Dobra novica za čokoholike

Dve tablici čokolade na dan naj bi pozitivno vplivale na zdravje in zmanjševale tveganje za srčnožilna obolenja.

Tako je pokazala raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Aberdeen v ZDA. Proučevali so prehrambene navade 21 tisoč ljudi v časovnem razdobju 12 let in ugotovili, da uživanje čokolade celo do 100 gramov na dan zmanjša tveganje za srčni napad celo za 23 odstotkov.

Ugotovili so, da so tisti, ki so čokolado uživali redno, imeli manjše razmerje med pasom in boki, nižji sistolični krvni tlak, manj C-reaktivnih proteinov ter manj diabetesa – torej znakov, ki povečujejo tveganje za srčno-žilna obolenja.

Mlečna naj ne bi bila nič slabša

V študiji so ugotovili tudi, da ima mlečna čokolada, ki pogosto velja za manj zdravo od temne, podobne zdravilne učinke in so jo udeleženci študije uživali pogosteje.

Eden od avtorjev študije, profesor Phyo Myint, je povedal: “Zbrani podatki kažejo, da je uživanje čokolade povezano z manjšim tveganjem za kardiovaskularne težave. To morda pomeni, da ne le flavonoidi, ampak tudi druge sestavine, kot je kalcij in maščobne kisline, pozitivno vplivajo na zdravje. Nasprotno se zdi, da ni dokazov, da bi zmerno uživanje čokolade negativno vplivalo na bolezni srca in ožilja.”

Zmernost ne bo odveč

Kakorkoli, zmernost tudi pri čokoladi in sladkorju ter posvetovanje z zdravnikom ne glede na študijo ne bo odveč.

WordPress Themes