Evo šta se sve dešava zbog kupanja u bazenu, a može biti veliki problem

bazen-plivanje

Predstavljamo vam ne tako lepe činjenice o bazenu nakon kojih ćete dva puta razmisliti pre nego što opet skočite u vodu.

Vrućine i visoke temperature naterale su sve da spas pronađu u bazenima. I dok se vi bezbrižno rashlađujete, niste svesni kakve sve opasnosti se nalaze unutra.

Sajt Bazfid prestavlja vam uznemirujuće činjenice o bazenu koje vam nisu ni nakraj pameti.

Naime, voda u bazenu može vrlo lako da pozeleni u roku od 48 sati nakon pljuska. “Zelena” voda sadrži bakterije, među kojima je i ešerihija koli.

Prema podacima Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, svaka osoba u proseku ima 0,14 g fekalnih materija na sebi, što se obično spere kada uđe u bazen.

Kako je istakla Svetska zdravstvena organizacija, trebalo bi da se istuširate i pre ulaska u bazen kao i posle izlaska. Međutim, skoro polovina ljudi to ne radi.

Svetlana Ražnatović, ginekolog u „Narodnom frontu“, kaže da se posebno treba čuvati bakterijskih infekcija koje izazivaju hlamidija, mikroplazma i ureaplazma, kao i virusnih herpesa.

“Iako se ove infekcije uglavnom prenose seksualnim putem, mogu se dobiti i preko peškira, u kontaktu mikroba sa sluznicom vagine”, objašnjava dr Ražnatović.

WordPress Themes