Hrana je lek u menopauzi

O menopauzi se dugo govorilo samo u najintimnijim krugovima, među prijateljicama koje prolaze kroz isti period i teškoće, ili sa lekarom, dok je danas tema o kojoj se sve češće priča u medijima.

hrana_je_lek_u_menopauzi_aps

Muškarci, poslovni partneri, porodica i prijatelji ne samo da su bili izostavljani iz ovih razgovora već se pred njima oprezno krilo kroz šta se prolazi, jer se rečenica: „Pusti je, ona je klimakterična” provlačila kao osuda na starost, neprivlačnost, neupotrebljivost, neku tešku psihičku i/ili fizičku bolest.

U poslednjoj deceniji svedoci smo promene u tom smislu: o ovoj problematici ne samo da se govori i piše javno, otvoreno i kompetentno već se sve više priča i o andropauzi, sličnim promenama u telu muškarca. Iako takve brošure i članci sadrže mnoge korisne informacije o tome šta se sve dešava u organizmu, sa kakvim promenama se susrećemo ili ćemo se tek susresti, malo njih pominje da je potrebno izmeniti način ishrane i stil života te tako i sebi i okolini olakšati prolazak kroz ovaj period.

Iako je termin „menopauza” i dalje uobičajen u našem jeziku, u ovom članku ću radije koristiti doslovni prevod nemačke reči „wechseljahre” – „ godine promene”, jer više odgovara procesima i toku kroz koje naše telo i psiha prolaze u poslednjoj trećini života.

Termin menopauza koristi se za opisivanje stanja žene i označava period poslednjeg mesečnog krvarenja i prestanak reproduktivne funkcije. On obično pada između 45. i 55. godine života, a po podacima Svetske zdravstene organizacije u proseku je to oko 51. godine. Promene nastupaju znatno ranije, kada produkcija hormona jajnika počne da opada, to jest sedam do 10 godina pre gubitka menstruacije.

Ovaj period karakterišu skraćena ili produžena krvarenja, skraćeni ili produženi ciklusi, neredovne menstruacije i njihov povremeni izostanak. U medicini se ovo doba naziva premenopauza i povezuje se sa najvećim brojem teškoća.

Menopauza nastaje završetkom menstrualnih ciklusa i često je praćena samo sporadičnim krvarenjima. Ovaj proces obično traje od jedne do tri godine. Nakon što od poslednjeg krvarenja prođe najmanje godinu dana, telo polako ponovo uspostavlja ravnotežu i ulazi i postmenopauzu koja traje između pet i sedam godina.

Ovaj članak je namenjen svim osobama koje su u ovom životnom dobu punom promena, novih izazova i mogućnosti, ali i onima koje to tek očekuje, i on je praktični savetnik kako da sebi pomognu jednostavnim savetima iz kuhinje. Kao što nam je poznato, hrana je posle vazduha i vode najveći izvor životne snage. Iako ona nije lek, pogrešna ishrana izaziva ili pogoršava mnoge bolesti, dok pravilna značajno može da doprinese njihovom sprečavanju i isceljenju.

Tako i u menopauzi sebi možemo pomoći jednostavnim savetima i receptima iz kuhinje te značajno ublažiti tegobe, smanjiti pa čak i izostaviti uzimanje hormonskih preparata.

WordPress Themes