje nasploh.

Redno uživanje jagod v sezoni pripomore k lahkotnemu počutju in urejeni prebavi, saj so eden najbolj čistilnih sadežev. Delujejo tudi antimikrobno (menda v mešanici jagodnega soka in vode povzročitelji tifusa preživijo največ nekaj ur) in razkuževalno. Koristijo jetrom, ledvicam in sečilom ter odpravljajo prevelike količine sečne kisline v sklepih in tkivih, ki se odraža v revmi, putiki, artritisu in podobnih zdravstvenih težavah. Švedski botanik Linne si je z jagodnimi kurami na primer zdravil putiko.

Recept bi bil lahko tudi povsem preprost – vsaj pol kilograma jagod za zajtrk, brez dodatkov. A ker si včasih zaželimo spremembe, smo lahko tudi bolj ustvarjalni – ta teden predlagamo jagode s smetano.

jagode s presno vegansko smetano

Kaj potrebujemo?

Čimveč jagod :)

Za smetano potrebujemo:

  • 1 skodelico namočenih indijskih oreščkov ali mandeljnov
  • 4 datlje ali 2 žlici kokosovega sladkorja
  • pol žličke vanilije v prahu
  • pol skodelice vode

V močnem blenderju zmešamo vse sestavine, da dobimo gosto kremo (za bolj tekočo teksturo dodamo več vode, za obratni učinek pa manj). Našo “smetano” prelijemo po jagodah, ki smo jih prej narezali na polovice ali četrtine. Po vrhu lahko vse skupaj posujemo s kakakovom (v prahu ali v zrnih).

WordPress Themes