Hrana koja ne deblja, a od koje ćemo se zasititi – hr.

hrana koja ne deblja

Grašak je odlična hrana koja ne deblja. Malo je kaloričan, a dugo nas čini sitima. Smatra se povrćem s najbogatijim hranjivim tvarima. Bogat je ugljikohidratima, proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima.

Još jedna dobra namirnica su mahune (žute ili zelene). Smatraju se dobrom zamjenom za meso, jer sadrže dosta proteina. Manje su kalorične od graška. Sadrže dosta vode, proteine, masti, ugljikohidrate, minerale, vitamine i vlakna.

Grah. Osobe koje jedu grah imaju manji obim struka. Ova namirnica je jako kvalitetna, jer sadrži dosta ugljikohidrata, proteina, vlakana, minerala i vitamina, a malo masti i natrija.

Od leće ćemo, također, dugo biti siti. Leća je najzdravija hrana koja ne deblja. Odličan je izvor topivih i netopivih vlakana. Topiva vlakna smanjuju nivo šećera u krvi, te je idealna za osobe koje imaju dijabetes. Netopiva vlakna pospješuju probavu i skraćuju vrijeme zadržavanja hrane u probavnom sistemu. Bogata je ugljikohidratima, proteinima, vitaminima i mineralima, a siromašna mastima.

Kukuruz, ali kuhani bez pretjerane količine soli. Ova hrana ne deblja, a bogata je škrobom, vitaminima B kompleksa i vitaminom E. Dobar je za čišćenje organizma.

Bijeli luk dodajte u hranu. On daje puniji ukus hrani, a čini nas sitijima. Jedna čaša jogurta ili limunovog soka će isprati loš zadah. Niskokaloričan je, te se može reći da je hrana koja ne deblja. Trebamo jesti bijeli luk, prije svega jer je jako zdrav i dezinficira organizam. Sirov, svježe nasjeckan bijeli luk ima najbolji uticaj na zdravlje. Jako je ljekovit. Bogat je vitaminima, mineralima, aminokiselinama i enzimima. Bijeli luk ubrzava zarstanje rana, normalizira ubrzan rad srca, posjeduje antiakancerogena svojstva. Bijeli luk zgrušnjava krv, te bi ga trebali izbjegavati osobe koje koriste lijekove za razrijeđivanje krvi. Ne preporučuje se njegova konzumacije prije operacija.

Geršla (ječam) je izvrsna hrana koja ne deblja, a od koje ćemo se zasititi. Zdraviji je od riže. Smatra se najzdravijom žitaricom. Bogat je vlaknima, mineralima, vitaminima, antioksidansima i fitohemikalijama.

Jaja su dobar izbor. Smanjuju potrebu za slatkom hranom. Vrijedni sastojci su u žumancu. Žumance sadrži masnoće, proteine, ugljikohidrate, vitamine, minerale i holesterol. Bjelance ne sadrži minerale, vitamine i masti. Bjelance sadrži proteine i malo ugljikohidrata. Preporučuju se kuhana jaja, jer su tako sačuvane sve hranjive vrijednosti. Ne bi trebalo pretjerivati sa konzumiranjem ove namirnice. Dovoljna su četiri jajeta sedmično.

Ako želimo smršaviti, moramo znati kako pripremati ovu hranu. O tome ću pisati u narednom članku. Nemojte zaboraviti da jedete voće i povrće i da pijete dovoljno vode. Mršavljenje ne mora da podrazumjeva gladovanje. Sva sreća je što postoji hrana koja ne deblja, a od koje ćemo se zasititi.

WordPress Themes