Išias in vnetja sklepov – hr. nasveti

Stolisnika, čička list po 4 jedaće žlice; rusomače, zečje­ga trna – po 2 jedaće žlice. To sve pomiješati. Od te mje­šavine 2 jedaće žlice kuhati 5 minuta u 3 decilitra vode. Zatim ostaviti da se kvasi 15-20 minuta. Tada ocijediti, do­dati soka od povećeg limuna (obavezno) zasladiti po želji medom i piti svaki sat-dva po nekoliko gutljaja.
Zdrave čiste zobi jedaću žlicu kuhati 2-3 minute u dva decilitra vode, ocijediti i piti nekoliko puta dnevno po šalicu. U isto vrijeme stavljaju se na bolna mjesta oblozi od kuhane vruće zobi – svaka 4 sata. Za tu svrhu može da po­služi i čista čarapa. Moraju biti dvije: dok je jedna na tijelu, druga se priprema, ili već prema veličini bolne površine, upotrijebe se obadvije u isto vrijeme.
Četvrt kg meda pomiješa se sa čistim negašenim vap­nom, namaže se obilato na lanenu krpu i time obloži bolna mjesta. Obloge treba mijenjati svaka 4 sata.
Divlji se kesten istuče kladivom na čistoj daski. Litrenu staklenku napunimo time do polovice, onda nalijemo do vrha 96 postotnog jakog alkohola (špirita). Tako pripremlje­nu bocu dobro zatvorimo pergament-papirom i ostavimo sta­jati četiri nedjelje. Nakon tog vremena procijedimo i tom tekućinom masiramo bolna mjesta, triput dnevno tako dugo dok bolest posve ne prestane.
Treba svaki dan bolna mjesta masirati smrekovom smo­lom dok bolest sasvim ne prestane.
U jednu litrenu bocu staviti tri četvrtine litre dobre ko­move rakije. Zatim potražiti mravinjak i postaviti kraj njega bocu tako da mogu mravi unići. Kad se nakupi mnogo mrava u rakiji, boca se zatvori i ostavi 4 nedjelje na suncu. Tada se ocijedi i tom tekućinom masiraju bolna mjesta. Svaki nemoćnik za nekoliko mjeseci ozdravi.
10-20 dekagrama kristalne morske soli prelije se sa 20 do 25 litara ključale vode i pusti da zavri. Čim zavri, ulije se u poveću posudu i kupaju bolna mjesta (bolesne dijelove tijela) koliko se vruće može izdržati. To se ponavlja svaku večer prije spavanja. Nakon kupelji ide se u topao krevet. Tamo se bolesniku masiraju bolesni dijelovi tijela čistim vinskim octom u kojem se deset dana na toplom mjestu kva­silo 15-20 dekagrama korijena od bljušta. Za vrijeme kva­šenja boca se jednom dnevno protrese. Nakon što se pet večeri kupa, pređe se na pranje bolnih mjesta s trinjem od sijena (5-10 pregršti na 20 litara vode kuha se 15 minuta). Za vrijeme parenja treba posudu, zajedno sa bolnim dijelom tijela prekriti dekom ili plahtom da se para ne gubi uzalud­no. Zatim se u toplom krevetu masira vinskim octom u ko­jem se kvasio usitnjeni korijen bljušta, kako je to gore opi­sano.
Trule jabuke liječe išijas ako se njima oblažu oboljela mjesta 14 dana.

Lumboišijalgija

U litru dobre komovice staviti komad naribanog hrena, nekoliko kriški bijelog luka, dvije pločice kamfora, nepunu žlicu pelina i pustiti da se kvasi jedan dan. Drugi dan tom tekućinom treba masirati bolna mjesta više puta. Svaku ve­čer treba se zaviti u svježu paprat. Kura traje od proljeća do jeseni i ako je bolesnik ustrajan – ozdravit će.

WordPress Themes