AMERIÅ KI SLAMNIK

Ameriški slamnik (znanstveno ime Echinacea purpurea ali škrlatna ehinaceja) je vrsta cvetnic, ki pripada rodu Echinacea. Pogosto je zasajen v vrtovih in parkih kot okrasna rastlina, uporablja pa se tudi v zdravstvu, saj ima ugodne učinke na imunski sistem.

Ameriški slamnik je edino zdravilo, ki ga pri zdravljenju prehlada uporabljamo za odpravljanje vzrokov in ne le lajšanje simptomov!

Uporaba Ameriškega slamnika

Pripravki iz ameriškega slamnika (ehinaceja) so med najbolje prodajanimi rastlinskimi zdravili v Evropi in ZDA. Uvrščamo ga v družino košaric- to nam že ob prvem stiku z rastlino izdajo koškasta socvetja, podobna kamilici. Zdravila z ameriškim slamnikom spodbujajo delovanje imunskega sistema tako, da povečajo dejavnost nekaterih belih krvnih celic. V farmaciji uporabljamo tri vrste ameriškega slamnika: škrlatni, ozkolistni in bledi ameriški slamnik. Največ raziskav potrjuje učinkovitost škrlatnega ameriškega slamnika.
Kako vemo, da deluje zdravilno

Pri Indijancih ima uporaba ameriškega slamnika dolgo tradicijo. Z njim so zdravili rane in kačje ugrize. Seveda pa tradicionalna raba, čeprav dolgotrajna, ni dober dokaz za dejansko terapevtsko učinkovitost neke zdravilne rastline. O učinkovitosti nas najbolje prepričajo kakovostne klinične raziskave.

Pri eni izmed njih so 559 zdravim prostovoljcem razdelili škatlice, v katerih so bile tablete z ameriškim slamnikom oz. prazne tablete (placebo). V zapečateni ovojnici je bilo napisano, katere tablete so v posamezni škatlici, vendar tega niso vedeli ne zdravniki ne prostovoljci. Prostovoljci so zdravilo začeli jemati ob prvih znakih prehlada. Zdravniki so na začetku in koncu zdravljenja ocenili prisotnost 12 bolezenskih znakov: izcejanje iz nosa, solzenje oči, vneto grlo, glavobol, vročina, kašelj … Bolnikom, ki so jemali prazne tablete, so se bolezenski znaki med obema pregledoma spontano izboljšali za 29 odstotkov, tablete z ameriškim slamnikom pa so bolezenske znake v povprečju oblažile za kar 63 odstotkov.

Ta in še nekaj podobnih raziskav torej potrjujejo zdravilni učinek zeli škrlatnega ameriškega slamnika pri prehladu.
Uspešnost zdravljenja prehlada s pripravkom iz ameriškega slamnika v primerjavi s kontrolnim praznim zdravilom (placebo)

Načini priprave zdravil z ameriškim slamnikom

Na tržišču najdemo zdravila z ameriškim slamnikom, ki so pripravljena na različne načine:

1. Nekatera pripravijo tako, da sveže rastline zmeljejo in iz njih iztisnejo sok. V ta sok preidejo predvsem snovi, ki so dobro topne v vodi, manj pa tiste (alkamidi), ki se raztapljajo v alkoholu. V sok preidejo tudi encimi, ki nekatere snovi (derivate kavne kisline) razgradijo.
2. Pri drugem načinu priprave k zmletim rastlinam dodajo manjšo količino alkohola (npr. 20 odstotkov), ki deloma olajša raztapljanje alkamidov in zavre delovanje encimov. Po tem postopku je pripravljeno tudi Lekovo zdravilo Immunal®, ki ga verjetno skoraj vsi poznamo.
3. Pri tretjem načinu, ki mu rečemo priprava tinkture, zmletim rastlinam dodajo večjo količino alkohola (npr. 300 odstotkov). S tem zelo dobro raztopijo alkamide, poslabša pa se raztapljanje polisaharidov. Pri tinkturi se zaradi dodanega alkohola celotna tekočina razredči.

Poleg po tehnologiji priprave lahko izdelke z ameriškim slamnikom razdelimo tudi po njihovem pravnem statusu:
Prva skupina so zdravila, v katero spada tudi Immunal®. Te izdelke pred prihodom na trg pregleda pristojni državni organ (Agencija za zdravila in medicinske pripomočke) in odobri njihovo sestavo ter navedbe na ovojnini in priloženih navodilih za uporabo zdravila. Drug pooblaščeni organ (Zavod za farmacijo in preizkušanje zdravil) pa redno preverja njihovo kakovost.

Druga skupina izdelkov so prehranska dopolnila. Tudi iz te skupine je na slovenskem tržišču nekaj izdelkov z ameriškim slamnikom. Tem izdelkom se ne sme pripisovati zdravilnih učinkov. Njihovo kakovost se občasno preverja samo s stališča varnosti (vsebnost pesticidov in težkih kovin …), ne preverja pa se njihove učinkovitosti.

Ameriški slamnik je praktično edino zdravilo, ki ga pri zdravljenju prehlada uporabljamo za odpravljanje vzrokov in ne le za lajšanje simptomov. Večina drugih zdravil, ki jih jemljemo pri prehladu, nam le lajša bolečine, zmanjšuje povišano temperaturo, olajšuje kašelj, preprečuje dodatne okužbe z bakterijami … Ker je prehlad pozimi zelo pogosto obolenje, zanj pa še nimamo učinkovitih sinteznih zdravil, ima ameriški slamnik nedvomno svetlo prihodnost.
Nekaj opozoril pri uporabi pripravkov iz ameriškega slamnika

Pri težjih avtoimunih boleznih kot je lupus, multipla skleroza, tuberkuloza, se pred uporabo posvetujte z zdravnikom. Če ste alergični na družino marjetic, ste lahko tudi na ameriški slamnik. Dolgotrajna raba lahko učinke rastline oslabi. Večji omerki lahko občasno povzročijo omotičnost in slabost z bruhanjem.

WordPress Themes