ALI VESTE, KAJ MORATE JESTI, ČE ŽELITE BITI VITKI? (hrvatsko)

Osim ugodnog toplog vremena kao stvorenog za uživanje na otvorenom, jesenski dani donose i prave poslastice koje ne samo da su zdrave i ukusne, več‡ i super efikasne ako želite otopiti koji kilogram viška.

Dolaskom jeseni pruža vam se cijela paleta šarenog i ukusnog voč‡a i povrč‡a koje č‡e savršeno upotpuniti vaš svakodnevni meni. Ako možda želite i otopiti koju kilicu viška, piše Ivillage.com, zaboravite na gladovanje, samo se prepustite finim plodovima jeseni koji su sa minimalnim udjelom kalorija zaista zasitni.

Jabuke
Svaka jabuka sadržava čak četiri grama dijetalnih vlakana te izazivaju osječ‡aj sitosti. Osim što je vrlo ukusna i praktična grickalica izmeč‘u obroka, jabuka č‡e pomoč‡i otopiti masne stanice. Zato ne propustite ove jeseni uživati u ovoj jesenskoj kraljici voč‡a.

Ovčji sir
Nakon ljetne ispaše od ovčjeg mlijeka se proizvodi sir koji svoj vrhunac okusa doživljava upravo u jesen. Mada je več‡ina ljudi sklonija siru od kravljeg mlijeka, ovčji sir može biti jednako ukusan, a istraživanja su pokazala da kalcij u mliječnim proizvodima kao što su ovčji sir može pomoč‡i pri mršanju. Osim toga, u ovčjem mlijeku ima dvostruko više proteina nego u kravljem, što znači da č‡e vam biti lakše izgraditi mišič‡e te duže vremena zadržati osječ‡aj sitosti.

Bundeve
Ove jeseni nemojte propustiti uživati u čarima bundeve, od koje možete napraviti ukusnu pitu, supu, hljeb ili pire. Osim što je bogata vlaknima koja č‡e dugo zadržati osječ‡aj sitosti, bundeve potiču probavu te su odličan izvor vitamina i kalija.

Brusnice
Prepune antioksidansa i gotovo bez kalorija, brusnice imaju gorkasto-sladak okus koji paše gotovo uza sve – salate, jela od riže, pa čak i uz žitarice za doručak. Otključajte maštu i kombinujte brusnice sa što više jela, a vaša nepca i struk č‡e stol napustiti sretni i zadovoljni.

Pastrnjak
Zemljasti okus ove ‘bijele mrkve’ čini savršen prilog, a pastrnjak je savršeni paketič‡ ugljikohidrata, hranjivih tvari i vlakana koji pogoduju probavi, a u njihovom odličnom okusu uživat č‡ete još više ukoliko ih lagano prepečete.

Slatki krompir
Niski glikemijski indeks kojim se odlikuje slatki krompir stabilizovat č‡e šeč‡er u krvi, zasititi vas i odgoditi osječ‡aj gladi. Najbolja odlika slatkog krompira je što u njemu možete uživati kao u desertu, a za samo 120 kalorija tijelo č‡ete opskrbiti potrebnim vlaknima.

Kelj
Jedno od najzdravijih vrsta povrč‡a, kelj je prepun vlakana, folne kiseline, željeza i vitamina K. Osim što ga možete skuhati na bezbroj načina, kelj možete poslužiti kao vrlo ukusna i zdrava zamjena za čips – jednostavno ga posolite i popaprite te ga na plehu prepecite u peč‡nici. Brzo gotova i ukusna poslastica sadrži minimalnu količinu kalorija, šoljica čipsa od kelja ima samo 35 kalorija.

Cikla
Sa brojnim vlaknima koja sadrži te ukusnim slatkim okusom, cikla je savršen izbor za zatomljavanje gladi i potrebe za slatkim sa minimalnim unosom kalorija u organizam. Cikla je prava kuglica zdravlja, sadrži vlakna i folnu kiselinu, a može se pohvaliti da u jednoj porciji sadrži samo osam grama šeč‡era.

