Dr. Štrukelj svetuje: pripravki, ki pomagajo pri izgubljanju telesne teže! -http://dobrojutro.rtvslo.si/moje-zdravo-telo/dr-strukelj-svetuje-pripravki-ki-pomagajo-pri-izgubljanju-telesne-teze

Dr. Štrukelj s finalistkami akcije “Moje zdravo telo” pripravlja zdrav napitek, obrok in čokolado!

moje zdravo telo • 13.09.2015

Finalistke akcije “Moje zdravo telo” Anja, Mojca in Stanka so se prejšnji teden odpravile na pohod z dr. Štrukljem in spoznavale zdravilne rastline. Tokrat so s pomočjo dr. Štruklja osvojeno znanje konkretno uporabile pri pripravi napitkov in drugih pripravkov. Recepte, ki pomagajo pri hujšanju, lahko pripravite tudi vi!

Za pripravo čajnega napitka za odvajanje vode iz telesa potrebujemo:

  • pet do šest zdrobljenih Brinovih jagod  (Juniperus communis)
  • ščepec zdrobljene zeli kanadske zlate rozge (Solidago canadensis)

POZOR: V kolikor imamo akutno vnetje ledvic, v pripravku NE SME BITI brinovih jagod, ker pretirano dražijo ledvični epitel!

Priprava: V vrelo vodo vsujemo zdrobljene brinove jagode in zel kandaske rozge, odstavimo od vira toplote in pokrito pustimo 10 minut. Pijemo večkrat dnevno po vsaj 3 dl.

Za pripravo obroka s poprovo meto z albuminsko skuto in ananasom potrebujemo:

  • 20 – 30 listov poprove mete  (Menthe piperita)
  • 100 g albuminske skute
  • 100 g ananasa

Priprava: Vse sestavine s paličnim mešalnikom zmešamo v homogeno maso in uporabimo kot samostojni obrok (večerja, zajtrk, malica). Namesto albuminske skute lahko uporabimo tudi nemastno običajno skuto.

Dodatek: namesto ananasa lahko vzamemo kivi, pomembno je, da sadeža nista preveč zrela. V Nezrelem kiviju ali ananasu imamo namreč proteolitične encime, ki delno zavirajo delovanje tistih encimov v prebavilih, ki pospešijo cepitev ogljikovih hidratov in maščob. Tako ananas in kivi pripomoreta pri redukcijskih shujševalnih dietah.

Za pripravo luščin indijskega trpotca v čokoladi s chia semeni in brusnicami potrebujemo:

  • 10 g lupin semen indijskega trpotca (Plantago ovata, Psyllium)
  • 10 g chia semen
  • 25 g črne čokolade
  • 5 – 8 g suhih brusnic

Priprava: V vodni kopeli(ali loncu) raztopimo koščke čokolade, vmešamo  Chia semena in luščine indijskega  trpotca, še tekoče vlijemo na modelček iz alu folije, posujemo z brusnicami  in postavimo v hladilnik, da se strdi. Jemo po koščkih (do 30g), kot nadomestilo malice. (30 gramov ima približno  150 kcal)

Lupine semen indijskega trpotca so izjemno kvalitetna vlaknina, ki se uporabljajo podobno kot glukomanan, predvsem pa še dodatno povečajo volume prebavljene hrane, preprečujejo zaprtje  in skrbijo za redno odvajanje blata.

Fotografija je simbolična: http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=47413&picture=potion-bottles

WordPress Themes