Evo kako da kombinujete hranu na zdrav način

Post je put do zdravlja?

Pravilna ishrana je ključ zdravlja svakog čoveka. Znamo da je bitno jesti svežu, organsku hranu prilagođenu podneblju u kojem živimo, ali kako je kombinovati da izvućemo najbolje dobrobiti?

Svakodnevno uživamo u hrani, no, doživljavamo li hranu jedino kao zadovoljstvo našem nepcu i nužnu potrebu da utažimo glad ili smo ipak svesni da je hrana lek i da nam daje ogromne količine energije?

Postoji mnogo različitih teorija o ishrani i načinima ishrane, i vrlo je diskutabilno koji od tih načina je najbolji za savremenog čoveka. Svaki od njih je dobar, a najbolje je da svaki pojedinac vidi na sebi što mu odgovara, i da se toga pridržava.

Bez obzira kakve su vaše prehrambene navike, važno je da se pridržavate nekih osnovnih smernica.

Yin i Yang ishrana

Svima nam je jako dobar prikaz yin i yanga. To su dve suprotne sile koje zajedno čine celinu. Te dve sile su u interakciji i neprekidnom kretanju prema ravnoteži i skladu. VIde se svuda oko nas, dan-noć, toplo-hladno, muško-žensko, ali ove suprotnosti prisutne su i u hrani. U ovom slučaju yin je alkalno formirajuća hrana, a yang kisela.

U svima poznatom prikazu yin i yang u svakoj strani postoji deo i suprotnosti, tako treba biti i u ishrani. Nije dobro jesti samo yin, niti samo yang hranu. Cilj je dovesti ove dve sile u ravnotežu kako bismo imali zdravo telo i um. Jedan od najvećih narušilaca zdravlja današnjeg čoveka je ishrana bogata kiselo formiranom hranom. No međutim, danas se na većini jelovnika nalazi samo kiselo formirana hrana (yang).

Obrok poput pizze, belog pirinča, slatkiša s belim šećerom, fast food narušava našu prirodnu ravnotežu i povećava kiselost organizma. Ovakva savremena ishrana u kojoj se gotovo ne nalazi alkalizirajuće namirnice, dovodi do zagađenosti tela otrovnim, kiselim otpacima, truje tkivo i krv, slabi imunitet i pospešuje nastanak brojnih bolesti.

Ispravna kombinacija hrane je jedna od najefikasnijih mera koje možete preduzeti kako biste sprečili nastanak krvne acidoze i tkivne toksemije, želudačnih kiselina i ostalih zdravstvenih problema koji nastaju zbog loše kombinacije hrane.

Životinjski proteini + skrobni ugljeni hidrati = jako loša kombinacija

Iako se ova kombinacija namirnica nalazi u velikom broju slučaja na našem tanjiru, jako je loša. Čak i Jahve u Bibliji uči svoje učenike da ne jedu ovu kombinaciju namirnica:“ Uveče ćete jesti meso, a prepodne se napunite hlebom!“

Kod ovakve kombinacije problem je u tome što se skrob počinje probavljati u našim ustima izlučivanjem ptijalina (alkalnog enzima) pa se ovaj alkalni proces nastavlja kada skrob dođe do želuca. U tom procesu blokira se probava enzima koji su potrebni za probavu životinjskih proteina. Ili jednostavno rečeno, alkalni zahtevi za probavom skroba se sukobljavaju u želucu s kiselim zahtevima proteina što dovodi do truljenja, fermentacije i loše i usporene probave.

Ova kombinacija hrane često dovodi do želudačne kiselosti (gastritisa) jer se proizvodi velika količina toksina i kiselih otpadnih tvari koje ubijaju hranjive tvari u organizmu, uzrokuju lošu probavu, ali i te kisele supstance se izbacuju u probavni sistem što rezultuje povećanim želudačnim kiselinama.

