GLASBA ZA DOBRO VOLJO

Glasba prebudi občutke in nas dobesedno dvigne na noge. Odpravi stres, združuje ljudi … Odkar je na svetu človek, je tudi glasba. Brez nje si danes skoraj ne moremo predstavljati življenja. Spremlja nas na vsakem koraku in blagodejno vpliva na naše čute, čeprav se tega marsikdaj niti ne zavedamo.

Glasba in razpoloženje

Glasba je nekaj, brez česar si ne moremo predstavljati življenja. Že Pitagora je pred 2.500 leti svoje učence učil, kaj pomeni glasba za dušo in da z njo lahko zacelimo marsikatero rano.  V iskanju harmonije v svetu so se pitagorejci obrnili tudi h glasbi. Pitagora naj bi pri opazovanju kovača opazil, da pri udarcu ob različna nakovala nastajajo različni toni. Glasba vpliva na razpoloženje in vibracije, ki jih nemalokrat sploh ne čutimo, telesu pa naredijo
veliko dobrega.

Glasba in medicina

Seveda z glasbo ne moremo pozdraviti bolezni, lahko pa pozitivno vpliva na počutje, zato jo terapevti pogosto uporabljajo. Tudi pri pacientih, ki se zdravijo po kapi, je glasba zelo dobrodošla. Berlinski muzikolog dr. Christoph Rueger ima pravo glasbeno ‘lekarno’. Proti depresiji naj bi pomagal muzikal Fantom iz Opere, pri motnjah spanca Beethovnova sonata Moonlight, pri premagovanju strahu opera Bele Bartoka Herzog Blaubarts Burg, ko smo obupani pa Klavirski koncert v d-molu KV 466 Amadeusa Mozarta.

Glasba in masaža

V Indiji so že pred pet tisoč leti masaže spremljali z določenimi zvoki, ki so nastajali pri udarjanju ob različne kovinske predmete. Zraven so peli. Ugotovili so namreč, da vibracije, ki nastajajo ob zvokih, dobrodejno delujejo na telo. Zvočna masaža s himalajskimi pojočimi posodami tudi temelji na starodavnih modrostih izpred pet tisoč let. Bogat spekter nadtonov, ki jih tvorijo posode ob igranju, harmonizira levo in desno možgansko polovico, odplavlja napetosti in stare zapise travm.


WordPress Themes