Goji bobice od pamtiveka uspevaju u Srbiji

Najjači prirodni lek za potenciju i čudotvorni antioksidans raste i kod nas, a u narodu je poznat kao “živoplotica” ili “plotica”.

goji_bobice_od_pamtiveka_uspevaju_u_srbiji_3

Goji bobice od pamtiveka uspevaju u Srbiji. U narodu su poznate kao živoplotica, ili plotica i služile su kao živa ograda za ograđivanje dvorišta. Sada nam dolazi iz uvoza kao Godži – kaže Nebojša Stanojević, predsednik Udruženja za lekovito bilje u Sokobanji!

GOJI (ili Godži) bobice (Lucium Barbarum) su supernamirnica, izuzetno popularna u svetu zadnjih desetak godina. Goji je grmasta biljka sa crvenim bobicama. Potiče sa Tibeta i obronaka Himalaja. Goji bobice se koriste u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini od pamtiveka. Zapadni svet ih je „otkrio” tek nedavno i svrstao u supernamirnice, pišu Novosti 30. septembra 2014. godine.

One su su najjači prirodni antioksidans prema američkom ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Sadrže čak 18 od 20 aminokiselina, od čega 8 esencijalnih koje su nužne za život; 6 esencijalnih vitamina; 21 mineral…

Najjači su prirodni afrodizijak i lek protiv muške neplodnosti i impotencije jer pojačavaju lučenje testosterona u organizmu. Njihova cena na tržištu je prilično visoka.

Predsednik Udruženja za lekovito bilje u Sokobanji Nebojša Stanojević, za portal Tvbest.rs otkriva do sada čuvanu tajnu timočkih travara:

– Goji bobice od pamtiveka uspevaju u Srbiji. U narodu su poznate kao živoplotica, ili plotica i služile su kao živa ograda za ograđivanje dvorišta, posebno pored puta. Sada nam dolazi iz uvoza kao Godži. Jeste da taj Godži iz uvoza ima krupnije bobice i veći prinos nego domaći, ali je to ista biljka. Ja sam u selu Nikolinac pronašao jedan primerak koji ima izdašan rod – kaže Stanojević.

WordPress Themes