Datulje
Ovi slatki plodovi dobar su izvor željeza i dijetalnih vlakana, a odlična alternativa slatkišima jer su vrlo slatki. Zato, ako osjetite neukrotivu potrebu za nečim slatkim i ukusnim, posegnite za datuljama, a čokoladu odgodite za neki drugi put.

Cvjetača
Nekada smatrana povrč‡em za siromašne, cvjetača je danas prava kraljica u kuhinji. Prepuna vlakana, dugo č‡e zadržati osječ‡aj sitosti, sa samo 40 kalorija po šalici. Osim toga, jednom skuhana cvjetača može poslužiti kao ukusan prilog ili pak kao dodatak raznim supama dajuč‡i im kremastu strukturu.

Kivi
Kivi se početkom jeseni vrač‡a u punom sjaju, a njegovo bogatstvo vitaminom C pomaže u borbi protiv prehlada. Majka priroda sebi je stvarno dala truda oblikujuč‡i ovo voč‡e jer u savršenom malom paketič‡u veličine jedne porcije sadrži samo 46 kalorija i dovoljan izvor vlakana.

Repa
Kao dobar izvor željeza i kalcija, repa č‡e dodati poseban okus jelima poput gulaša i pečenog mesa. Mada jedna repa ima samo 45 kalorija, stol neč‡ete napustiti gladni, zahvaljujuč‡i obilju vlakana i vode koje sadrži.

Bundevine sjemenke
Bundevine sjemenke najzdravije su grickalice koje možete zamisliti, a hranjiva vrijednost bundevinih sjemenki več‡a je od hranjive vrijednosti cijele bundeve. Prepune zdravih masnoč‡a, ukusne sjemenke odlična su zamjena za kikiriki, čips i ostale grickalice.

Kruške
Kruške su srodne sa jabukama i dunjama, a osim što su ukusne sirove, savršene su i za prave jesenske kolače, pite i deserte. Zahvaljujuč‡i svojoj kombinaciji vitamina, djeluju na kožu efikasno poput kreme protiv bora, dobar su i izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju na zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sistema.

Å ipak, nar ili morganj
Baš kao i brusnice, morganj se nalazi na listi voč‡a sa najmanje energetske vrijednosti. Osim što ga možete jesti samog, sitne sjemenke nara mogu poslužiti i kao izvrstan dodatak jesenskim salatama. Nar je prava vitaminska bomba te je bogat je fosforom, kalijem, kalcijem i željezom, a sadržava i vitamin B.

Mandarine
Mandarina je po svom sastavu vrlo slična naranči, a njena je prednost ta što se lakše guli i puno je slač‘a. Ima vrlo malu energetsku vrijednost te obilje vlakana koja potiču probavu. Mandarine su odlične i kao dodatak salatama, ali i u kombinaciji sa datuljama, bademima i kašikom meda čineč‡i tako odličan slatki zalogajčič‡, prenosi Tportal.

Prokulice
Sa manje od 30 kalorija, porcija prokulica je bogata hranjivim tvarima te je izvrstan izvor vitamina A. Osim toga, poznate i pod nazivom kelj pupčar, prokulice su bogate i vitaminom C i odlično suzbijaju glad, uz minimalan broj kalorija.

Brokula
Brokula je bogata vitaminima A i C, a sadrži čak i kalcij u istoj količini kao i pola kriške sira, ali bez zasič‡enih masnoč‡a. Osim toga, brokula je savršena za finu krem povrtnu supu koja č‡e, osim što č‡e goditi vašim nepcima, natjerati vas da sjednete i jedete za stolom te tako u tijelo unesete manje kalorija.

Grejp
Baš kao i ostalo voč‡e, grejp je odličan izbor za dijetni meni. Samo jedan grejp na dan č‡e efikasno djelovati na probavu, smanjiti osječ‡aj gladi te spriječiti rast nivoa inzulina koji bi vas mogao natjerati na kakav slatki zalogajčič‡.

www.24sata.info

WordPress Themes