AVTOGENI TRENING

Tehnika temelji na pozitivnih predstavah. Utemeljitelj avtogenega treninga J. H. Schultz je namreč ugotovil, da se uspeh začenja že s samo predstavo uspeha. Če se odločite za avtogeni trening, mislite le na uspeh in spremenili boste svoje ustaljene vzorce.

Seveda se boste soočili tudi z začetniškimi napakami, ki vas ne smejo ovirati do mere, da bi tehniko popolnoma opustili. Največja napaka, ki jo lahko zagrešite je nesistematična vadba. Vidne rezultate boste dosegli šele po dveh ali treh mesecih sistematične vadbe.

In učinki? Bolje boste reagirali v stresnih situacijah, manj pogosto vas bo navdajal strah ali preplavila panika. Tehnika zdravi tudi resnejše zdravstvene težave, kot so nevrotična stanja in psihosomatska obolenja.

Vadba se lahko izvaja v sproščenem sedečem ali ležečem položaju. Vadite trikrat dnevno (ko se prebudite, opoldne in pred spanjem). Ne bo vam vzela veliko časa, dovolj bo že pet minut.

Preden začnete z izvajanjem, se prepričajte, da vas ne bo nihče motil in sprostite svoje telo. Začnite z izgovarjanjem pozitivnih misli. Trening sestavlja šest standardiziranih vaj. Vsaka se osredotoča na del telesa in ima poseben učinek.

· Vaja za mir umiri vaše telo in duha.

· Vaja za težkost povzroči ohlapnost mišic in splošno umiritev.

· Vaja za toploto vas pomiri in povzroči ohlapnost žil.

· Vaja za srce vas pomiri in uravnovesi delovanje srca.

· Vaja za dihanje uravnovesi in umiri dihanje.

· Vaja za sončni pletež uravnovesi delovanje trebušnih organov.

· Vaja za glavo zbistri in ohladi vašo glavo.

· Sedmo vajo sestavlja vaše lastno geslo, ki ga izgovorite glede na cilj, ki ga hočete doseči.

Uspeh je v sistematičnem ponavljanju. Večkrat (priporočljivo je šestkratno ponavljanje) ponovite »Miren sem«. Sledi naj misel »Roka je težka«. Tudi to večkrat ponovite. Po treningu se spet spravite v »normalno« stanje s preklicem, ki se glasi »Roki sta čvrsti, globoko vdihnem in odprem oči.« Preklic je zelo pomemben, saj predstave težijo k izpolnitvi. Če si predstavljate težko roko, bodo v roki tudi nastale določene spremembe.

V naslednjih šestih vajah mislim iz prve stopnje postopoma dodajajte nove misli.

1. vaja: »Roka je težka.«

2. vaja: »Roka je topla.«

3. vaja: »Dihanje je globoko in počasno.«

4. vaja: »Srce dela mirno in enakomerno.«

5. vaja: »Sončni pletež je topel.« (Sončni pletež je eden večjih samostojnih živčnih spletov. Leži na zadnji trebušni steni.)

6. vaja: »Čelo je hladno.« (Predstavljajte si, da zapiha hladen veter)

7. vaja: Dodajte lastno pozitivno (!) geslo. Če imate težave s koncentracijo, si jo lahko izboljšate že s sistematičnim izvajanjem temeljnih vaj, ki jim dodajte še namenski gesli: »Z veseljem študiram.« ali »Snov me veseli.«. Tako boste premagali notranje odpore in povečali lastno motiviranost.

Namen članka je, da vas motivira, da si vzamete 5 minut in storite nekaj dragocenega za vaše življenje. Metoda je predstavljena na zelo preprost način, podrobnejšo razlago lahko najdete v knjigah. Priporočamo Avtogeni trening: Sprostitev v stiski (Hannes Lindemann), v kateri boste našli podrobno predstavljeno izvajanje metode in tudi vse pozitivne učinke ter razvoj avtogenega treninga.

WordPress Themes