Izbegavajte u istom obroku dve vrste životinjskih proteina

Probavljanje mesa odvija se u prvom satu probave, dok se mleko probavlja u zadnjem, a jaja negde između. Ako kombinujemo više vrsti životinjskih proteina u istom obroku niti jedan od njih se neće ispravno probaviti, i zato nećemo imati nikakve dobrobiti od takvog obroka.

Kombinacija nekoliko vrsti mesa je dobra, ali nikada nemojte kombinovati meso s jajima, sirevima, mlekom…

Znate li jesti voće?

Svima je dobro poznato da sveže, organsko voće (bez pesticida, ne GMO) je najbolja hrana za naš organizam. Naše telo na jednostavan i brz način probavlja voće, a njegove hranjive supstance se u kratkom roku počinju oslobađati.

Kod jedenja voća postoji jedno zlatno pravilo: jedite ga samog ili ga ostavite na miru. Kada jedete voće nemojte ga kombinovati s drugim namirnicama, takođe voće jedite minimalno 2h nakon obroka ili 30 min pre.

Ako je put voća do želuca blokiran drugom hranom to će usporiti probavu pa će njegov prirodni šećer napadati bakterije u želucu što će dovesti do fermentacije svega u želucu. Jedino citruse nemojte mešati s drugim voćem zato što brže fermentiraju što može dovesti do želudačnih tegoba.

Alkalizirajuće namirnice

Sveže voće i povrće koje nije tretirano nikakvim hemijskim supstancama su visoko alkalne namirnice koje naše telo jako lako probavlja. Uz voće i povrće dobro je jesti žitaricu proso. Iako su gotovo sve žitarice kiselo formirajuće, proso je izuzetak. Zato ga probajte svakako uključiti u svoj jelovnik. Klice su takođe odlična alkalna hrana, naime svaka žitarica postaje alkalna kada naraste klica. Prehrana bogata svežim klicama pomoći će vam da uspostavite yin i yang balans.

Ko je umeren u hrani imaće zdravo telo i duh. Kod ishrane je najveći naglasak na umerenosti. Bez obzira koju vrstu ishrane konzumirate, vrlo je bitno u svemu biti umeren. Prestanite s jelom pre nego vam se javi osećaj sitosti, jer tada ste već pretrpali svoje „rezervoare“.

Najbolje je prestati jesti kada ste 70-80 % puni. Važno je da jedete samo onda kada ste gladni, kako često zbog stresa, tuge, depresije posežemo za hranom iako naše telo nije gladno. Time sebi samo otežavamo probavu i nakupljamo neželjene kilograme.

Stari grčki filozof je rekao: „Kao što su kuće dobro opskrbljene hranom pune miševa, tako su i tela onih koji mnogo jedu puna bolesti“. Jedite svesno. Obrok je uvek važno jesti polagano u mirnoj i pozitivnoj okolini.

Ako svoj obrok pojedemo u stresnoj okolini, nesvesno i brzo žvačući hranu, najverovatnije ćemo kasnije imati želudačnih tegoba. Kroz hranu dobijate energiju, od vas zavisi kako će ta energija izgledati. To je jedan od razloga zašto se u svim religijama izriče molitva pre obeda. Budite zahvalni na toj hrani, jedite je s mirom u srcu.

A nakon obroka se smejte jer smeh poboljšava probavu. Volite pijuckati vodu tokom ili nakon obroka? Moguće da je to jedan od razloga nakupljanja kilograma. Za vreme obroka, neposredno pre i bar pola sata nakon, nije preporučljivo piti vodu i ostale hladne napitke. Tekućina razređuje probavne sokove, gasi probavnu vatru i time otežava probavu i usporava metabolizam.

To je jedan od najčešćih razloga nakupljanja kilograma i osećanja nadutosti nakon obroka. S druge strane polagano ispijanje vina uz obrok je dobro zato što sadrži enzime koji će pomoći probavi.

(economy)

WordPress Themes