Jabolčna pita s kokosom

Odličen recept za sladico, ki jo lahko pripravimo tudi vnaprej. Pripravljeno sladico postrežemo s stepeno smetano ali kepico vanilijevega sladoleda.

Sestavine za 12 oseb

6 žlic
marmelade (figove, slivove, marelične …)
8
jabolk
6
beljakov
150 g
sladkorja
6 žlic
kokosa

Testo

500 g
moke
2 žlički
pecilnega praška
150 g
sladkorja
250 g
razmehčanega masla
3 žlice
mleka
6
rumenjakov

Težavnost

Čas priprave 30 min
Čas kuhanja 50 min
Skupaj 80 min

Priprava

Maslo eno ali dve uri pred pripravo vzamemo iz hladilnika, da se zmehča. Tako ga bomo tudi lažje vmešali v suhe sestavine.

1

Najprej pripravimo testo. Skozi cedilo presejemo moko in pecilni prašek. Malo premešamo, da se moka ter pecilni prašek zmešata. Nato dodamo sladkor in zopet malo premešamo. Dodamo zmehčano maslo, sestavine malo premešamo, nato pa dodamo še rumenjake in mleko. Testo se bo začelo formirati izredno hitro. To je eno izmed tistih vrst testa, katere ne gnetemo 10 minut, ampak zgolj minuto ali dve. Ko končamo z gnetenjem, testo pustimo kar v posodi ter postavimo v hladilnik, da počiva.

2

Medtem lahko olupimo in izkoščičimo jabolka ter začnemo s pripravo kokosove mase. Za kokosovo maso najprej naredimo trd sneg iz beljakov. Ko je le-ta dovolj trd, začnemo dodajati sladkor (dodamo ga v dveh ali treh delih). Vsakič, ko dodamo sladkor, ga dobro vmešamo v sneg. Na koncu dodamo še kokos in ga nežno vmešamo v zmes.

3

Na koncu sledi sestavljanje pite. Vzamemo približno tri četrtine testa in ga lepo razprostremo po pekaču. Ostanek testa bomo porabili za vrhnji del pite. Potem pride na vrsto marmelada. Za to pito uporabljam mešanico figove in marelične marmalade. K jedi se poda tudi slivova marmelada. Marmelado lepo razmažemo po testu in nato po vrhu dodamo naribana jabolka. Jabolka rahlo potlačimo z roko. Na jabolka naložimo zmes iz snega in kokosa. Z zmesjo jabolka prekrijemo v celoti. Preostalo testo tanko zvaljamo na pomokani delovni površini ter narežemo na dolge trakce. Trakce razporedimo po kokosovi masi v obliki mreže. Ko smo končali, pito postavimo v pečico ter pečemo od 40 do 50 minut na 180 stopinj Celzija.

WordPress Themes