BEZGOVA Å ABESA

Ta napitek iz bezgovih cvetov je zelo osvežilen, še posebej v poletnih dneh. Za še bolj prefinjen okus lahko bezgovim cvetovom dodamo tudi nekaj metinih listov. Podoben zelo osvežilen napitek pa pripravimo tudi iz lipovih cvetov ali melise.

Sestavine:

• 12 bezgovih cvetov
• 80 dkg medu ali kakega drugega bolj zdravega sladila (agavin sirup, javorjev sirup, fruktoza, trsni sladkor)
• 3 organske limone (lahko dodamo tudi kakšno organsko pomarančo)
• 2 dl jabolčnega kisa
• 10 l vode
• pest borovnic ali češenj (po želji)

Priprava:

Vodo uporabimo prevreto ali filtrirano. Priporočamo uporabo organskih limon, saj jih bomo v tekočino vložili z olupkom, zato je pomembno, da niso bile poškropljene s konzervansom ali drugimi kemičnimi preparati, ki so zdravju škodljivi. Kljub temu, da uporabljamo limone iz organske pridelave, jih najprej operemo in nato narežemo na kolesca.
V ohlajene kozarce ali steklenice s širokim vratom enakomerno nalijemo hladno vodo. Nato enakomerno vanje porazdelimo ostale sestavine (med, bezgove cvetove, narezane limone in kis). Če želimo nekoliko obarvan napitek, dodamo nekaj soka sveže stisnjenih borovnic ali češenj. Premešamo, pokrijemo z gazo in za 3 dni postavimo na sonce. Vsak dan enkrat do dvakrat dobro premešamo.
Medtem si pripravimo steklenice ali steklene kozarce, ki jih dobro operemo in nato za pol ure postavimo v pečico, ki smo jo ogreli do 80° C.
Po 3 dneh je tekočina pripravljena za precejanje skozi gazo v kozarce ali steklenice. Te nato dobro zapremo in zatesnimo ter shranimo v temnem in hladnem prostoru. Bezgovo šabeso lahko pijete že po tednu dni, še boljša pa bo po enem mesecu.

WordPress Themes