Ishranom protiv hroničnog umora


Namirnice bogate složenim ugljenim hidratima, gvožđem, magnezijumom, kalijumomi vitaminima B, C i E povećavaju nivo fizičke i psihičke energije.


Hronični umor karakteriše neobjašnjiva iscrpljenost organizma koja ograničava svakodnevne aktivnosti, a ne prestaje ni nakon odmora. Uglavnom je praćen glavoboljom, mučninom i nesanicom, otečenim limfnim čvorovima, bolovima u mišićima i zglobovima te padom koncentracije. Ponekad se javljaju i vrtoglavica, otežan govor, bol u grlu, nesvestica, gubitak daha i prevelika osetljivost na mirise, zvukove i svetlost.
Najčešći uzroci su konstantan stres i nepravilna ishrana bogata zasićenim mastima i rafinisanim šećerom, a tokom jeseni i zime problem stvara i nedostatak sunčeve svetlosti koja podstiče lučenje serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje. U otklanjanju umora važnu ulogu ima pažljivo planiranje jelovnika. Da bi se unele hranljive materije koje povećavaju fizičku ili psihičku energiju, poželjno je jesti namirnice bogate složenim ugljenim hidratima
INTEGRALNE ŽITARICE. Zbog obilja složenih ugljenih hidrata, vitamina B i hranljivih sastojaka koje sadrži opna zrna, integralne žitarice vraćaju organizmu energiju i smanjuju osećaj iscrpljenosti i umora. Preporučuje se svakodnevni unos ovih zdravih zrna kroz pahuljice, testenine, hleb i druga kvalitetna peciva.
MED. Zahvaljujući bogatstvu vitamina, minerala, ugljenih hidrata, proteina i masti, med može da nadoknadi nedostatak hranljivih sastojaka u ishrani. Sadrži materije neophodne za obnovu i razvoj ćelija i svojevrsna je pogonska energija za rad srca i mišića. Med se lako apsorbuje, brzo zadovoljava potrebu za energijom i zato se preporučuje umornim i iscrpljenim osobama. Za poboljšanje opšteg stanja organizma
uzimati dve kašišice meda sa čašom mineralne vode i sokom od jednog limuna.
CITRUSNO VOĆE. Pomorandža, mandarina, limun i grejp obiluju vitaminima koji organizmu daju snagu. Da bi se zadovoljile dnevne potrebe za vitaminom C, dovoljno je svakodnevno popiti limunadu sa medom i za užinu pojesti grejp. Moćna kombinacija meda i citrusnog voća otkloniće iscrpljenost i ojačati organizam.
MAHUNARKE. Ovo povrće spada u namirnice s vrlo niskim glikemijskim indeksom, što znači da ne provocira lučenje insulina, pa samim tim ne opterećuje organizam. Zbog toga stručnjaci preporučuju mahunarke kao odlično sredstvo za otklanjanje iscrpljenosti. Pasulj, bob, grašak i soja bogati su kvalitetnim proteinima i imaju odličan mineralno-vitaminski sastav. Sadrže visok procenat gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i vitamina B kompleksa koji pomažu organizmu da se oslobodi hroničnog umora.
RIBA I MORSKI PLODOVI. školjke, rakovi i morska riba, pogotovo skuša i losos, preporučuju se ne samo zbog vrednih proteina, već i stoga što su prava riznica omega-3 masnih kiselina. Ovaj esencijalni element ima važnu ulogu u očuvanju moždanih ćelija, jačanju imuniteta i poboljšanju opšteg stanja organizma.
VOĆE I POVRĆE. Na dnevnom meniju obavezno treba da se nađu i neke od sledećih namirnica: cvekla, šargarepa, masline, beli i crni luk, boranija, jabuke, kupine, avokado, ananas, integralni pirinač, orašasto voće, semenke bundeve i suncokreta, banane, paradajz, crvena paprika, kupus, karfiol, teleća džigerica, sardine, jogurt…
ČOKOLADA. Omiljeni slatkiš podstiče lučenje serotonina – hormona sreće i bogat je flavonoidima i antocijanima, antioksidantima koje sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala. što je veci procenat kakaa u čokoladi, više je hranljivih supstanci koje pomažu u otklanjanju hroničnog umora.


WordPress Themes