ČUDEŽNA RASTLINA ZDRAVI VSE RAZEN SMRTI – HR.

6. septembar 2013.

crni kim-čorokot

Iako i neke druge vrste biljaka imaju crno seme , delotvornost njihovog semena prema dosadašnjim saznanjima nije ni približna onoj od čorokotovog semena.

Radi se o jednoj od najranije kultivisanih biljaka u istoriji čovečanstva . Najstariji dokumenti o zdravstvenoj primeni čorokotovog ulja datiraju još od vremena faraona .

Njegove zdravstvene efekte su koristili najveći isceljitelji poput Hipokrata ili Ibn Sine , ali i velike civilizacije poput Grka , Rimljanja i Arapa , a spomenut je i u mnogobrojnim religijskim spisima .

Čorokot u današnje vreme biva ponovo otkriven od strane moderne nauke , pa se samo u zadnjih 40 – ak godina objavljuje oko 400 naučnih studija na temu čorokota i njegovih aktivnih supstanci .

Ove studije ukazuju na veoma veliki broj bolesti na koje čorokot deluje povoljno u koje između ostalih spadaju : astma , alergije , hronični umor , autoimuna oboljenja poput reumatoidnog artritisa i psorijaze , povišene masnoće u krvi , šećerna bolest ( dijabetes ) , hemoroidi , proširene vene , visok krvni pritisak , bakterijske , gljivične i parazitske infekcije , glavobolje , ekcemi , kožne gljivice , lišajevi , neurodermitis , akne , bronhitis , kašalj , upale pluća , sinusa , oslabljen imunitet , bolovi u zglobovima i mišićima , gastritis , bolovi u stomaku prouzrokovani “ nervoznim crevima “ , crevne gljivice ( kandida ) , nadutost , proliv , kolike , oboljenja jetre , bubrežni kamenci , nesanica , depresija , slaba cirkulacija , PMS , tumori … itd itd

Izraženo je i povoljno delovanje čorokotovog ulja na kožu ( hrani i neguje kožu te pomaže pri regeneriraciji ostećenih ćelija ) , nokte čini sjajnijim i jačim , jača koren kose i delotvoran je protiv peruti.

Mnogi će ostati skeptični pri pogledu na ovaj pozamašan spisak bolesti na koje čorokot pozitivno deluje . Veoma je teško poverovati da jedna biljka može uspešno delovati na ovo sve .

Pa se pitamo : „Kako je moguće da može delovati kako na alergiju tako i na smanjenje masnoća , krvni pritisak i tumore ? “ Odgovor leži u idealnom hemijskom sastavu njegovih semenki , koje sadrže preko 100 biološko – aktivnih supstanci koje se međusobno dopunjuju i potpomažu u lekovitom dejstvu što dovodi do jedne vrste funkcionalnog sinergizma ( pojačanog dejstva ).

U ove aktivne supstance spadaju između ostalih omega – 3 nezasićene masne kiseline , vitamini B1 , B2 i B6 , vitamin C , vitamin E , nigellone , gorka supstanca nigellin , timokinon , saponin melantanin , beta – sitosterin i mnoge druge.

Takođe treba uzeti u obzir da čorokot pomaže organizmu pri vraćanju ravnoteže u imuni sistem kao i besprekornom funkcionisanju metaboličkih procesa . Iz tog razloga je redovno korišćenje čorokotovog ulja preporučljivo ne samo u akutnim i hroničnim stanjima , nego i kao svakodnevna preventiva , te predstavlja jedan veliki korak napred koji možete da uradite za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost .

Ulje čorokota podiže imunitet

Imunitet je prirodna sposobnost organizma da prepozna strane materije koje ga ugrožavaju i da se od njih zaštiti . U strane materije koje štetno utiču na naš organizam u prvom redu ubrajamo različite bakterije , viruse i parazite . Imuni sistem ima ulogu da prepoznaje , neutralizuje , uništava i odstranjuje te materije u procesima koji se nazivaju imunološke reakcije .

Dosadašnja ispitivanja ulja čorokota su pokazala da se njegovo delovanje ne ograničava na pojedine organe , već da ono obuhvata celokupni organizam preko imunog sistema . Ulje čorokota je imunomodulator , ono reguliše funkcije imunološkog sistema – jedan od načina je da stimuliše rast limfocita T i B.

Oslabljeni imunitet možemo prepoznati po sledećim simptomima : česte infekcije i upale , slabost , iscrpljenost i umor , gubitak težine , česte glavobolje . Kod navedenih simptoma , ulje čorokota uzimajte 2 puta na dan supena kašika 15-30 min . najbolje pre jela .

Za prevenciju , tj kao priprema organizma za potencijalno iscrpljujuće razdoblje ( na primer pre sezone gripa ) , dovoljno je uzimati 1 supenu kašiku ( ili 2 čajne kašike – ujutro i uveče ) dnevno , najbolje pre jela na 15-30 min .

Ulje se treba uzimati najmanje tokom dva meseca kako bi se dostiglo potpuno delovanje na organizam.

Čorokot i karcinom

Veliki deo istraživanja u svetu posvećen je delovanju ulja čorokota na tumorske ćelije . Pokazalo se da čorokot može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti jer zahvaljujući njegovom delovanju telo jača vlastitu sposobnost samoodbrane .

Prvo značajnije ispitivanje delovanja ulja crnog kima na prevenciju od tumora izveli su naučnici u Južnoj Karolini . Donet je zaključak da će zdrav imuni sistem da prepozna i uništi kancerogene ćelije pre nego što tumor može ugroziti pacijenta .

Ulje čorokota deluje kao imunomodulator , dakle podstiče postizanje ravnoteže u svim sistemima , uključujući i imunološki sistem . Isto tako , ustanovljeno je da je čorokot naročito koristan kod agresivnih oblika tumora koji se šire pomoću tumorske angiogeneze i imaju tendenciju prema metastaziranju .

Naučnici u “ Kimmel Cancer Center “ u Filadelfiji su ustanovili da timokinon , jedan od sastojaka čorokota , zaustavlja rast tumorskih ćelija kod karcinoma pankreasa , te ih uništava pojačavajući proces apoptoze ( programirane smrti ćelija ) .

U tom smislu , timokinon kao hemopreventivno i hemoprotektivno sredstvo može pomoći pacijentima koji su podvrgnuti hemoterapiji , kao i osobama koji su visokorizični za karcinom .

Ulje čorokota takođe znatno smanjuje štetni učinak zračenja kod radiološke terapije . Tokom zračenja dolazi do stvaranja kiseonikovih slobodnih radikala koji oštećuju ćelije , te posledice mogu biti : oštećenje kože , edemi , ožiljci , fibroze itd Studije su pokazale da će uzimanje ulja čorokota pomoći u prevenciji tih posledica .

Savezna uprava za kontrolu lekova i hrane SAD – a je 1996. godine odobrila upotrebu ulja čorokota u tretmanima kancerogenih bolesti za sprečavanje neželjenih učinaka hemoterapije i jačanje imunološkog sistema organizma.

Uzima li se 2 – 3 puta na dan po supena kašika ulja čorokota najbolje 15-30 min. pre jela, olakšaće se i umanjiti neželjeni učinci hemoterapije, a telo podstaći da jača vlastitu sposobnost samoodbrane .

Takođe se preporučuje i osobama koje su rizične za karcinom ( postoji porodična istorija bolesti, te mogući nasledni faktor) da preventivno konzumiraju ulja čorokota , i to 1 supena kašika na dan .

Važno je znati da do potpunog delovanja ulja čorokota dolazi tek nakon 4-12 nedelja redovnog konzumiranja.

WordPress Themes