ALI POZNAMO RAZLIKO MED RJAVIM IN ”RJAVIM”SLADKORJEM

07.09.2011

Ljudje smo si svoje življenje vedno radi posladkali, zato pa je danes na naših policah tudi toliko vrst sladkorja. Po navadi razlikujemo med škodljivim belim sladkorjem in manj škodljivim rjavim sladkorjem, toda ta razlika pravzaprav ni povsem natančna. Ločiti morate tudi med obarvanim belim sladkorjem in resnično rjavim.

Rjavi sladkor, ki povsem spominja na belega, je samo obarvan in še vedno nezdrav izdelek.

Čedalje bolj znano je, da je rafinirana hrana nezdrava, zato se kupci vse pogosteje odločajo za tako imenovane rjave in polnozrnate izdelke. Pa je rjavi sladkor res tako dobrodejen kot denimo rjavi riž? Primerjava pravzaprav ni povsem primerna. Medtem ko je rjavi riž vedno neobdelano živilo, ki mu niso bili odvzeti vitamini in minerali, je rjavi sladkor namreč lahko samo obarvan poprej rafiniran izdelek. Naučiti se morate torej prepoznati pravi rjavi sladkor.

Kaj pa je sploh pravi rjavi sladkor? Če je sladkor pred vami na videz povsem podoben belemu, le drugačne barve, gre zagotovo za obarvano različico. Ker je zdravo življenje čedalje bolj priljubljeno, beli sladkor pa posledično vse bolj zloglasen, so se proizvajalci namreč že dolgo tega odločili, da obdelanemu sladkorju, ki ima bolj nežen okus in bolj obvladljivo kristalno obliko, dodajo majhen odstotek melase, ki daje rjavo barvo, in so mu jo poprej v procesu rafiniranja odvzeli.

Beli sladkor je bolj priljubljen zaradi nežnejšega okusa in bolj obvladljive kristalne strukture.

Ključna je melasa

Cenejši rjavi sladkor ima dodanih od tri do deset odstotkov poprej odvzete melase, zaradi česar je sicer nekoliko bolj zdrav od belega, vendar ne občutno bolj zdrav. Prav melasa je namreč del sladkornega trsa, ki je bogat z magnezijem, železom, bakrom, manganom in vitamini skupine B. Te sestavine pa telo potrebuje, da lahko sladkor sploh uspešno prebavi, zaradi česar pri uživanju belega sladkorja porablja zaloge, ki smo jih poprej vnesli z drugo hrano. Ker pa ima melasa zelo močan (pozitivno bi lahko rekli aromatičen) okus, so jo proizvajalci pričeli iz sladkorja odstranjevati.

Pravi rjavi sladkor je torej sladkor, ki je minimalno obdelan oziroma je proizvod prve kristalizacije soka, ki je iztisnjen iz sladkornega trsa. Prodaja se pod imenom rjavi trsni sladkor, surov trsni sladkor, neobdelan trsni sladkor ali nerafiniran trsni sladkor. Je veliko temnejši, nekoliko vlažnejši, zaradi česar se prej sprime, in brez značilne kristalne sladkorne strukture, ki nastane med daljšo obdelavo. Po navadi ima napisano tudi državo izvora, saj ima rjavi sladkor iz različnih delov sveta nekoliko drugačen okus različnih lokalnih vrst sladkornega trsa.

Med belim in obarvanim rjavim sladkorjem torej ni prave razlike (razen v okusu), zato pa je ne povsem obdelan rjavi trsni sladkor veliko bolj zdrav, čeprav tudi z njim ni ravno priporočljivo pretiravati.

Namesto da bi se sladkali, pa se lahko morda zamotite s pregledovanjem naše Facebook strani.

WordPress Themes