6 nasvetov za harmoničen dopust


Poletje, sonce, plaža in ena sama sreča? Prelepe urice v dvoje? Nobenih neviht na področju partnerskih odnosov? Končno čas zase? Samo sproščanje in veselje?

Ja, tako naj bi bilo. In tako je tudi lahko – če veste, kako se izogniti pastem, ki prežijo na nas med počitnicami in na dopustu.

Za bolj harmoničen dopust, se izognite tem 6 pastem:

Prva past

V vsem sva uglašena

Dva sta že leta skupaj. Dobro se poznata. Vesta, kaj ima partner rad in s čim se rad zaposli. Odlični pogoji za lep dopust, kajne? Predvsem, če ste že velikokrat potovali v dvoje.

Napačno! Tudi če se v vsakdanu razumemo brez besed, ne pozabite, da je dopust čudovito posebno stanje. V najlepših dneh leta si ljudje želimo početi nekaj povsem drugega kot doma. Več ali manj športa, več zabave ali pa aktivnosti kot sicer. Morda si želimo dlje ali pa manj spati, kaj novega doživeti …

Zato velja: lepe počitnice ne potrebujejo le dobre priprave, temveč tudi temeljit pogovor. Vnaprej in tudi na kraju samem. Vprašajta se: “Kako si predstavljaš dopust? Kaj ti je še posebej pomembno? Kaj bi rad/-a doživel/-a?” Dobro si prisluhnite – brez ocenjevanje potreb in želja drugega.

Druga past

Vsaka minuta šteje

Dopustniški dnevi so dragoceni, ker jih nimamo ravno na pretek. Šteje torej vsaka ura, in to pomeni: vedno se mora kaj dogajati. Čim bolj hitro. Najbolje, da že kar zvečer sedemo na letalo ali pa v avto in se odpeljemo.

Raje ne! Če boste tako začeli dopust, se ne bo dobro končalo. Zakaj ne? Ker bo vaš celotni sistem še nekaj časa pod alarmom in stresom.

Bolje: če bi radi odpotovali v soboto, si vzemite dopust že v petek. Nič se ne bojte – za nič ne boste prikrajšani. Prav nasprotno. Sproščeni boste namreč že v sredo, ker boste vedeli, da imate na voljo še dovolj časa za pakiranje prtljage in urejanje zadnjih opravkov. In lepo je, če lahko na prvi dan dopusta zajtrkujemo kar v lastni postelji.

Tretja past

Brez načrtov!

Vsi vemo, da pri delu, gospodinjstvu, družinskih zadevah nič ne deluje dobro brez načrtovanja. In si mislimo, da mora enako veljati tudi na dopustu. Že vnaprej si radi začrtamo, kaj vse bomo počeli, kdaj vstali …

Zmotno! Pravzaprav smo kar nekako navajeni, da se kar naprej z nečim zaposlujemo, da se v dneh, ko nimamo kaj početi, že popoldne počutimo zares čudno. Pričakovane sprostitve kar ni in ni in čisto vseeno nam je, kako modro je morje. Morda imate tudi vi ves čas občutek, da nekaj zamujate …

Takole bo bolje: za prve dni načrtujte nekaj kratkih in enostavnih aktivnosti, da boste zvečer vendarle imeli občutek, da ste nekaj doživeli. Prednost: kdor načrtuje, zavestno premisli, kaj bi pravzaprav rad počel.

Četrta past

Zdaj bova vse nadoknadila

Skupni zajtrk, skupaj na plažo, z roko v roki v vodo, zvečer pa bova objeta opazovala sončni zahod, potem pa sledi še romantika v postelji. Poleg tega pa še dobra mera zabave, poglobljeni pogovori, ples itd. Tako nekako si predvsem ženske predstavljamo idealen dopust.

Ni dobro! Skoraj ni para, ki bi lahko skupaj preživel 24 ur. Prav tako pa boste težko našli par, ki bi si želel enake stvari ob istem času. Poleg tega previsoka pričakovanja ustvarjajo prehud pritisk.

Zamisel: dopovejte si, da z vašo zvezo ni prav nič narobe, če bosta počela kaj drug mimo drugega. Zanesljiva formula se glasi: en dan naj velja, da odloča ONA, naslednji dan pa ON, tretji dan pa počnita nekaj, kar veseli oba.

In vedite, da se noben človek ne odpre na ukaz ali pa postane romantičen in dobre volje. Vsak je od doma prinesel svoj zavojček stresa in se ga bo rešil na lasten način. Nekdo rad bere časopis, drugi pa bi se cele ure sprehajal in obiskoval muzeje. Nič od tega ni napačno!

Peta past

Prepir pokvari vse

Začne se pravzaprav že doma. Med pakiranjem prtljage in zadnjimi pripravami. Prvi večer na dopustu je vse pozabljeno in se veselo nasmihamo drug drugemu. Toda strokovnjaki pravijo, da se pri skoraj vseh partnerjih tretji dan dopusta zgodi prepir. In potem? Je dopust uničen?

Pa kaj še! Na dopustu imamo veliko časa, zato na površje priplavajo tudi teme, za katere ni prostora v vsakdanu. Zelo je sicer razširjena ocena, da se srečni pari skorajda ne prepirajo, vendar je povsem zmotna. Ne le da so konflikti, diskusije in nerazumevanje povsem normalni, temveč so tudi znak živega partnerskega odnosa. Seveda le, če prepiri niso trajno stanje ali pa se spremenijo v agresijo.

Rešitev – ne obstaja. Pomembna je naravnanost. Če trdno verjamete, da prepir pokvari vse, potem boste to tako tudi doživljali. V sebi boste tuhtali ter tuhtali in že bo na vrsti naslednji prepir. Če pa si boste rekli, da je to nekaj povsem normalnega, boste lažje našli harmonijo.

Pomaga, da se po prepiru za uro ali dve umaknete partnerju – tako se bosta lahko oba pomirila. Vedite tudi, da pomanjkanje harmonije pod palmami nič ne pove o vajinem odnosu. Ta je lahko v vsakdanu kljub temu močan in lep!

Šesta past

Moram biti dosegljiva

Pametni telefoni in brezžični internet poskrbijo, da smo nenehno dosegljivi. Hitro moramo preveriti elektronsko pošto, ne smemo zamuditi nobenega SMS-sporočila … Ko vse preverimo, smo pomirjeni – doma in v službi je vse v redu. In šef ve, da sem zanesljiva in marljiva. Sijajno.

Prav nasprotno: če tudi na dopustu ne morete odklopiti, so vaši možgani ves čas v stanju pripravljenosti. Sprostitev ni možna, ker stresni hormoni nikakor ne upadejo. V tem primeru se težko odmaknete od vsakdanjih težav in tako zamudite možnost, da bi ob vrnitvi na določene stvari gledali drugače.

Rešitev: če že morate biti dosegljivi, si določite, kdaj boste preverili napravice. Na primer, takoj po zajtrku. Tudi vaš šef mora to sprejeti. In t

WordPress Themes