IZJEMNO HITRA dieta, ki jo je svetoval celo kardiolog 32

Že povsem običajna sprememba vašega prehranjevanja lahko povzroči, da hitro in učinkovito izgubite odvečne kilograme do poletja, je prepričan eden najbolj priznanih kardiologov dr. William Davis. Preverite, kaj svetuje.

gol trebuh in bikini

V enem tednu lahko izgubite pol kilograma, če se držite diete, v kateri iz svoje prehrane izključite pšenico, je prepričan kardiolog dr. William Davis. (Foto: iStockphoto)

Sliši se predobro, da bi bilo resnično, a kot je prepričan eden najbolj priznanih kardiologov dr. William Davis, lahko že z majhnimi spremembami prehranjevanja hitro izgubite vse odvečne kilograme. Iz svoje prehrane izločite predvsem pšenico, svetuje.

V svoji novi knjigi Wheat Belly (Pšenični trebušček) dr. Davis pojasnjuje, kako je sodobna pšenica, sicer temelj uradno zdrave prehrane za srce in ožilje, v novi dobi spremenjena z agresivnimi tehnikami kmetovanja, s čimer so jo spremenili v ”super ogljikov hidrat”, ki se v vašem telesu spremeni v krvni sladkor hitreje kot katera koli druga hrana. To sproži velik dvig inzulina – hormona, ki pretvori odvečni krvni sladkor v maščobo, ki je shranjena v prvi vrsti okoli trebuha. Kar pomeni, da pšenica veča obseg pasu in povzroči hitrejše staranje telesa – navzven in navznoter.

Kruh

Ključna stvar, ki jo morate izločiti ni sladkor in ne maščobe, ampak pšenica. (Foto: iStockphoto)

Tako dr. Davis svetuje dvotedensko dieto, s katero lahko izgubite maščobo na trebuhu in je klinično dokazan način izgube odvečnih kilogramov. V nasprotju z razstrupljanjem in ekstremnimi dietami je ta dieta dobra tudi za vaše zdravje. Z njo lahko izgubite pol kilograma na teden in se je ni težko držati, saj je osredotočena na delovanje hormona inzulina. Inzulin namreč ni le tisti, ki vam lahko pomaga pri izgubi maščob okoli trebuha, ampak hkrati tudi hormon, ki nadzira vaš apetit. Le s spremembo nekaterih vaših prehranjevalnih navad, lahko preprečite velike vzpone in padce inzulina, zmanjšate željo po hrani in povečate nivo energije. Ne le to, na ta način boste izboljšali tudi svoje zdravje in zmanjšali tveganje za razvoj bolezni, kot so rak dojke, artritis, sladkorna bolezen, demenca, bolezni srca in ožilja in znake prezgodnjega staranja.

Ključna stvar, ki jo morate izločiti ni sladkor in ne maščobe, ampak pšenica.

Izgubite 5 kilogramov v le dveh tednih

Izguba petih kilogramov v le dveh tednih se morda sliši kot obljuba še ene izmed diet, ki se končajo porazno. A dr. Davis jo je preizkusil že na 2000 svojih pacientih in jim popolnoma spremenil življenje. Osnovana je predvsem na tem, da posamezniki iz svojega vsakodnevnega prehranjevanja izločijo pšenico.

Shujšamo lahko že preprosto s tem, da izločimo hrano, ki sproža močan apetit in odvisniško vedenje, saj na ta način lahko zaužijemo med 250 in 400 kalorij manj na dan, ne da bi to sploh opazili. Če pšencio nadomestimo s pravo hrano, telo ne bo trpelo za pomanjkanjem pomembnih snovi. V nasprotju s splošnim prepričanjem, ne pride do nikakršnih večjih pomanjkljivosti v telesu, če zmanjšamo količino zaužite pšenice. Seveda, če to pomanjkanje nadomestite s čipsom, sladkarijami, sladkimi pijačami, potem ste preprosto eno nezaželeno skupino živil zamenjali za drugo. Če pomanjkanje nadomestite z zelenjavo, oreščki, mesom, jajci, avokadom, olivami, sirom – to pa je prava hrana za vaše telo. Ne samo, da boste z njimi zmanjšali nutricistični primanjkljaj, ampak boste imeli bolj raven trebuh, izgubili boste odvečno telesno težo, dobili več energije, boljše boste spali in bili na splošno bolj zdravi,” je za britanski Mail Online pojasnil dr. Davis in dodal: ”Tri mesece po moji dieti brez pšenice moji pacienti niso le videti bolje, saj so nekateri celo izgubili do 20 kilogramov, a so tudi njihovi krvni testi boljši, saj je njihov krvni sladkor padel na normalno raven. Tako so bili bolj suhi, imeli več energije, bili bolj srečni in zdravi.”

maščobne obloge na trebuhu

Z dieto boste izgubili predvsem maščobe na trebuhu. (Foto: iStockphoto)

Teh živil lahko pojeste, kolikor vam je volja:

– Zelenjava (razen krompirja in sladke koruze, ki je visoka z ogljikovimi hidrati, ki hitro dvignejo krvni sladkor).
– Surovi oreščki in semena.
– Zdrave maščobe, kot so ekstra deviško olivno olje, avokado, oreščki, kokos, kakavovo maslo, laneno seme, makedamija in sezamovo olje.
– Meso in jajca (če je možno organska jajca, ker so bolj zdrava in vsebujejo več omega 3-maščobnih kislin).
– Siri (raje polnomastni).
– Nesladke začimbe, kot so gorčica, hren, tapenades, salsa, majoneza, kis, sojina omaka brez glutena, čili, feferoni.
– Laneno seme, avokado, olive, kokos, nesladkani kakav.

