Enostavno in hitro nad zamašen nos

Nos se napolni s sluzjo, sluznica se vname. Zamašen nos je pogost simptom, saj spremlja tako prehlad kot tudi alergijo ali vnetje sinusov. Težko ga boste preprečili, lahko pa ga spremenite v manjšo nadlogo.

zamašen nos

Da bi lažje zadihali, navlažite zrak v zaprtih prostorih. Pomagajo vam lahko tudi zdravila, za katera ne potrebujete recepta. (Foto: iStockphoto)

Pripravite si inhalacijo

Kadar imate zamašen nos, je izjemno blagodejno vdihavanje tople pare. To lahko počnete na tradicionalen način: nad loncem vrele vode, s krpo čez glavo. Če se bojite, da se boste tako opekli, pa si kupite prav posebno posodo za inhaliranje. Ta je oblikovana tako, da se lahko z brado in čelom, medtem ko vdihavate zdravilne hlape, nanjo udobno naslonite. Za boljši učinek v vodo nakapajte eterično olje evkaliptusa ali sivke.

Zeliščni čaj z medom in limono

Da bi se v nosu nabiralo manj sluzi, pijte več tekočine. (Foto: iStockphoto)

Navlažite zrak

Da bi lažje dihali, navlažite zrak v zaprtih prostorih, ki pozimi, ker ogrevamo in manj zračimo, postane suh in tako še dodatno razdraži sluznico nosu. Kupite lahko vlažilec zraka ali svoj dom opremite z več lončnicami in vazami s cvetjem, morda celo z namizno fontano ali akvarijem. Pomagala vam bo tudi prha, ki je tako vroča, da zamegli ogledalo. Posebno pomembno je, da sluznico nosu dodatno navlažite pred spanjem.

Izpirajte nos

Nos lahko očistite s slano vodo. Priskrbite si lahko tako imenovano neti posodico, ki ima prav posebno obliko, ki omogoča, da lahko z njo v eno nosnico zlivate slano vodo, ki nato ven steče iz druge nosnice. Ker boste zavestno zaprli prehod v grlo, bo namreč naredila cel krog in očistila celo nosno votlino. Če se vam zdi takšno izpiranje neprijetno, lahko v lekarni kupite pršilo za nos, ki je pravzaprav slana raztopina.

Uživajte zdravila

V lekarni lahko brez recepta dobite tudi zdravila, ki odmašijo zaprt nos, ublažijo vneto sluznico in posušijo odvečno sluz. Imenujejo se dekongestanti in antihistaminiki. Ni jih priporočljivo uporabljati predolgo, vendar so koristna, če ne želite, da vas zamašen nos moti med izpolnjevanjem poslovnih obveznosti. Ker ne boste toliko pihali v robček, bo manj trpela tudi vaša koža.

neti

S posebno neti posodico lahko očistite nos. (Foto: iStockphoto)

Pijte več toplih napitkov

Čez dan pijte več tekočine kot po navadi; še posebno vam bodo prijali topli napitki. Njihovo uživanje lahko dejansko zmanjša količino sluzi v nosu. Preden jih popijete, lahko za povrh vdihavate paro, ki se vije nad njimi. Za kosilo si pripravljajte juhe in enolončnice.

Dvignite glavo

Vzglavje si ponoči nekoliko dvignite, saj boste tako med spanjem veliko lažje dihali. Čez dan, namesto da bi ležali, raje sedite, saj bo v nosu, če boste držali glavo dvignjeno, nastajalo manj sluzi.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

WordPress Themes