Črni ribez

Črni ribezListi so zdravilni za vse vrste težav z mehurjem. Sveže zmečkane liste polagamo na pike žuželk ali pa jih drgnemo po mestu pika. Pripravki iz črnega ribeza krepijo žile.

Ribez krepi imunski sistem in pospešuje nastajanje hormonov, pospešuje presnovo in nastajanje krvi. Celice varuje pred prostimi radikali, varuje sluznice. Pomirja živčevje in izboljšuje razpoloženje. Spodbuja delovanje srca in mišičja. Pomaga  pri infekcijah in inkontinenci. Jagode pomagajo pri ledvičnih bolečinah. Vino pomaga pri črevesnih krčih. Listi pomagajo pri težavah ledvic in arteriosklerozi. Sok pomaga pri kašlju.Vsebuje veliko vitamina C. Kar se tiče zdravilnosti, so skoraj enako zdravilne vse vrste ribeza ne glede na barvo (beli, rdeči, črni). V ljudskem zdravilstvu ga uporabljajo proti revmatizmu. Raziskave (1994) so potrdile, da olje iz semen črnega ribeza delujejo pri zdravljenju revmatoidnega artritisa. Čaj uporabljamo za izpiranje ust pri krvavečih dlesnih ali grgranje pri vnetju žrela in grla. Raziskave so potrdile varovalni učinek jagod črnega ribeza na kapilare, ki postanejo krepke in prožne. Plodove priporočajo pri boleznih ven in arterij ter krčnih žilah. Redči kri. Pomaga pri okužbi sečil in proti virusom gripe. Deluje antioksidativno.

Čaj: jagode črnega ribeza damo v vodo in počakamo 5 – 10 minut, da zavre. Potem ga precedimo in ga lahko takoj pijemo, lahko pa počakamo, da se shladi. Drug recept. 4 žlice svežih ali posušenih listov zavremo v litru vode. Pijemo zjutraj na tešče in zvečer pol ure pred jedjo. Tak čaj pospeši delovanje nadledvične žleze, ureja prebavo. Ženskam z inkontinenco Ančka Tomšič priporoča 6 tedensko kuro s pitjem čaja iz suhih listov ribeza zjutraj na tešče.

Kopel, ki jo pripravimo iz zavretka suhih ribezovih listov koristi pri revmatizmu

Žele: sadje pregledamo, narežemo ter stresemo v kozico. Počasi ga kuhamo dokler se ne zmehča in potem dodamo pektin in kislino, ki pomaga pri strjevanju, sadno kašo precedimo skozi gazo. Izmerimo količino dobljenega soka, ga zlijemo v kozico in primešamo potrebno količino sladkorja. Sladkor mehčamo, da se stopi, nato tekočino na hitro zavremo ter po 5 min preverimo gostoto. Ko je žele gotov, ga na hitro posnamemo. Takoj ga nalijemo v segrete in pripravljene kozarce, ki jih nepredušno pokrijemo. Uporabljamo kot namaz ali dodatek določenim jedem.

Jagode posušimo na temperaturi 40°C in shranimo v posodo. Jagode čez noč namočimo v vodo, zjutraj tekočino odlijemo in shranimo, jagode še enkrat poparimo ter pustimo še 15 minut. Nato obe tekočini zmešamo ( tisto od namakanja ponoči in poparek). Napitek, če ga uživamo neoslajenega pomaga pri vnetem grlu in dviga imunski sistem.

Sirup prekuhamo v sokovniku skupaj s sladkorjem. Uporabljamo ga kot osvežilno pijačo, ki jo zalijemo z vodo.

Vino: pest ribezove skorje kuhamo v vinu. Jagode namakamo v rdečem vinu 10 dni. Pijemo ga pogosto, a le po čajnih žličkah.

Nerazredčen naravni sok iz ribezovih jagod preprečuje prehlad in pljučnico. Sveže jagode pomagajo proti srbenju pri omrzlinah, če jih zmečkamo v kašo in položimo na srbeče mesto ter zavijemo z laneno krpo.

Kis s črnim ribezom. Steklenico s širokim vratom do četrtine napolnimo z jagodami črnega ribeza, zalijemo z dobrim domačim jabolčnim kisom in pustimo nekaj tednov, da iz jagod dobimo čim več sestavin. Nato kis odlijemo., ribez porabimo za dodatek k solatam. Kis s še močnejšim okusom po ribezu pripravimo tako, da jagode nekoliko zmečkamo. Ko kis odlijemo, goščo porabimo za solatne polivke.

OPOZORILO: Če nas pogosto peče zgaga, potem tako kislega sadja, kot je ribez, ne smemo uživati preveč.

WordPress Themes