Feng šui pravila za sređivanje kuće

Nered ulazi u ljudsko bioenergetsko polje, prouzrokuje neorganizovano, haotično razmišljanje, a posledično i jednu nevolju za drugom.

feng_sui_pravila_za_sredjivanje_kuce_l.jpg

Gomilanje stvari i nered štetno utiču na osnovne životne funkcije u nekom prostoru. Filozofija stanovanja feng šui preporučuje da s prvim lepim danima raskrčite određene zone u stanu i da nastavite da ih održavate.

Koncepcija čistoće u filozofiji feng šui podrazumeva i generalno sređivanje: sortiranje stvari tako da sve imaju svoje mesto, popravke pokvarenog, bacanje nepotrebnog, neupotrebljivog i svega što nije u funkciji, što nam se ne dopada ili ga ne koristimo duže vreme.

Nered ulazi u ljudsko bioenergetsko polje, prouzrokuje neorganizovano, haotično razmišljanje, a posledično i jednu nevolju za drugom. Navika da čuvamo, skladištimo i sakupljamo nepotrebne stvari koje ne koristimo (pod izgovorom da će nam možda jednog dana zatrebati) ukazuje na to da duboko u sebi imamo naviku da čuvamo strah, tugu, nezadovoljstvo, brigu…

Nisu stvari te zbog kojih život stagnira, nego stav čuvanja i zadržavanja. Kada nešto čuvamo, zapravo razmišljamo o potrebi, siromaštvu, verujemo da ce nam sutra to nedostajati i da nećemo moći da ispunimo te potrebe.

Na taj način šaljemo dve poruke svom mozgu i svom životu: da ne verujemo u sutra i da mislimo kako novo i bolje nije za nas. Sve dok se materijalno i emocionalno držimo starih beskorisnih osećaja, neće biti mesta za nove mogućnosti. Tendencija prenatrpanosti prostora (izuzev očiglednih razloga kada više članova živi na malom prostoru) povezana je sa instinktom samozaštite i ograđivanja od drugih usled osećaja nesigurnosti. Šta nam je zaista potrebno da bismo se osećali srećno i sigurno i koliko smo svesni da nas upravo gomilanje stvari sprečava da to postignemo?

Stvari ispod kreveta snažno će remetiti naše zdravlje, a potreba da se stvari ređaju na police (naročito one iznad radnih stolova i kreveta) izazvaće konstantnu strepnju od nečeg neočekivanog Kada pretrpamo centar, severoistok ili jugozapad svog prostora, onda smo previše zabrinuti za svoje zdravlje i najčešće ugrožavamo funkcije pankreasa, želuca ili slezine. Nered na zapadu ili severozapadu često će nas stavljati u konfliktne situacije zbog nekontrolisanosti, a pluća i debelo crevo postaju osetljiva tačka.

Pretrpan sever ograničava naše potencijale, sprečava nas da jasno izražavamo svoja osećanja, donosi strahove i probleme s bešikom i bubrezima. Istok i jugoistok će na gomilanje stvari uzvratiti neodlučnošću, konfuzijom, potisnutim besom, ali i disfunkcijom jetre ili žučne kese.

Nered na jugu donosi problematično i nasilno ponašanje, izostanak priznanja, omalovažavanje i poremećaj u radu srca, tankog creva i imunog sistema.

WordPress Themes