FIGE

Gorivo za možgane in uspešne odstranjevalke bradavic.

Fige so prava super hrana za možgane in živčevje, saj zelo hitro povišajo raven glukoze v krvi, poleg tega pa vsebujejo kar enajst vitaminov, predvsem vitamina B1. Poleg tega vsebujejo štirinajst mineralov, štirinajst aminokislin in tudi mnogo vlaknin, ki dobro vplivajo na črevesno floro, zato so zelo priporočljive pri prebavnih težavah. Za urejeno prebavo so sicer najbolj znane suhe slive, imajo pa suhe fige podoben blagodejen učinek na prebavo.

Zdrave so tudi suhe fige, a moramo biti pri uživanju zmerni, saj sušene fige vsebujejo kar 60 odstotkov sladkorja. Kljub visoki vsebnosti sladkorja so fige zelo dober vir dobrih sladkorjev. Sveže fige pa po drugi strani vsebujejo do 15 odstotkov sladkorja.

V ljudskem zdravilstvu se suha figa (ali sliva) uporablja tudi pri zobobolu. Suho figo naj bi prerezali, jo skuhali v mleku in dali na razboleli zob.

Fige so znane tudi po tem, da uspešno odstranjujejo bradavice. Če se želimo znebiti nadležne bradavice, jo natremo s svežim mlečkom iz pravkar odtrgane fige, saj vsebuje kavčuk.
zmanjšujejo željo po sladkem in ohranjajo ravnovesje

Fige so še posebej primerne za tiste, ki pogosto uživajo hrano, ki v telesu sproža izrazito kislo reakcijo – meso in mesne izdelke ter izdelke iz bele moke. Figa je namreč najbolj bazično delujoč sadež. Fige nevtralizirajo prekomerno izločanje želodčne kisline, hkrati pa so bogate z glukozo in fruktozo, ki zmanjšajo željo po sladkih poslasticah. Fige torej pomagajo vzpostavljati bazičnost telesa in pomagajo ohranjati ravnovesje telesa.
privoščite si šilce figovega likerja

Fige lahko uživamo sveže in suhe, predelamo v marmelade in džeme, jih konzerviramo ali zamrznemo. Lahko pa si naredite figov liker.

Za figov liker potrebujete:

1 – 2 zavitka suhih fig (poleti lahko uporabite sveže fige)
1 l žganja
¼ l vode
20 – 25 dag sladkorja

Fige drobno narežemo in jih namočimo v žganje. Namakamo jih tri tedne. Vodo s sladkorjem zavremo, da se sladkor stopi. Nato žganje s figami precedimo skozi gosto cedilo in primešamo ohlajeno sladko vodo ter napolnimo steklenico ali steklenice.

WordPress Themes