ÄŒESEN JE ZDRAV ZA SRCE

Ljudska modrost že dolgo ve, da je česen zdrav za srce. Zdaj se je tudi uradna znanost „dokopala“ do spoznanja, katere sestavina česna zdravilno vplivajo na delovanje srca. Ključ se skriva v alicinu.

Česen je zdrav za srce, ne znižuje pa holesterola v krvi.

Å tudija, ki so jo izvedli znanstveniki iz Birminghama, je pokazala, da alicin pri presnavljanju česna razpade v sestavine, ki povzročajo značilni vonj. Ko se veže na rdele krvničke, nastane hidrogen sulfid, ki širi krvne žile in s tem omogoča normalni pretok krvi po njih. Uživanje česna je zdravo, so zaključili britanski znanstveniki, vendar ima njegovo pretirano uživanje lahko stranske učinke.

Hidrogen sulfid sicer uporabljajo pri izdelavi smrdečih bomb. Vonj ima po pokvarjenih jajcih, v majhnih količinah pa ima pomembno vlogo pri zagotavljanju normalne komunikacije med telesnimi celicami. Stimulira tudi širjenje krvnih žil, kar zaradi boljšega pretoka pomaga k boljši preskrbljenosti notranjih organov s kisikom in zmanjša pritisk na srce.

Å tudijo so izvedli tako, da so v kopel, v kateri je bil alicin, potopili žile laboratorijskih pogan. Ugotovili so, da se je njihova napetost zmanjšala za osupljivih 72 odstotkov. Če so v raztopino dali rdeče krvničke, so slednje takoj začele oddajati hidrogen sulfid.

Znanstveniki se bodo zdaj posvetili vprašanju, kako bi lahko „reakcijo“ med rdečini krvničkami in česnom „spravili“ v obliko, ki bi jo lahko uporabljali za zdravljenje.

WordPress Themes