Domača vegeta

Domačo vegeto konzerviramo v manjših kozarcih
in hranimo v hladilniku.

V poletnih mesecih se navadno ubadamo s presežki zelenjave na vrtu. Eden izmed zanimivih načinov konzerviranja zelenjave je tudi priprava domače vegete, za katero potrebujemo le nekaj domače zelenjave iz vrta, sol in manjše kozarčke za vlaganje. Z domačo vegeto lahko učinkovito nadomestimo industrijske prehrambene dodatke, kot so vegeta in jušne kocke. Izdelavo domače vegete načrtujemo že spomladi ko razmišljamo o tem kaj bomo posadili na vrt.

Najprej posejemo gomoljno in listno zeleno, v mesecu aprilu pa še korenček, peteršilj in por. Čas sajenja je pomemben saj moramo vso zelenjavo pobirati istočasno. Primeren čas je konec avgusta in september.

Postopek priprave domače vegete

Sestavine očistimo in jih zmeljemo v strojčku ali jih naribamo, lahko tudi samo narežemo. Koliko bomo uporabili katere sestavine je odvisno od okusa, paziti moramo le pri zeleni, saj je zelo aromatična, pri peteršilju pa vzamemo tudi peteršiljev koren. V sestavinah bo prav gotovo največ korenja in pora, najmanj pa zelene. Zmleti mešanici dodamo sol, po možnosti morsko. Nekako bi naj veljalo, da damo na 400 g zelenjave 100 g soli. Zelenjavo dobro premešamo z soljo in nadevamo v manjše kozarčke, zmes potlačimo, da ni vmes zraka.
Za shranjevanje uporabimo manjše kozarce za vlaganje, da bomo imeli pri roki vedno svežo domačo vegeto. Za sprotno uporabo hranimo “vegeto” v hladilniku, ostale količine pa v hladnem temnem prostoru (klet). Tako pripravljeno zelenjavo lahko uporabimo za vse vrste juh, omak, prikuh, tudi za skutine namaze.

WordPress Themes