Domača pomoč pri žolčnih kamnih

Žolčnik je majhen, a pomemben organ pod jetri, ki skrbi za presnavljanje maščob, zato je treba zanj ustrezno poskrbeti. Žolčni kamni so resen in pogost problem sodobnega človeka, saj so znak nepopolnega delovanja jeter.

Žolčni kamni se razvijejo v žolčniku in žolčevodih, nastanejo pa takrat, ko se jetra in žolčnik napolnita s strupi, zaradi česar se žolč ne more več učinkovito izločati. Veliki so lahko par centimetrov, dosežejo pa celo velikost žogice za golf. Povzročajo lahko hude bolečine v zgornjem predelu trebuha, napihnjenost, vetrove, utrujenost, spahovanje in diarejo. Če imate resne težave, ki jih povzročajo žolčni kamni, je običajno potrebna operacija.

Žolčni kamni

Prilagodite prehrano

Žolčne kamne običajno v največji meri sestavljata holesterol in kalcij, vanje pa se nalagajo tudi škodljivi organizmi in bakterije, ki povzročijo vnetje žolčnika in jeter. Te infekcije lahko vodijo do hudih zdravstvenih težav, zato je potrebno obiskati zdravnika takrat, ko napad bolečine ne popusti in traja dlje časa ali celo več ur. Tako pri preprečevanju kot zdravljenju pa igrata pomembno vlogo protivnetna dieta in zdrav življenjski slog. Odsvetuje se uživanje mastne hrane, alkohola in med drugim trde hrane, saj morajo bolniki z žolčnimi kamni jesti predvsem tekočo hrano.

Na jedilniku se tako mora znajti dovolj sadja in zelenjave, še posebej priporočljivo je uživanje avokada, kokosa, oljčnega olja, leče, česna, čebule, sladke paprike, regrata, lososa in drugih mastnih rib. Pomembno je zaužiti dovolj virov omega-3 maščobnih kislin ter vitaminov K2 in D3. Slednja vitamina sta namreč izjemno pomembna, saj sinergija med njima pomaga pri uravnavanju presnove kalcija in preprečuje nastanek žolčnih kamnov.

Poleg preventivnega zdravega prehranjevanja, spodbudijo delovanje žolčnika tudi nekatera zelišča, na primer rožmarin, meta in češmin. Ker je pomembno vzpostaviti nemoteno delovanje celotnega prebavnega sistema, uživajte tudi živila, nasičena z organskimi kislinami in naravnimi encimi – jabolčni kis, limonin sok, rdeče zelje. Na telo bosta pozitivno vplivala tudi sirotka in kefir.

WordPress Themes