BOROVNICE RAZSTRUPLJAJO IN OBNAVLJAJO

Borovnice vsebujejo vitamina C in E, več različnih vrst rastlinskih in drugih hranilnih snovi, polifenole (antocian, elagična kislina, kvercetin, katehini), salicilno kislino, karotine, prehransko vlaknino, folate, kalij, mangan, magnezij, železo, riboflavin, niacin, fitoestrogene in malo kalorij. Borovnice vsebujejo dobrih 5 % sladkorjev in pektin.

Borovnice izjemno zdravilno vplivajo na želodčno in črevesno sluznico, saj njihova visoka vsebnost karotinov, vitamina C in čreslovin telesne sluznice ne samo ščiti, ampak tudi pospešuje njihovo obnavljanje. Taninska kislina v borovnicah uspešno odpravlja črevesna vnetja, medtem ko elagična kislina spodbuja izločanje razstrupljevalnih encimov iz črevesne stene in je hkrati tudi učinkovito varovalno sredstvo samih črevesnih celic.

IZRAZITO VAROVALNO ŽIVILO ZA SRCE IN OŽILJE

Z uživanjem borovnic lahko preprečujemo, da bi kri vsebovala prevelike količine holesterola. Tako borovnice predstavljajo izrazito varovalno živilo za srce in ožilje, saj zavirajo strjevanje krvi in nastajanje krvnih strdkov. Poleg izrednih zdravilnih učinkov in učinkov proti staranju (Alzheimerjeva bolezen in demenca) zmanjšujejo tudi tveganje za nastanek raka.

Borovnice vsebujejo toliko antioksidantov, kolikor jih vsebuje petkratna količina korenja, jabolk, brokolija ali bučk.

Borovnice blažijo vnetja. Z njihovo pomočjo lahko izboljšamo koordinacijo, ravnotežje, koristne so celo pri multipli sklerozi. Blagodejno vplivajo tudi na kožo, saj jo ohranjajo zdravo in zmanjšujejo starostne kolobarje in gubice okoli oči.

SKRIVNOST BOROVNIC JE V ANTOCIANINu

Magična moč borovnic je skrita v antocianinu iz družine flavonoidov, ki ga je največ v njihovi povrhnjici. Divje borovnice namreč vsebujejo najmanj pet različnih vrst antocianina. Le – ti omogočajo borovnicam, da delujejo kot močni antioksidanti, hkrati pa blažijo vnetja. Spodbujajo nastanek kakovostnega kolagena, ki je sestavni del tkiv, hkrati pa spodbujajo tudi širjenje krvnih žil in podobno kot aspirin zavirajo strjevanje krvi in nastanek krvnih strdkov.

V zadnjem času se mnoge raziskave osredotočajo na moč antioksidantov in nekaterih vrst flavonoidov v borovnicah, saj prva spoznanja kažejo, da borovnice zavirajo številne degenerativne bolezni, povezane s staranjem možganov.

BOROVNICE V BOJU PROTI RAKU

Borovnice vsebujejo tudi elagično kislino, ki je prav tako antioksidant. Ta kislina ovira nastajanje tistih reakcij v metabolizmu, ki povzročajo raka, zato imajo ljudje, ki uživajo sadje z veliko elagične kisline, trikrat manj možnosti za nastanek raka kot tisti, ki uživajo malo ali nič elagične kisline.

POMAGAJO TUDI PRI ZAPRTJU

Ker borovnice vsebujejo tudi pektin, nam lahko pomagajo pri zaprtju in diareji. Blagodejne so tudi pri napenjanju in delujejo antibakterijsko.

Iz borovnic lahko pripravimo okusne shake, marmelade, nadeve za palačinke, torte, kolače in narastke ali pa jih globoko zamrznemo.

Borovnice so priporočljive za ostrejši vid in čiščenje sečnih poti, skrbijo pa tudi za zdrava prebavila, saj preprečujejo razvoj škodljivih mikroorganizmov v debelem črevesu.

PRIVOÅ ČITE SI JIH NA STO IN EN NAČIN

Borovnice lahko uživamo samostojno ali skupaj z drugimi vrstami sadja, zelenjave, žitaric, mlečnih izdelkov.

WordPress Themes