Manjša količina živil:

Vsak dan zaužijte največ 100 gramov ali 100 mililitrov naslednjih živil:

– Mlečni izdelki, razen sira (mlečni izdelki lahko dvignejo nivo inzulina, a proces fermentacije, ki je potreben za izdelavo sira izniči ta učinek).
– Sadje – najboljše je jagodičevje, previdni pa bodite pri izjemno sladkih sadežih, vključno z ananasom, papajo, mangom in banano.
– Sveži sadni sokovi.
– Živila brez pšenice in glutena, kot so kvinoja, proso, ajda, rjavi in divji riž, oves – največ 50 gramov na obrok. Čeprav ne vsebujejo pšenice, so bogati z ogljikovimi hidrati in povzročijo hiter dvig sladkorja.
– Stročnice, kot so črni fižol, rjavi fižol, bob, leča, čičerika, sladki krompir. Čeprav vsebujejo zdrave beljakovine in vlaknine, je njihov glikemični indeks visok, če jih uživamo v preveliki količini.
– Sojini proizvodi – tofu, edamame in soja.

Živila, ki jih umaknite iz svoje prehrane:

– Vsi proizvodi iz pšenice.
– Nezdrava olja – hidrirana in polinasičena olja (še posebej koruzni sladkor, sončnično olje, olje žafranike, gozdenag bombaževca, soje).
– Živila brez glutena – še posebej tista iz koruzne moke, riževega škroba, krompirjeve moke ali tapioka škroba (škrob, ki se uporablja za zamenjavo pšenice in lahko dvigne nivo krvnega sladkorja celo više kot pšenica).
– Suho sadje – fige, dateljni, suhe slive, brusnice, rozine.
– Ocvrta hrana.
– Sladki prigrizki – sladkarije, čokolada, sladoled, energetske ploščice.
– Sladilci z visoko vsebnostjo fruktoze – agavin siruo ali napitek, med, javorjev sirup, visoko fruktozni koruzni sladkor, saharoza.
– Sladke začimbe – želeji, marmelade, konzerve, kečap (če vsebuje saharozo ali visoko fruktozni koruzni sirup).

Marmelada na kruhu

Pšenica je danes ‘super ogljikov hidrat’. To pomeni, da se spremeni v krvni sladkor veliko hitreje kot preostala hrana in zato prinaša veliko zasvojenost in sproža hiter porast izulina – hormona, ki spremeni krvni sladkor v maščobo, ki se nato shrani predvsem na področje pasu. (Foto: iStockphoto)

Zakaj pšenica?

Kot pojasnjuje dr. Davis, kardiolog, ki je zdravil na tisoče pacientov z boleznimi srca in ožilja, sladkorno boleznijo in uničujočimi učinki debelosti, in ki je svojo dieto opisal v svoji knjigi, bi se morali napotki prehranjevanja v sodobnem času spremeniti. Trenutno veljajo smernice, kjer zdravniki priporočajo dieto z nizko vrednostjo živalskih maščob in visokim vnosom za srce zdravih celih zrn. Najpogostejša žitarica, ki jo danes jemo, je pšenica in predstavlja kar 20 odstotkov kalorij, ki jih zaužijemo po svetu. A uživanje pšenice se je povečalo, s tem pa tudi obsegi naših pasov, je prepričan dr. Davis.

V zadnjih 50-ih letih se je namreč pšenica močno spremenila, saj so jo genetsko spreminjali, da bi rasla hitreje, prinesla več pridelka, bila odporna na sušo in bolezni. Čeprav je to odlična novica za pridelovalce, je slaba novica za uporabnike, saj se je pšenica, po besedah dr. Davisa, spremenila v ‘super ogljikov hidrat’. To pomeni, da se spremeni v krvni sladkor veliko hitreje kot preostala hrana in zato prinaša veliko zasvojenost in sproža hiter porast izulina – hormona, ki spremeni krvni sladkor v maščobo, ki se nato shrani predvsem na področje pasu.

V resnici ima le malo živil višji Glikemični indeks (nutricistično merilo, ki pove, koliko živila dvignejo nivo krvnega sladkorja) kot živila narejena iz pšenice. Seveda podobno deluje tudi sladkor, zato je najboljši nasvet, da zmanjšate količino zaužitega sladkorja in pšenice. A še vedno ima navadni sladkor GI približno 59, medtem ko je GI pšenice okoli 72.

Kar pomeni, da bosta dva kosa kruha veliko bolj dvignila nivo vašega sladkorja kot tablica čokolade. Ko krvni sladkor močno naraste, za tem sledi močen padec krvnega sladkorja. To pa pomeni, da bomo že kakšni dve uri po obroku dobili močno željo, da bi posegli še po biskvitu, sendviču ali drugim nezdarvim živilom. Takšno prehranjevanje pa nas lahko pahne v začarani krog.

WordPress Themes