6 ZELIŠČ ZA ZDRAVE MOŽGANE (Ekosvet)

Vedno več raziskav potrjuje, da nekatera zelišča pomagajo ohranjati zdravje naših možganov in celo pomagajo prepričevati nastanek nekaterih bolezni.
Predstavljamo vam 6 čudovitih zelišč, ki niso le zdrave, ampak tudi dobrega okusa.

ŽAJBELJ – za spomin, sprostitev in proti Alzheimerjevi bolezni

Britanski znanstveniki so naredili raziskavo, kjer je sodelovalo 44 odraslih ljudi, starih med 18 in 33 let. Nekaterim so dali žajbljeve kapsule, drugim pa placebo iz sončničnega olja. Tisti, ki so uživali žajbljeve kapsule, so pokazali mnogo boljše rezultate pri testih za spomin. Izboljšal se jim je tako kratkoročni kot dolgoročni spomin, pozitivne spremembe pa je bilo moč opaziti tudi na njihovem razpoloženju. Prav tako pa so ugotovili, da žajbelj ugodno vpliva na ljudi, ki trpijo za Alzheimerjevo boleznijo. Žajbelj lahko dodamo juham, omakam, enolončnicam, mesnim jedem, lahko pa iz njega naredimo čaj.

KARI IN KURKUMA – proti Alzheimerjevi bolezni

Indijske jedi s karijem niso le dobrega okusa, pač pa vsebujejo kurkumo, ki pomaga ščititi možgane pred različnimi boleznimi. Dr. Greg Cole (Center za raziskovanje Alzheimerjeve bolezni) je povedal, da je v kurkumi snov, ki ščiti možgane pred vnetji in oblogami, ki so povezani z obolenji, kot je Alzheimerjeva bolezen. Tudi druge raziskave so pokazale podobne obetavne rezultate.

INGVER – proti vnetjem

Ingver poznamo kot odličen dodatek k različnim jedem. Ima veliko zdravilnih lastnosti. Je antioksidant, vpliva pa na preprečevanje nastajanja vnetja v možganih. Revija Life Sciences je poročala o raziskavi, kjer so dokazali, da ingver nudi varovanje proti prostim radikalom, ki so zelo nevarni za nastanek bolezni možganov.

Moj eko svet priporoča čaj iz ingverja, kjer 2 koščka ingverja prelijemo z vročo vodo, premešamo, počakamo nekaj minut in po požirkih popijemo.

DVOKRPI GINKO (Ginkgo Biloba) – za boljši spomin, Alzheimerjevo bolezen, depresijo in vrtoglavico.

Dvokrpi ginko je znan tudi kot zelišče za možgane, saj ima veliko lastnosti, ki pozitivno vplivajo nanje. Ugodno vpliva na pretok krvi, pomaga pri zdravljenju demence in ima pozitivne učinke na depresijo. V Nemčiji ginko uporabljajo za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni. Ljudem z zgodnjim stadijem te bolezni, ki so jemali 240 mg ginkota na dan, sta se po treh mesecih izboljšala spomin in razpoloženje. Pomaga tudi pri vrtoglavici in zmanjšuje simptome depresije. Preventivno lahko uživamo ginkov izvleček trikrat na dan po 40 mg.

ZIMZELEN – za boljši spomin, proti boleznim ožilja

Zimzelen vsebuje vinpocetin, ki pomaga pripeljati kisik in glukozo v možgane. Madžarski zdravniki ga že 25 let uporabljajo za zdravljenje demence in nekaterih bolezni krvnih žil. Zimzelen izboljšuje spomin pri zdravih ljudeh in tudi tistih, ki obolevajo za demenco. Zdrave ženske, ki so jemale 40 mg vipocetina na dan, so imele 30% boljše rezultate pri testih za kratkoročni spomin od tistih, ki so jemale placebo.

Vinpocetin redči kri, spodbuja cirkulacijo v možgane in pomaga možganom absorbirati hranilne snovi. Strokovnjaki priporočajo 2 mg vipocetina dnevno.

ROŽMARIN – za koncentracijo

Rožmarin ima protivnetne lastnosti, izboljšuje krvni pretok in pomaga pri koncentraciji. Rožmarin je nepogrešljiv v sredozemski kuhinji.

Pred uporabo se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, saj se nekatera zelišča in zdravila ne smejo mešati.

WordPress Themes