UPORABA KISA DOMA

Zakaj je kis tako uporaben? Poleg tega, da je kis učinkovit sodi tudi med cenejša živila. Učinkovitost kisa se lahko primerja z raznimi čistili, ki vsebujejo veliko strupenih kemikalij, za razliko od kisa. Kis je vsestransko uporaben za veliko število opravil, za katere sicer kupujemo draga čistila.

Prav tako pa ne škoduje zdravju ali okolju. Predstavljamo vam nekaj idej, na kakšne načine lahko kis še uporabimo:

1. Pozdravi kolcanje: Veliko ljudi pravi, da je njihovo kolcanje ozdravil kis, oz. čajna žlička kisa. Večina nas seveda uporablja navadnega “belega“, vendar pa pri kolcanju pomaga kakršnakoli vrsta kisa.
2. Proti krčem: Če vas pogodto “primejo krči, potem vam primanjkuje potasija. Pri tem lahko pomaga 1 čajna žlička jabolčnega kisa, 1 čajna žlička medu ter kozarec topple vode.
3. Odlepi stvari: Če ste po pomoti zlepili skupaj kakšno stvar, ali nalepili kakšno nalepko tja, kamor ta ne paše, jo lahko poskusite odstraniti s kisom.
4. Proti nezaželenim mačjim navadam: Če imate doma mačko in opravlja svojo potrebo tam, kjer vi ne želite, enostavno polijte tja malo kisa.
5. Razkuževalec: Kis bi naj učinkovito odstranil bakterije in pesticide z sadja in zelenjave. Enostavno zmešajte vodo in kis (3:1) in mešanico poškropite po zelenjavi ali sadju. Mešanica bi naj odpravila 98% bakterij.
6. Čisti okna: Namesto da zapravljate za razna čistila, katera vsebujejo kemikalije, rajenaredite svoje čistilo! Zmešajte 2 žlički kisa z 3 litri vode, z mešanico poškropite okna in jih obrišite z časopisnim papijem.
7. Odstranjevalec madežev: Imate na obleki kakšen travni madež? Zmešajte 1/3 kozarca kisa z 2/3 vode, polijte čez madež in obrišite s krpo. Postopek ponavljajte, dokler ne spravite ven čim več madeža, nato pa oblačilo operite v pralnem stroju. Prav tako pa lahko zlijete kozarček kisa v pralni stroj, saj bodo tako barve bolj žive, bela oblačila pa bolj bela.
8. Očistite preproge: Tako kot na oblačilih deluje kis tudi na preprogah. Za mešanico pa uporabite merico kisa, 1/16 soka limone ter 1/8 destilirane vode.
9. Žlička kisa bo poskrbela za boljši okus presladke jedi.
10. Žlička kisa bo prav tako izboljšala okus preslani juhi, ter drugim preslanim jedem.
11. Uporabite mešanico vroče vode in kisa ter z njo očistite zunanje dele kuhijske opreme in aparatov.
12. Kis bo ubil ves plevel in mahove na dvorišču, ravno tako bo poskrbel za plevel. Zalijte jih nekaj dni po vrsti in rastline se bodo posušile.
13. S kisom se lahko znebite tudi nadležnih faraonk, poškropite ga okoli vrat, odprtin, robov, ter področja kjer se mravlje zadržujejo.
14. Kis je odlično sredstvo za poliranje kromastih površin.
15. Vam preseda pes, ki si konstantno praska za ušesi? Uporabite mešanico kisa in vode ter z mehko krpo dobro obrišite področje. To ponovite nekaj dni skupaj.
16. Kis zmehča meso. Namočite kos mesa čez noč v kis in zjutraj bo meso okusno in mehko.
17. Kis pomaga pri kuhanju jajc – dodajte vodi sol dve žlici kisa. Jajca bodo manj pokala.
18. Imate suho in spokano kožo. Dodajte 2 žlici kisa v kad in si privoščite oddih.
19. Se želite znebiti prhljaja – kis bo rešil tudi to zadrego. Splaknite umite lase z mešanico kisa in tople vode.
20. Če vam zaudarja odtok v kuhinji. Zlijte vanj kis, ter to ponovite vsdaj enkrat tedensko. Pustite, da kis deluje vsaj 30 minut in nato splaknite s toplo vodo.
21. Kis odstranjuje vonj po čebuli. Prede in po rezanju si ga vtrite v prste.
22. Kis odstranjuje madeže sadja in zelenjave iz tkanine. Namočite v kis in dobro zdrgnite nato pa operite v stroju.
23. Kis odstranjuje staro maščobo in vonj na posodi. Dodajte žlico kisa v umivalnik, ko perete posodo.
24. Očistite čajnik s kisom. Zavrite čajnik in v vodo kanite nekaj žličk kisa. Odstavite odlijte in obrišite čajnik.
25. Očistite neprijeten vonj v hladilniku s kisom in vodo.
26. Koš za smeti očistite z mešanico vroče vode in kisa ter se znebite neprijetnega vonja.
27. Pomivalni stroj lahko razkužite in očistite tako, da v cikel pranja zlijte kozarec kisa.
28. Očistite mikrovalovno pečico z vročo vodo in kisom. Za ostanke hrane v mikrovalovni pečici zavrite ¼ skodelice kisa in 1 skodelico vode. To bo omehčalo zažgane ostanke hrane in olajšalo čiščenje.
29. Očistite porcelan in steklo. Vodi za pranje dodajte šilce kisa ter nežno operite porcelan ali steklo v tej mešanici. Pustite, da se posuši.

WordPress Themes