BLAGODEJNI UÄŒINKI OLIVNEGA OLJA

Raziskava, v kateri so francoski raziskovalci iz Bordeauxa ugotovili, da imajo starejši ljudje, ki uživajo olivno olje, manjše možnosti, da jih prizadene kap, kajpak ni nič novega ali posebnega. Zgodovina pridobivanja in uporabe olivnega olja sega v obdobje približno 4000 let pred našim štetjem, v čase zgodnje minojske kulture, po nekaterih podatkih pa še dlje, saj naj bi bili olivno olje v osrednji Turčiji pridobivali že okoli leta 6000 pred našim štetjem.

V stoletjih, ki so sledila, se je uporaba olivnega olja razširila po celotnem Sredozemlju in si je posebno mesto v kulturah tega okolja dokončno utrdila v starem rimskem cesarstvu. V tem dolgem obdobju so se nakopičili številni podatki o blagodejnih učinkih olivnega olja, ki so jih mnogo kasneje potrdile tudi sodobne raziskave. Blagodejne učinke olivnega olja pripisujejo številnim učinkovinam. Med najbolj pomembnimi naj bi bile nenasičene maščobne kisline, toda ustrezno izdelano olivno olje vsebuje tudi številne antioksidante in še nekatere spojine, za katere ni povsem znano, ali blagodejno delujejo povsem same ali pa je njihov dobrodelni učinek treba pripisati celoti. A ne glede na podrobnosti blagodejnega delovanja učinkovin v ustrezno izdelanem olivnem olju se zastavlja vprašanje, zakaj se v razvitih državah, ki so na področju prehranjevanja skoraj do brezumja obremenjene z različnimi dietami, znova in znova pojavljajo podobne raziskave? Ali zahodnjaki dvomijo o učinkovitosti diet?

Po poskusu znanega angleškega ekscentričnega zdravnika Hugha MacDonalda Sinclairja iz sredine prejšnjega stoletja bi tudi največji dvomljivci o pomembnem vplivu prehranjevanja na zdravje morali molčati. Za Sinclairja trdijo, da je izumil pojem civilizacijskih bolezni, med katere je v prvi vrsti štel poapnenje arterij. Prepričan je bil, da civilizacijske bolezni povzroča neustrezna prehrana, pri čemer je osrednjo pozornost posvečal maščobam. Prepričan je bil, da obstaja skupina maščobnih kislin, brez katerih se nam zdravje slabša. Največjo slavo si je nemara pridobil s preučevanjem Inuitov. Ti prastari prebivalci severa so se tradicionalno hranili s hrano, za katero bi Evropejci prisegli, da je sestavljena zgolj iz maščob. S tem se je sicer načeloma strinjal tudi Sinclair, a Evropejce je opozoril, da obstajajo pomembne razlike med maščobami. Vrsta maščob, s katerimi so se pretežno hranili Inuiti, sodi v skupino nenasičenih maščob. Sinclair je opazil, da Inuiti navkljub navidezno mastni hrani ne poznajo bolezni, kakršni sta srčna in možganska kap. Leta 1979 je Sinclair na sebi opravil tako imenovani inuitski poskus. Sto dni je užival zgolj ribe, tjulnjevino in vodo. Med poskusom se je vsak dan zbadal v kožo in meril čas, ki so ga kapljice krvi potrebovale za strjevanje. Dlje ko je poskus trajal, več časa je potrebovala kri za tvorbo krvnih strdkov. Na koncu poskusa se je čas strjevanja krvi iz začetnih treh minut podaljšal na štirideset minut! Sinclair je tako neposredno pokazal, da stalno prehranjevanje zgolj z določenimi vrstami maščob znižuje zmožnost krvi za tvorbo strdkov in s tem učinkovito zmanjšuje tveganje za srčno kap.

Toda Sinclairjev poskus so v razvitih državah očitno razumeli drugače, kot si je želel. Način prehranjevanja se ni pomembneje spremenil. Uporaba nasičenih maščob živalskega izvora je resda upadla. Nadomestila so jih rastlinska olja. Toda celotno prehranjevanje se ni bistveno spremenilo. Zgodilo pa se je nekaj drugega. Farmacevtske tovarne so tudi na osnovi Sinclairjevih spoznanj razvile učinkovino, ki ima na videz podobne učinke kot inuitska dieta. Pridobili so statine, ki, preprosto povedano, zmanjšujejo vpliv tako imenovanih za telo slabih maščob in spodbujajo vpliv za telo dobrih maščob. Razvoj tovrstnih zdravil je prebivalce zahodnih kultur utrdil v prepričanju, da lahko živijo, kakor hočejo, saj vendar obstajajo zdravila, ki odpravljajo vse zdravstvene stranpoti življenja v razvitih okoljih. Če takšna zdravila še ne obstajajo, pa jih bodo znanstveniki nekoč že odkrili. To zmoto plačujejo razviti z vedno večjim bremenom smrti zaradi civilizacijskih bolezni in z vedno večjimi stroški za njihovo zdravljenje.

