8 NASVETOV ZA SIJOÄŒE IN ZDRAVE LASE

Vlaga, mraz in umazanija so največji sovražniki vaših las v jesensko-zimskem obdobju. Z malo truda pa se vaši lasje lahko lesketajo kot poleti.

1. Pravilno umivanje las

Tudi vaši lasje potrebujejo pravi ritem umivanja, ki mu je treba prilagoditi izbiro preparatov. Če si lase umivate zelo pogosto, vsak dan ali vsak drugi dan, šampon uporabljajte le enkrat (ne dvakrat!), zato pa nikoli ne pozabite na uporabo balzama. Umivanje samo z vodo ni primerno, sploh če si lase barvate in uporabljate veliko preparatov, ki jih samo voda ne izpira. Prav tako lahko otroške šampone prepustite otroku, ker dolgoročno na vaše lasišče zaradi svoje sestave ne vplivajo dobro.

2. Izpiranje

Izpiranje naj traja vsaj toliko časa, kot ste potrebovali za umivanje las, začnite z mlačno vodo in z lasišča narahlo spirajte peno. To ponavljajte toliko časa, da vas lasje začnejo skominati , če jih odcedite ali greste skoznje s prsti. Izpiranje končajte z mrzlo vodo, ki zapira lasne luske in daje lasem sijaj.

3. Mokri lasje

Nikar se z glavnikom ne lotevajte mokrih las in jih poskušajte razčesati! Mokri lasje so bolj občutljivi, ker so težji, zato se hitreje lomijo. Najbolje jih je dobro razčesati pred umivanjem, takrat si lahko pomagate tudi s kapljico olja za lase, da gre lažje. Mokrih las ne sušite na zraku, ker vlečejo nase umazanijo in bodo potem brez leska.

4. Posebna nega

Enkrat na teden privoščite svojim lasem posebno nego, negovalno, hranilno ali vlažilno masko, lahko pa jo kdaj nanesete namesto balzama in jo pustite učinkovati nekaj minut in medtem razčešete lasišče, vendar je pomembno, da jo potem resnično dobro sperete. Če imate poškodovane, barvane ali suhe lase, redno uporabljajte preparate za njihovo nego, a z njimi ne pretiravajte, raje jih izmenično kombinirajte z navadnimi preparati.

5. Masaža las

Masiranje las med umivanjem je nekaj, kar vam nudi vsak boljši frizer, lahko pa si ga nudite tudi sami. Z njim boste izboljšali delovanje pripravkov, ki jih nanašate na lase (šampon, balzam, maska …), in prekrvavili lasišče, kar daje lasem živahen, zdrav videz. Masirajte nežno in s prstnimi blazinicami, nikar z nohti, nikoli ne drgnite, ampak krožite. Če se masirate sami, vam bo lažje, če glavo nagnete nekoliko nazaj.

6. Serumi

Pridejo leta, ko ženske začnejo uporabljati preparate, ki so letom prilagojeni. Če imamo kreme za kožo po 30. letu, imamo tudi lasne izdelke za “zrele” lase. Serumi so eni takšnih, so učinkoviti in preprosti za uporabo, če jih uporabljate redno – enkrat na teden je dovolj, če nimate posebnih težav z lasmi, sicer tudi dvakrat, a pretiravati ni treba. Za nasvet, koliko je ravno prav, lahko vprašate tudi svojega frizerja.

7. Hrana za lase

Seveda se lasem pozna, če jih hranimo tudi od znotraj, ne samo od zunaj. Vitamini in minerali so tisti, s katerimi lahko izboljšate kvaliteto svojih las – prednjači vitamin B in njegove podskupine, najdemo pa ga v kvasu, neoluščenem rižu, oreških, mlečnih (sir, jogurt, skuta) in mesnih izdelkih, ribah, stročnicah, soji … Nekaj ga ima tudi pivo, če je verjeti Catherine Zeta Jones, ki prisega na umivanje las s pivom.

8. Striženje

Med enim in drugim obiskom frizerja naj ne minejo več kot trije meseci. To je čas, v katerem lasje zrastejo ravno toliko, da jim je treba pristriči konice, sicer se lomijo, kar ne vpliva dobro le na videz, ampak tudi na zdravje las. Poleg tega obisk pri frizerju izkoristite za kakšen lepotni tretma, s katerim se vam doma ne ljubi ukvarjati, sploh če imate resnejše težave z lasmi, kot je izpadanje, redčenje, prhljaj … Težava, za katero bi vi porabili ogromno truda, živcev in denarja, je pri strokovnjaku običajno odpravljena v nekaj tednih, če ne gre za globlje vzroke, kot so hormonske težave, dermatološke spremembe …

WordPress Themes