CRON dieta: Jejte manj, živite dlje!

Lara vsako jutro zajtrkuje rženi kruh in skuto. Po jedi s sadnim sokom zaužije multivitaminsko tableto. Kosilo je lahko: običajno piščančja prsa z rjavim rižem ali testenine s skrbno izbrano zelenjavo na žaru. Za večerjo: riba in zelenjava (tokrat skuhana na pari) in solata. Včasih si za spremembo privošči sojine rezance z zelišči in kalčki. Sladica je vedno enaka: nemastni jogurt z jagodami.

Njen skrbno izračunani vsakodnevni seštevek nikoli ne preseže 1400 zaužitih kalorij. Ženska njene rasti bi jih sicer naj zaužila vsaj 2000. Tehtnica triinštiridesetletnice pokaže, da je Lara približno 15 odst. pod svojo idealno težo. A Lara ni anoreksična. Takšnega načina prehranjevanja tudi ni izbrala zaradi izgube teže, ta je le eden “stranskih učinkov”.

Lara je tipična predstavnica vse hitreje rastoče množice fanatičnih privržencev tako imenovanega CRON (Calorie Restriction with Optimum Nutrition) prehranjevanja, ki – kot pove že ime – zagovarja omejevanje zaužitih kalorij ob optimalni hranilni vrednosti zaužite hrane.

Obstaja cela vrsta prepričljivih in znanstveno potrjenih študij, ki potrjujejo, da je za 20 odst. zmanjšan dnevni vnos kalorij s skrbno izbrano prehrano z zadostno hranilno vrednostjo najboljša pot do “pomladitve” in daljše življenjske dobe. Le-to danes navadno poskušamo dosegati s terapijami z matičnimi celicami, prehrambenimi nadomestki, rastnimi hormoni…
A učinkovitost naštetega ni dokazana. V nasprotju z učinkovitostjo zgoraj opisanega načina prehranjevanja! Omejevanje kalorij dokazano upočasni biološke procese staranja in podaljša življenjsko dobo!

Torej so Lara in njej podobni na pravi poti. A pozor: optimalna hranilna vrednost zaužitih živil je v tej računici vsaj tako (če ne še bolj) pomembna kot omejevanje zaužitih kalorij. Če boste namreč zgolj zmanjšali zaužite kalorije, ne boste pa pazili na hranilno vrednost zaužitega, boste dosegli nasprotni učinek od želenega – ne boste živeli dlje, verjetno vas bo pobralo celo prej!

CRON prehranjevanje je kar se kvalitete zaužite hrane tiče resnično svetlobna leta pred raznimi dietami: praznih kalorij tako rekoč ni, hitre hrane ne pozna, rdeče meso je redkost. Ima pa tudi šibko točko. Dokazano najboljši način, da s hrano zaužijemo čim manj kalorij je namreč ta, da čim več hrane zaužijemo presne ! S kuhanjem se uniči kar 70-90odst. vodotopnih vitaminov in 100 odst. encimov, od 50-70 odst. proteinov pa se spremeni tako, da jih naše telo ne more absorbirati. Glede na te številke je nenavadno, da fanatični privrženci CRON prehranjevanja sploh še uporabljajo štedilnik! Tudi sicer je kar nekaj njihovih prehranjevalnih doktrin vprašljivih. Poglejmo prej navedeni zajtrk: namesto kombinacije žitaric, mlečnih izdelkov in pasteriziranega, industrijsko pripravljenega soka bi bila veliko koristnejša in učinkovitejša skodelica svežega jagodičevja ali kakršna koli variacija sveže pripravljenega sadnega ali zelenjavnega napitka. Kar pa seveda spet ne pomeni, da je prava rešitev uživanje zgolj surove hrane! Veliko privržencev uživanja zgolj surove hrane je dokazano naletelo na zdravstvene težave, saj so zaradi nenehnega občutka lakote jedli preveč in prepogosto.

A dejstvo ostaja: manj zaužitih kalorij ob pravi hranilni vrednosti zaužite hrane je pot do zdravja in daljšega življenja. Dokaze za to sta ponudila Mary Crowell in Clive McCay, utemeljitelja CRON prehranjevanja. Raziskovalca sta dieto z omejenim vnosom kalorij preučevala pri podganah in ugotovila, da so živali, pri katerih je bila prehranska vrednost zaužitega primerna, kalorije pa drastično zmanjšane, živele občutno dlje. Celo dlje, kot je bila dotlej znana življenjska doba! Ko so normalno hranjene živali že zdavnaj poginile, so podgane z 20-50 odst. zmanjšanim vnosom kalorij ne le živele, temveč se celo še razmnoževale in imele zdrave potomce! Najdaljšo življenjsko dobo so dosegle tiste živali, pri katerih se je omejevanje kalorij pričelo že takoj po skotitvi (a to nikakor ne pomeni, da morate sedaj vašim potomcem dajati manj hrane saj boste s tem zavrli njihovo rast!), na splošno pa se je življenjska doba testiranih živali podaljšala za približno 20 odst.!

Ker so ta dognanja relativno mlada in dolgoročnih študij na ljudeh ni seveda ne moremo trditi, da bo pri ljudeh uspeh podoben. Toda rezultati številnih kratkotrajnih študij so nedvoumni: zmanjšanje vnosa znižuje biomarkerje staranja in zmanjšuje rizik za kronične bolezni.

Eden zgovornejših dokazov je tudi sloviti eksperiment Biosphere II iz leta 1993, pri katerem je osem znanstvenikov dve leti (med septembrom 1991 in septembrom 1993) živelo v zaprtem ekosistemu, ki ni dovoljeval nikakršnih stikov z zunanjim svetom. Skupina je morala sama poskrbeti za vse, kar so potrebovali za življenje, tudi za prehrano. Eden izmed osmerice je bil gerontolog Roy Walford, ki je preučeval učinke prehranjevanja z zmanjšanim vnosom kalorij in je takšnemu prehrambenemu režimu strogo sledil tudi sam. Ko ni bilo mogoče pridelati dovolj hrane za vseh osem udeležencev je Walford kolegom predlagal, da sledijo njegovemu načinu prehranjevanja. Rezultati so bili osupljivi: vsem se je normaliziral krvni pritisk, vrednosti krvnega sladkorja , holesterola in trigliceridov pa so se pri slehernem znižale za najmanj 20 odst.. Ob tem se je vsem občutno izboljšal imunski sistem in so veliko redkeje obolevali.

Preden torej za ohranjanje ali povrnitev mladosti posežete po kakšnih drastičnih metodah, poskusite s prehrano! Tudi če do sebe ne boste tako strogi kot Lara in morda ne boste upihnili 120 svečk na rojstnodnevni torti – vaše telo vam bo hvaležno in to hvaležnost boste seveda občutili!

WordPress Themes