Hrana za moč misli – Avtor: N. M.

Lenobo, slabo počutje, zaspanost in utrujenost ter pomanjkanje koncentracije, energije in ustvarjalnosti lahko pogosto preženemo s pravo prehrano.

Raznovrstna in uravnotežena prehrana je pomemben dejavnik, ki prispeva k optimalnemu delovanju obeh možganskih polovic.

Hranilne snovi za možgane

Živila, ki so “hrana za možgane”, dajejo moč predvsem levi polovici možganov, ki skrbi predvsem za miselne procese.

Ribe, še posebej losos, slanik in tuna so odličen vir maščobnih kislin omega 3, ki skrbijo za prekrvavitev možganov in varujejo pred apnenjem žil.

Stročnice, kot so grah, fižol in leča, vsebujejo veliko vitamina B1, ki krepi sposobnost koncentracije.

Kruh, riž, testenine in krompir predramijo možgane, ker so sestavljeni iz kompleksnih ogljikovih hidratov, ki se presnavljajo počasneje kot na primer sladkor, zato organizmu dlje časa dostavljajo energijo.

Jajca in perutnina vsebujejo esencialne aminokisline, ki jih telo potrebuje za produkcijo novih celic.

Oreški so odlična hrana za možgane. Peščica orehov ali mandljev bo možganom dala izvrsten pospešek.

Gorčica za optimizem, cimet proti strahu

Desno polovico možganov, ki skrbi za dobro psihično počutje, spodbuja čokolada. Tvorbo hormona sreče pa ne spodbuja samo kakavov posladek, temveč tudi banane, testenine in mlečni izdelki.

Pri zadostni količini serotonina v možganih nas, kot je znano, preveva zadovoljstvo, smo bolj sproščeni in se bolje počutimo. Hormon sreče je pomemben tudi za prenos živčnih impulzov.

Podoben učinek na telo ima tudi čili. Možgani si pekočo ostrino razlagajo kot bolečino, zato organizem, da bi to ublažil, sprosti hormon sreče.

Na dobro počutje vplivajo tudi cimet, ki preganja strah, skrbi in tesnobo, lovor, ki pomaga pri preobremenjenosti, gorčica, ki spodbuja optimizem, mak, ki krepi živce, in med, ki pomirja.

Preberite še:

Deset živil, ki vas bodo najbolj zasvojila

Nihče se ne more prenajesti špinače ali brokolija. Žal pa ima industrijska predelana hrana, ki jo danes jemo, izjemno moč nad našimi čutili. Na katera živila nutricionisti najbolj opozarjajo?

Priljubljene, a nezdrave jedi

Kar nekaj je jedi, ki so priljubljene, a nezdrave. O nekaterih izmed njih smo lahko morda celo zmotno prepričani, da so za telo koristne.

Razlogi za vključitev grenivk v prehrano

Grenivke so tako kot večina agrumov polne koristnih hranilnih snovi, vitaminov in mineralov, njihovo pogosto uživanje pa pomaga telesu, da ostane zdravo.

WordPress Themes