Igor Kršinar o vračanju Zorana Jankovića

7 Oktober, 2013 – 07:04

Strah hodi po Sloveniji. Strah pred Zoranom Jankovićem. Tako bi se lahko glasil Manifest Pozitivne Slovenije za kongres, ki ga ne bo, ker so ga »zaradi trenutne politične situacije« preložili na čas pred volitvami.

Preden je ljubljanski župan dal soglasje h kandidaturi za predsednika stranke, je bila politična situacija očitno dovolj primerna za kongres, zato so ga na začetku septembra sklicali za 19. oktober. Zdaj lahko ugotovimo, da politična situacija ne bo nikoli primerna za kongres PS, saj Janković vztraja pri kandidaturi. Kadarkoli bo že kongres, v stranki lahko računajo na njegovo kandidaturo. Navsezadnje je on ustanovitelj in prvi predsednik stranke, ki so ga v njeno ustanovitev nagovorili prav strici iz ozadja, ki ga zdaj prepričujejo, da se poslovi. In ne nazadnje so bili mnogi, ki ga zdaj ne želijo več videti na čelu stranke, prav zaradi njega izvoljeni za poslance, nekateri so zdaj celo ministri, tudi predsednica vlade. Mnogi med njimi so prav zaradi njega sedeli v udobnih foteljih, ker je bil prav on ljubljanski župan, mnogim je »zrihtal« službo, tudi hčerkam in sinovom »stricev iz ozadja, pa ženam in prijateljem nečakov iz ospredja.

Resnica je kruta. Tako kot so strici iz ozadja z Milanom Kučanom na čelu pospravili s političnega odra Toneta Ropa, Jelka Kacina, Katarino Kresal, Boruta Pahorja (ta se je vrnil mimo njih skozi glavna vrata predsedniške palače), so zdaj odslovili Zorana Jankovića. Prej kot bo ugotovil, da se je njegov rok trajanja iztekel, bolje bo zanj. Morda mu bodo to morali povedati volivci na volitvah, saj je pred dvema letoma imel mandat stricev levice, zdaj pa ga nima več. V njihovem imenu vedno vladajo isti ljudje, ki smo jih nekoč gledali v LDS, nato v Zares, zdaj pa v Pozitivni Sloveniji. In če bo ta propadla, bodo ustanovili novo by pass stranko. Vsi ti ljudje izhajajo iz kroga Gregorja Golobiča, ki je kljub propadu na volitvah še vedno zelo živ in dejaven v političnem ozadju. Premierka Alenka Bratušek, ki bi po vladi rada prevzela tudi stranko, je v resnici marioneta Gregorja Golobiča in Milana Kučana. Ko strici z njo ne bodo zadovoljni, bodo na njen položaj nastavili koga drugega.

Janković se bridko moti, če misli, da bo lahko kljuboval svojim političnim botrom. Če bo treba, ga bodo naslednje leto zradirali tudi na županskih volitvah, kazenski postopki proti njemu se bodo začeli hitreje odvijati, še prej pa se bo tudi njemu zgodil medijski umor. Tako kot so storili z Janezom Janšo, ki drugače od njega nikoli ni imel mandata stricev iz ozadja in je prav zato še vedno politično živ.

WordPress Themes