BOROVNIČEVA, MALINOVA ALI SLIVOVA MARMELADA

Danes smo za vas, ki ste na FBju, pripravili še nekaj dodatnih idej in receptov. Recept za marmelado je za vse vrste sadja enak, razlikuje se le v podrobnostih!

Potrebujete: 3 kg sadja ( borovnice, maline, marelice, breskve… itd), 600 g trsnega sladkorja (za manj sladko marmelado, za bolj sladko lahko dodate še 200 g sladkorja) ali 800 g rozin, datljev, fig ali katerega koli drugega zelo sladkega sadja, različni dodatki: npr. cimet k slivam, ingver k breskvam, lističi neškropljenih vrtnic k češnjam ali jagodam…

Sadje očistite, narežite (če je potrebno), pretresite v dovolj velik lonec in kuhajte pri nizki temperaturi. Med kuhanjem redno mešajte, da se marmelada ne prime dna. Kuhajte tako dolgo, da se marmelada zgosti. Mešate lahko različno sadje in dodajate tudi jabolka, hruške ali celo banane, vendar jih morate pred dodajanjem zdrobiti v mešalniku.

Za shranjevanje je izjemno pomembna sterilizacija kozarcev. Kozarce temeljito operite v vreli vodi in jih ohladite. Preverite pokrovčke, da niso poškodovani. Kozarec napolnite dva prsta pod robom. Dobro pritrdite pokrovček in kozarce postavite na toplo.

WordPress Themes