BANANA (hrvaško)

Banana je pravo malo skladišta energije, ali osim što nam pomaže ostati u dobroj formi, može nam pomoč‡i i u sprječavanju znatnog broja bolesti. Idealno je voč‡e za malu djecu jer vrlo rijetko izaziva alergije, a sportašima je izvor energije i kalija.

Banana je u Maleziji poznata več‡ 4000 godina, odakle je prenesena na Filipine i u Indiju. Arapski su je trgovci donijeli u Afriku, gdje su se s njom upoznali Portugalci, koji su je prenijeli u SAD. Danas su njeni največ‡i uzgajivači u Južnoj Americi. Zahvaljujuč‡i sustavu rashlač‘ivanja i moguč‡nosti brzog transporta, banana se može kupiti u svim dijelovima svijeta.
Stablo banane može narasti i do osam metara visine. Plodovi rastu u obliku grozdova koji mogu sadržavati 50-150 pojedinačnih plodova.

Zrele banane mogu se sušiti i usitniti u prah, prilikom čega ne gube svoj ukus. Koriste se u prehrambenoj industriji. Od stabla, kore i listova banane pravi se hrana za životinje.

Banane sadrže tri prirodna šeč‡era: saharozu, fruktozu i glukozu, kombinirane s vlaknima. Istraživanja su pokazala da konzumacija samo dvije banane dnevno osigurava energiju dovoljnu za 90 minuta napornog rada.

Banana nam, takoč‘er, pomaže ostati u dobroj formi. Može nam pomoč‡i u sprječavanju velikog broja bolesti, postajuč‡i tako sastavni dio naše dnevne prehrane. Prema istraživanju provedenom meč‘u ljudima koji pate od depresije, mnogi od njih osječ‡ali su se znatno bolje nakon što su pojeli bananu. Banana sadrži triptopan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, koji je poznat po tome da nas opušta i poboljšava raspoloženje. Bogata je željezom i može potaknuti stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomoč‡i kod nekih slučajeva anemije. Izrazito je bogata i kalijem, a sadrži malo soli što ovo voč‡e čini savršenim kod problema s krvnim tlakom.

Ovo voč‡e je i dobar izvor pektina, topljivih vlakana, koji upijaju tekuč‡inu te na taj način pomažu normalnu pokretljivost probavnog kanala i olakšavaju lučenje stolice.

Ujedno, banane poveč‡avaju sposobnost vlastitog organizma za apsorpciju kalcija, pa na taj način pomažu pri usporavanju gubitka kalcija iz kostiju kod bolesti kao što je osteoporoza.
Kao i več‡ina takvih namirnica, banana djeluje kao antioksidant, a koristiti se i kao prirodna kozmetika.

WordPress Themes