HORMONSKE TEŽAVE V MENOPAVZI

Kako ublažiti simptome?

Zoper vročinske valove vam lahko pomaga preprosta vaja, pri kateri vsak dan 15 minut globoko in počasi dihajte. Če k temu dodate še redno vadbo, lahko z naravnimi metodami odpravite oziroma ublažite svoje težave. Poskusite lahko tudi z uživanjem soje, ki vsebuje fitoestreogen. Gre za rastlinski estrogen, ki posnema delovaje človeku lastnega estrogena. Če nič od tega ne pomaga, se obrnite na svojega ginekologa, ki vam lahko predpiše kontracepcijske tablete, antidepresive, zdravila proti vročinskim valovom in estrogensko kremo za odpravo suhe nožnice.

Če je od vaše zadnje menstruacije minilo že 12 mesecev, potem ste vstopili v menopavzo. To pomeni, da so jajčniki nehali proizvajati estrogen in progesteron. V povprečju ženske v menopavzo vstopijo okrog 51. leta starosti. Dobra novica je, da vam ni več treba uporabljati kontracepcije, slaba pa, da z znižanjem nivoja estrogena izgubite tudi večjo zaščito pred srčno-žilnimi boleznimi, bolj pa ste nagnjeni tudi k osteoporozi. Nekaj let po vstopu v menopavzo boste morda še vedno trpele za vročinskimi valovi, pojavi se lahko tudi pomanjkanje spolne sle. Nekatere ženske v tem času izkusijo tudi začasne težave s spominom.

Kako ublažiti simptome?

Nizki odmerki vaginalnega estrogena ali tablet lahko ublažijo suhost nožnice, vročinske valove pa lahko blažite, kot je opisano zgoraj. Če ti kljub vsemu ne pojenjajo, se lahko s svojim zdravnikom pogovorite o možnosti hormonske nadomestne terapije. Kljub najrazličnejšim polemikam o tem, ali je ta terapija primerna ali ne, pa se večina strokovnjakov strinja, da je kratkoročna hormonska nadomestna terapija najbolj primerna za odpravo simptomov, še posebej pri ženskah, mlajših od 60. let. Ni pa nujno, da si pomagate. Menopavza je normalen del vašega življenja in večina simptomov sčasoma izzveni. Pomembno pa je še, da se zavedate, da ste bolj izpostavljene srčno-žilnim boleznim in osteoporozi. Če vas vaš nezdravi življenjski slog do zdaj ni skrbel, je morda zdaj pravi čas, da se začnete bolj zdravo prehranjevati, več gibati in v svoj jedilnik vnašati več vitamina D in kalcija za zdrave kosti.

WordPress Themes