Davek na nepremičnine

Svetovalnica: Vsak od zakoncev bo plačal pol davka na nepremičnino
Matej Kačič
vsi članki avtorja

5.1.11 10:15
Bralko zanima, kaj je bolj smiselno zaradi plačevanja davka na nepremičnine? Ali da je hiša last obeh zakoncev, ali da je lastnik samo eden

OGLAS

Vprašanje:

Kaj je bolj smiselno zaradi plačevanja davka na nepremičnine? Ali da je hiša last obeh zakoncev, torej da sta oba polovična lastnika, ali pa da je v zemljiški knjigi kot lastnik hiše zapisan samo eden od zakoncev?

Imate svoje vprašanje? Kliknite na spodnjo pasico in ga zastavite!

Odgovor:

O davku na nepremičnine lahko več preberete v novembrski reviji Moje finance, v članku Za 200 tisoč evrov vredno hišo 200 evrov davka.

Davčna stopnja naj bi bila 0,1 odstotka

Najprej nekaj osnov o davku. Če se zadnji predlog zakona o davku na nepremičnine ne bo več spreminjal in ga bo potrdil tudi parlament, bo za vašo prvo nepremičnino, kjer imate prijavljeno stalno prebivališče in tam tudi živite, veljala davčna stopnja 0,1 odstotka, za vse druge, ki jih še imate v lasti, pa višja, in sicer 0,3-odstotna.

Po novem tudi ni več predvideno, da bo obdavčenih samo 80 odstotkov ocenjene vrednosti nepremičnine, temveč bo ta obdavčena v celoti. Več o napovedani obdavčitvi preberite v članku Ogrevamo vas, da vas zaradi davka na nepremičnine ne bo pobralo.

200 evrov davka za 200 tisoč evrov vredno nepremičnino

Tako boste recimo za hišo, ki so vam jo na Gursu ocenili na 200 tisočakov, plačali 200 evrov davka na leto, če imate še stanovanje, vredno 100 tisočakov, v katerem niste stalno prijavljeni, pa dodatnih 300 evrov. Ob tem ni zanemarljivo tudi določilo, da naj bi imele občine možnost, da davčne stopnje povišajo, vendar ne več kot za polovico. Davek naj bi predvidoma zaživel januarja 2012.

Načeloma vsak plača pol davka

Z vidika plačevanja davka za vašo prvo nepremičnino, torej tisto v kateri imate prijavljeno stalno prebivališče, je vseeno, ali je ta lastnina obeh zakoncev ali samo enega, pravi novinar Financ Jaka Elikan. V primeru, da je lastnik vsak pol, bo vsak namreč plačal pol davka na celotno vrednost nepremičnine. Če bi bil lastnik en sam pa bi ta plačal polno osnovo. Ker davek ne gre v dohodnino, je vseeno, kdo je lastnik.

Pri oddajanju je drugače

Drugače je pri oddajanju nepremičnine. Če bi zakonca oddajala in plačevala davek od oddajanja premoženja v najem, bi se splačala kalkulacija glede na to, v katerem dohodninskem razredu je kateri od lastnikov. Če je žena denimo v najnižje, mož pa v najvišjem, bi bilo smiselno (plačaš manj davka), da je lastnik celote žena.

WordPress Themes