6 prehranskih trendov – zdravi ali nevarni?

6 prehranskih trendov - zdravi ali nevarni?

Nova dieta, nov prehranski trend … Svojemu telesu seveda vsi privoščimo le najboljše. Toda ali so vsi ti novi prehranski trendi res tako zelo zdravi?

1. Paleo

Pri paleo dieti se osredotočite na starodavne oblike prehrane. Je se samo tisto, kar je človek jedel že pred 20.000 leti. Več o tem si lahko preberete na povezavi Kaj je paleo način prehranjevanja.

Kaj pa mnenje strokovnjaka:
  • Prehrana je lahko zelo enolična.
  • Prednost: tabu so gotovi izdelki in hitra prehrana, v središču pa naravna živila, predvsem meso in ribe.
  • Pomanjkljivost: premalo žit, olj in mlečnih izdelkov.

2. ‘Volumetrics’

Dieta se tako rekoč osredotoča na občutek polnosti. Tega pa ne zagotavlja število kalorij ali grami maščobe, beljakovin ter ogljikovih hidratov, temveč vrsta in količina hrane. Zato pri dieti izbirate med živili z malo kalorijami in veliko vsebnostjo vode.

Dieta vključuje 4 kategorije živil:

1. kategorija: sadje, zelenjava (npr. brokoli, paradižnik, gobe) in juhe v “neomejenih” količinah.

2. kategorija: polnozrnata živila (rjavi riž, polnozrnate testenine …), beljakovine (iz pustega mesa), stročnice in mleke z manj maščobami.

3. kategorija: kruh, lahke sladice, nemastni pečeni prigrizki, siri, meso z več maščobami v zelo omejenih kiličinah.

4. kategorija: nič ali zelo zelo malo ocvrte hrane, sladkarij, piškotov in drugih predelanih živil.

Mnenje strokovnjaka:

Veliko volumna pomeni malo kalorij. Želodec bo sicer poln, dobil pa bo malo energije. Idealno sicer za hujšanje, ker pojeste več sadja in zelenjave.

3. Fleksitarijanstvo

Fleksitarijanstvo je skovanka besed fleksibilno in vegetarijanstvo. Preprosto povedano – gre za za dieto, pri kateri jeste večinoma hrano rastlinskega izvora, meso pri tej prehrani pa se na krožniku znajde zelo redko, če pa že, pa iz trajnostne reje.

Mnenje strokovnjaka:

Osnova je vegetarijanska prehrana, ni pa prepovedano občasno zaužitje mesa in rib. Shujšali ravno ne boste, boste pa zdravi in v dobri formi.

Prednost: ker je dieta prilagodljiva, fleksitarijanec tako npr. doma pripravlja vegetarijanske jedi, ko pa je zunaj, nima nič proti mesu.

4. Zeleni smutiji

V zadnjem času postajajo vse bolj priljubljeni. Sestavljeni so sicer iz sadja, vendar imajo visok delež listne zelenjave, na primer ohrovta, špinače, kopriv …

Mnenje strokovnjaka:

Sokovi vsebujejo nizkokalorično, zdravo zelenjavo, solate ali zelišča. Ker pa je osnova v veliko primerih sadje, to predstavlja tudi veliko kalorij, ki se hitro prebavijo, vendar smo kmalu spet lačni. Če želite shujšati, naj bo smuti predvsem zelenjavni.

Slabost: Rastline v svojih listih, ki so navadno najbolj hranilno bogati del rastline, prenašajo sledi alkaloidov, ki sicer v majhnih ne predstavljajo nevarnosti, temveč celo krepijo imunski sistem, če pa to več tednov neprekinjeno uživate se lahko začnejo alkaloidi kopičiti v telesu in sprožijo neželene simptome, ki so posledica zastrupitve.

5. ‘Clean Eating’

Kot pove že samo ime (‘čista prehrana’), ta dieta stavi na živila, ki niso obdelana industrijsko ali kemično.

Mnenje strokovnjaka:

Priporočljivo, ker se tako avtomatsko izognemo industrijsko pridelani hrani in se osredotočimo na naravna, zdrava živila, kot so zelenjava, sadje in žita, ki tvorijo osnovo.

6. Brez laktoze (in/ali glutena)

Vsak mlečni izdelek vsebuje mlečni sladkor, t. i. laktozo, ki se v našem želodcu razgradi v encim, da ne obremeni črevesja in ne povzroči prebavnih težav. Če tega encima ni, pride do netolerance. Prizadetemu v tem primeru pomagajo živila brez laktoze. Veliko pa jih tovrstne izdelke uživa kar preventivno. Pa jih je res treba?

Mnenje strokovnjakov:

Ob poplavi živil brez laktoze, bi si mislili, da je danes ne prenaša nihče več. Zmagovalec tega strahu pred laktozo pa je predvsem živilska industrija, ki dobro služi s pomočjo dražjih izdelkov.

Zaradi odpovedovanja laktozi še ne boste vitki. Ti izdelki imajo namreč ravno tolikšno število kalorij kot običajni mlečni izdelki. Podobno je pri brezglutenski dieti. Gluten namreč ni tisti, ki redi.

Prednost: Izogibanje glutenu je zato smiselno le za bolnike s celiakijo, zagotovo pa je zdravo, če pojeste manj izdelkov iz bele moke.

WordPress Themes