5 vežbi protiv nezadovoljstva

Trajno nezadovoljstvo ukazuje na to da nešto nije u redu s tim kako živimo, i da moramo nešto promeniti.

5_vezbi_protiv_nezadovoljstva_2

U današnje vreme teško je pronaći osobu koja će reći da je sasvim zadovoljna svojim životom jer je industrija za mase koncipirana na večnoj gladi za nečim novim, dakle, na nezadovoljstvu postojećim.

Međutim, trajno nezadovoljstvo ukazuje na to da nešto nije u redu s tim kako živimo, i da moramo nešto promeniti. Ono je alarm da nismo na putu koji smo odabrali za sebe u ovome životu…

Često ne znamo šta je u korenu nezadovoljstva i tražeći odgovor udaramo u površne stvari: ljutimo se na prijatelje ili partnera zbog sitnica, iritira nas bezvezan komentar u prolazu, osećamo se umorno zbog oblačnog vremena…

Nezadovoljstvo je izazov, crveno svetlo, mokra krpa, poziv na buđenje. Taj nas osećaj poziva da istražujemo šta je to u nama i oko nas što je pošlo naopako i šta možemo da učinimo da bismo se vratili na svoj istinski, davno odabrani put. U tom smislu, nezadovoljstvo je prilika, gotovo blagoslov, za one koji će oslušnuti, zastati i zapitati se – šta to ne valja?

Ako ste već došli do te tačke da ste zastali i pitali se: “Šta se događa? Zašto sam nezadovoljna?” sledeće vežbe mogu da pomognu dok putujete do same srži svoga bića.

1. Pronađite balans

Često smo od dobronamernih ljudi čuli savet “nemoj biti tako nezadovoljna”, uz napomenu da moramo biti zadovoljni sa stvarima onakvima kakve jesu. Međutim, da bismo pronašli svoj balans i uravnotežili emocije, moramo osećanju nezadovoljstva pridati jednaku težinu i važnost kao i osećanju zadovoljstva. Ne možemo samo da ga potisnemo i ignorišemo.

Vizuelizujte veliku vagu. Na levi tas stavite dragulje koji simbolišu osećaj zadovoljstva, a desno stavite kamenčiće koji su za vas simbol nezadovoljstva. Zamolite svoje više Ja (Boga, univerzum…) da vam pomogne da uravnotežite tu vagu kako bi se našla u savršenoj ravni. Kad predstavite sebi tu sliku u potpunosti, iskoristite moć daha. Duboko udahnite upravo tu impresiju savršeno izbalansirane vage, zadržite dah kako bi se ona sjedinila s vašom energijom, i izdahnite s osećajem kako su sada obe emocije integrisane u vašem biću i izjednačene.

2. Pronađite kompas

Ponekad nam se dogodi da završimo neki posao i čak dobijemo pohvalu za njega, ali duboko u sebi osećamo nezadovoljstvo. Čini se da nismo na pravom putu. Ova vežba može da nam pomogne da pronađemo svoj kompas.

Zatvorite oči i povežite se u sebi s osećajem nezadovoljstva, dopustite mu da vas sasvim obuzme. Zatim se setite situacije koja je prouzrokovala to nezadovoljstvo a onda taj osećaj nezadovoljstva pretvorite u svog saveznika. Neka vam nezadovoljstvo pokaže unutrašnjim slikama gde ste mogli da iskoristite više svojih potencijala.

WordPress Themes