Borite se proti vnetnim procesom z naravo

Pogosto govorimo o vnetju, a kaj natanko to je? To je zapleten odziv vašega telesa v boju proti škodljivim patogenom, dražilom in celo poškodovanim celicam, hkrati pa je zagon procesa zdravljenja. Zdaj pa odkrivamo nove načine za boj proti kroničnim vrstam vnetja, ki vodijo do bolezni. Izboljšati morate število in funkcionalnost vaših belih krvnih celic, ki se borijo proti vnetju, tako dabo vaše telobolje pripravljeno nabitko.

Čeprav so vnetja pogosteje nadležna in neprijetna kot karkoli drugega, pa so lahko tudi zelo nevarna. Vnetje lahko mine brez vidnih posledic, v hujših primerih pa lahko preide v kronično obliko. V nekaterih primerih se lahko konča tudi s smrtjo, če pride do okvare funcije katerega od vitalnih organov ali če se pojavi sepsa.

Rdeče zelje

Tri živila, ki pomagajo

Jagode: To sadje jebogato z vitaminomC, ki sodeč po raziskavah pomaga spodbuditi proizvodnjo belih krvnih celic. Ena skodelica ponuja skoraj 150 odstotkov vaše dnevne vrednosti vitamina C.

Rdeče zelje: To zelje vsebuje polifenole, izjemne antioksidante, ki znižajo stopnjo vnetja. Sezite po drugih vijoličnih in rdečih živilih, ki so polna polifenolov, kot so grozdje, rdeče vino in borovnice. Ena izmed študij aplikativne fiziologije, prehrane in presnoveje pokazala, da lahko z dvema skodelicama borovnic dnevno povečate aktivnost naravnih zaščitnih celic ubijalk.

Gobe​​: Beli šampinjoni sprožajo nastajan jebelih krvnih celic, imenovane makrofagi. Shiitake gobe so protimikrobne in so že bile vključene vzdravljenje raka. Ena porcija dnevno pet dni v tednu je dober cilj v primeru vnetij, ena skodelica shiitake gobic pa vsebuje samo 81 kalorij.

Nadaljujte z alternativnimi možnostmi

Dajte kurkumi priložnost

Številne študije na živalih so pokazale, da lahko spojine v kurkumi zavirajo vnetne kemikalije, imenovane citokini. Najdite to začimbo tudi v gorčici, indijski hrani in kislih kumaricah.

Točka D

Pomanjkanje vitamina D je bilo povezano s številnimi težavami, vključno z boleznimi srca in številnimi oblikami raka. Vitamin D z nadzorovanjem citokinov pomaga uravnavati imuniteto.

Zvijajte se

Raziskovalci v Indiji so ugotovili, da so imeli ljudje s kroničnimi vnetnimi boleznimi, ki so 10 dni vadili jogo, znižane ravni citokinov.

V napad na omega-3

Študija univerze v Ohiu je pokazala, da prehrana z nizko vsebnostjo omega – 6 maščob in visoko vsebnostjo omega- 3 maščob prav tako zniža raven citokinov. Jejte več mastnih rib in manj koruznega in sončničnega olja.

Naj bo kozarec na pol poln

Raziskovalci z univerze v Michiganu so ugotovili, da imajo optimisti nižje stopnje vnetja kot pesimisti. Zakaj? Pozitivni ljudje si hitreje opomorejo od stresa, ki pa vnetje pravzaprav sproži.

Odspite

Nespečnost lahko povzroči vnetje. 15 minut počitka v popoldanskem času zaradi skrbi vam lahko pomaga bolje spati ponoči.

Segrejte se, da se telo ohladi

Vadba lahko pomaga zmanjšati vnetja, povezana z boleznimi. V danski študiji so ugotovili, da stacionarno kolesarjenje omili vnetni odziv pri ljudeh.

WordPress Themes