Sinclair je kajpak na zelo skrajen način pokazal, da je z dieto mogoče vplivati na zdravje zgolj tako, da bistveno in trajno spremenimo svoje navade oziroma način življenja. Sama zase prav nobenega dieta ni nič bolj zdravilna kot navadna voda. Enako velja za ustrezno izdelano olivno olje. Ponavljajoče se raziskave in trditve, da je uporaba tega olja zdravilna, zgolj navajajo k sklepu, da ga je treba uporabljati prav v enakem pomenu, kot smo se naučili uporabljati sodobna zdravila. To je seveda zmotno. Ustrezno izdelano olivno olje bo krepilo zdravje zgolj takrat, ko ga ne bomo uporabljali le kot blažilo za nezdrav način življenja.

Olivno olje

Starejši ljudje, ki uživajo olivno olje, imajo manj možnosti, da jih zadene kap, to je pokazala raziskava francoskega inštituta za zdravstvene in medicinske raziskave iz Bordeauxa, ki so jo objavili v ZDA. Å tudija je zajela 7625 oseb, starih 65 let in več. Raziskovalci so ugotovili, da imajo osebe, ki pri prehrani intenzivno uporabljajo olivno olje, v primerjavi s tistimi, ki olivnega olja sploh ne uporabljajo, za 41 odstotkov manj možnosti, da jih zadane kap.

x x x

Injekcije steroidov v sklepe pri revmatoidnem artritisu

Revmatoidni artritis pogosto usodno vpliva na kvaliteto življenja bolnikov. Ne glede na sodobna zdravila, med katerimi so tudi biološka, je lahko okvara vseh sklepov tako huda, da bolnikom povsem onemogoči gibanje ali uporabo prstov na rokah. V nekaterih klinikah po svetu so to težavo odpravljali z injekcijami steroidov v sklepe. Mnenja o taki vrsti zdravljenja pa so bila različna. Ena večjih raziskav, ki se je ukvarjala z vprašanjem o koristnosti takih injekcij, je pokazala, da injekcije steroidov v majhne in velike sklepe zagotavljajo hitro in dolgotrajno obvladovanje vnetja pri bolnikih z revmatoidnim artritisom, ki prejemajo sistemska temeljna zdravila. Rezultati raziskave so bili tako spodbudni, da raziskovalci priporočajo bolj pogosto tovrstno zdravljenje. Po njihovem mnenju bi ga morali uporabljati ne zgolj za velike, temveč tudi za majhne sklepe.

x x x

Opozorilo ob visokih temperaturah

Ponovno smo v obdobju, ko dnevne temperature ob visoki vlažnosti zraka lahko presegajo tudi trideset stopinj Celzija. Tako visoke temperature so lahko nevarne. Posebno so ogroženi otroci do 4. leta, starostniki, kronični bolniki, ljudje s čezmerno telesno težo, duševni bolniki in ljudje, ki delajo na prostem. Evropski zdravniki opozarjajo, da se težavam lahko izognemo z izogibanjem soncu (zunanje telesne aktivnosti naj bodo omejene na jutranje in večerne ure) in z uživanjem dovolj velikih količin vode. Stopnjo pomanjkanja tekočin najbolje zaznamo z občutkom za žejo in s pogostostjo uriniranja. Posebno pozorni moramo biti na ogrožene skupine ljudi. Zaradi ponavljajočih se tragičnih nesreč v preteklosti ponovno opozarjajo, da ne smemo nikoli nikogar puščati v zaprtem, parkiranem avtomobilu.

x x x

Vsebnost cvetnega prahu v zraku v juniju

V nižinskih predelih Slovenije je obremenjenost zraka s cvetnim prahom pravega kostanja visoka, s cvetnim prahom trav pa nizka do srednje visoka. Obremenjenost s cvetnim prahom trav je nekoliko večja v višje ležečih predelih. V zraku so tudi posamezna zrna trpotca, lipe, ligustra in večje količine koprive. V Primorju je nizka do srednje visoka obremenjenost zraka s cvetnim prahom koprivovk (krišina in kopriva) ter nizka s cvetnim prahom trav in trpotca. V zraku so tudi posamezna zrna ligustra in metlikovk. Vsi, ki trpijo zaradi alergije na cvetni prah, lahko preverijo svoje simptome v spletnem Dnevniku cvetnega prahu. Program najdete na spletnih straneh Inštituta za varovanje zdravja RS, prikaže pa vam, katere vrste alergogenega cvetnega prahu so prisotne v zraku na območju, na katerem se v določenem času nahajate. Program ne nadomešča alergološkega testiranja, ki ga opravi zdravnik, je pa v podporo pri samoopazovanju in za preventivno ukrepanje.

WordPress Themes