5 nasvetov za zdravo prehranjevanje, ko ste v stiski s časom

Praktični nasveti, s pomočjo katerih se boste lahko, kljub pomanjkanju časa, prehranjevali zdravo.

1. Zajtrk za uspešen začetek dneva
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj ne le poskrbi za uspešen zagon metabolizma, temveč vam tudi da energijo za uspešen začetek dneva. Zato si za prvi dnevni obrok izberite živila, ki vas bodo prijetno nasitila in preprečila prehiter dvig krvnega sladkorja (zaradi česar bi se kaj hitro lahko počutili le še bolj lačni in utrujeni).

Dober izbor so jajca, kos polnovrednega kruha in kozarec sveže stisnjenega pomarančnega soka; ali ovseni kosmiči kuhani na mleku in čajna žlička arašidovega masla; ali pa grški jogurt s sadjem.

2. Privoščite si več obrokov dnevno
Zelo pomembno je, da dnevno zaužijete več manjših obrokov, ki si jih enakomerno porazdelite čez dan. Tako boste imeli vedno dovolj energije, pa tudi napadom lakote in prenajedanju se boste izognili. Nenazadnje pa boste s tem poskrbeli tudi za to, da bo vaš metabolizem nenehno v pogonu, zaradi česar boste imeli tudi manj težav z odvečnimi kilogrami.

3. Hrano si pripravite vnaprej
Če vam zaradi delovnih obveznosti v službi pogosto zmanjka časa za to, da bi se odpravili na kosilo in si privoščili zdrav obrok, bo najbolje, če si ga boste prinesli kar s seboj. Hrano si lahko pripravite že dan prej ali pa si za vikend pripravite več obrokov hkrati za teden vnaprej, jih razporedite v posodice, shranite v hladilnik, nato pa si iz njega vsako jutro, tik pred odhodom v službo, vzamete željen obrok.

4. Če jeste zunaj, pazite kje in kaj jeste
Če boste jedli v restavracijah, si izberite tiste, za katere veste, da vam lahko ponudijo zdrave in uravnotežene obroke, ki naj bodo sestavljeni iz kvalitetnih beljakovin (zrezek ali riba na žaru), ogljikovih hidratov (rjav riž, sladek krompir), zdravih maščob (olivno olje, avokado, oreščki) in veliko zelenjave. Tako boste siti, zadovoljni in polni energije za nadaljnje delo.

5. Ne pozabite na tekočino!
Da bi telo lahko ustrezno delovalo, mu morate poleg hrane zagotoviti tudi dovolj tekočine. Čeprav je nekaj dobite že s hrano, to ne bo dovolj, zato je morate nekaj zaužiti tudi samostojno, najbolje v obliki vode ali nesladkanih čajev. Priporočeno je, da zaužijete 1 l na 25 kg telesne teže, če ste telesno aktivni pa še malce več.

Vir: lifestyle.enaa.com

WordPress Themes