ČOKOLADA – SI JO LAHKO PRIVOŠČIMO BREZ SLABE VESTI

Te informacije bodo zagotovo veseli ljubitelji čokolade, saj si bodo to sladko razvado sedaj lahko privoščili brez slabe vesti. Nova raziskava je pokazala, da uživanje temne čokolade vpliva direktno na možgane in lahko zmanjša možnosti za razvoj možganske kapi.

Čokolada

Strokovnjaki so ugotovili, da čokolada vpliva na koncentracijo ogljikovega dioksida v krvi, kar izboljša krvni pretok in pozitivno deluje na krvne žile, s časoma pa tudi na možganske celice in tako zmanjša možnosti za možgansko kap.

Že nekaj prejšnjih raziskav je pokazalo, da je uživanje temne čokolade lahko dobro za vas, a zadnja študija, ki je bila objavljena v nevrološkem žurnalu, je prvič dokazala, da čokolada pozitivno vpliva na stene krvnih žil. Raziskovalci iz Glasgow univerze so merili hitrost krvi, ki teče po največji arteriji v možganih med tem, ko so prostovoljci jedli čokolado. Ugotovili so, da čokolada vpliva na koncentracijo ogljikovega dioksida v krvi, kar izboljša krvni pretok in pozitivno deluje na krvne žile, s časoma pa tudi na možganske celice in tako zmanjša možnosti za možgansko kap.

Profesor Matthew Walters, ki je vodil raziskavo, je za The Mail on Sunday povedal: ’’Uživanje čokolade je povezana s spremembami v togosti krvnih žil. Naši podatki kažejo, da gre za direkten vpliv čokolade na možganske krvne žile. Obstaja torej možnost, da je v čokoladi sestavina, ki ima takšen učinek in predvidevamo, da so za to odgovorne molekule flavonoidov v čokoladi.’’

Flavonoidi so namreč antioksidanti, ki jih najdemo v kakavu in ugodno vplivajo na srce in ožilje. Kljub vsemu pa je dobro vedeti, da je temna čokolada bogatejša s kakavom in s tem z flavonoidi in da je v mlečni čokoladi, kjer je manj kakava in veliko sladkorja, prisoten tudi velik delež nasičenih maščob. To pa povečuje tveganje za debelost in s tem kap.

Prav zato profesor nevrologije Tom Solomon iz Liverpool univerze opozarja, da je treba rezultate te raziskave uporabljati previdno. Če si boste vsake toliko časa privoščili kakšen košček temne čokolade, vsekakor ne boste škodili svojemu zdravju.

WordPress Themes