AJURVEDA O DOŠAH

Ajurveda v svoji osnovi temelji na konceptu treh doš ali treh osnovnih tipov človekove konstitucije ali ustroja. Iz etra in zraka se oblikuje ustroj vata, iz ognja in načela vode nastane pita, kapha pa iz vode in zemlje. Elementi in doše določajo osnovno naravo posameznika, z njihovo pomočjo pa je ob morebitnih obolenjih mogoče pripraviti tudi ustrezen način zdravljenja, ki je popolnoma prilagojen posameznikovim potrebam.

Doše

Vsaka doša ima svoje lastnosti

Vata je suha, hladna, svetla, gibljiva, trda, groba, subtilna, bistra in se hitro spreminja. Vato pojmujemo kot življenjsko silo na sebi, zaradi česar najlažje ustvari bolezen. V sebi obsega pito in kapho.  Vata v naravnem stanju vzdržuje energijo volje, vdiha, izdiha, gibanja, ravnovesja tkiv in ostrine čutov. Vata se nahaja v debelem črevesu, kolkih, stegnih, ušesih, kosteh in čutilu za dotik. Glavni sedež je v debelem črevesju, kjer se kopiči in povzroča bolezen. Naj poudarimo, da jo od tod lahko neposredno izločimo iz telesa.

Pito lahko opišemo kot vročo, svetlo, tekočo, subtilno, ostro, mehko in bistro. Vlada vročini in vsem kemijskim reakcijam. Pita je v normalnem stanju odgovorna za prebavo, vročino, vidno zaznavo, lakoto, žejo, lesk kože, inteligenco, odločnost, pogum in mehkobo telesa. Pito najdemo v tankem črevesju, želodcu, znoju, loju, krvi, plazmi in čutilu za vid. Glavna lokacija pite je tanko črevo, kjer se kopiči. Od tod jo lahko tudi neposredno izločimo iz telesa.

Kapha pa je hladna, vlažna, težka, počasna, topa, statična, gladka in gosta. Skrbi za ohranjanje ravnovesja v telesu. Kapha skrbi za čvrstost in stabilnost, vzdržuje telesne tekočine in vpliva na pozitivna čustva, kot so ljubezen, mir in odpuščanje. Kapha se nahaja v prsih, grlu, glavi, trebušni slinavki, rebrih, želodcu, plazmi, tolšči, nosu in jeziku. Glavni sedež kaphe je v želodcu, kjer se tudi kopiči in povzroča obolenja.

Kako določiti konstitucijo

Ljudje individualno konstitucijo pridobimo ob rojstvu in ta se potem tekom življenja ne spremeni. Glede na prevladujočo došo sicer obstajajo trije tipi, vendar pa obstajajo tudi kombinacije in variacije. Marsikoga namreč enako močno opredeljujeta dve doši.

Tri doše obstajajo v čisto vsej naravi in rastline niso tu nobena izjema. Za kapha rastline je značilna bujna rast, obilno listje in velika količina rastlinskih sokov. Rastline so goste, težke, sočne in vsebujejo veliko vode.

Vata rastline prepoznamo po redkem listju, grobem in razpokanem lubju, skrivljenih in zgrbančenih vejah, imajo pa tudi malo soka.

Pita rastline pa so svetle in imajo tudi svetle cvetove. Imajo veliko moč in vsebujejo veliko sokov. Lahko so strupene.

Kako tri doše vplivajo na zdravljenje bolezni

V primeru obolenja je zelo pomembno, da poznamo posameznikov konstitucijo, saj bomo le tako našli najprimernejšo obliko zdravljenja. Do nekega obolenja lahko pride pri čisto vseh konstitucijah, vendar je obravnava vsakega posameznika različna.

Astma se lahko na primer pojavi zaradi motene kaphe (preveč vode v pljučih), motene vate (preobčutljivost pljuč) ali motene pite (kopičenje  vlage in vročine v pljučih). Isto zdravljenje ne bi obrodilo istih sadov pri vseh oblikah konstitucije. Če vemo le, kako določeno zelišče deluje pri specifični bolezni, tako še nikakor ne moremo potrditi ustreznega zdravila. Poleg tega moramo poznati tudi konstitucijo, na katero deluje zelišče. Šele ko združimo oba vidika, lahko natančno določimo resnično učinkovito zdravljenje.

Povzeto po: Frawley D., Lad. V.: Joga zelišč – ajurvedski vodnik po zeliščarstvu (Orbis,

WordPress Themes