4 bolečine v telesu, ki jih ne smete prezreti

Medtem ko so vsi tu in tam čutimo manjše bolečine, lahko pomeni bolečina tudi opozorilo ali znak, da je nekaj hudo narobe.

4 bolečine v telesu, ki jih ne smete prezreti 5 od 5

Morda ste doživeli močno nenadno bolečino, ki je ne znate pojasniti, ali manjšo kronično bolečino, ki nikoli povsem ne izgine. Te vrste bolečin so manjši namigi vašega telesa, ki vas seznanja o njegovem stanju. Tudi če ste imeli test krvi ali druge oblike testiranja in vam je pokazalo, da ste zdravi, vam lahko vaše telo še vedno poskuša povedati, da je nekaj narobe. Da bi vam pomagali preprečiti potencialno smrtno nevarne situacije, vam kot Medicinski center Ljubljana posredujemo informacije o štirih telesnih bolečinah, ki jih nikoli ne bi smeli prezreti.

Bolečina v čeljusti  je lahko signal srčnega infarkta

4 bolečine v telesu, ki jih ne smete prezreti 1 od 5

Nejasne bolečine na spodnji levi strani čeljusti nikoli ne smemo prezreti. Bolečina se lahko povečuje in zmanjšuje v obdobju nekaj minut, lahko se seli tako, da ne morete  povsem natančno določiti, kje vas boli. Takšna bolečina se lahko pojavi, ko postanejo živci okoli srca občutljivi, ponavadi zaradi pomanjkanja kisika v srčni mišici. Ob tem telo pošlje bolečino preko živcev v hrbtenici na druge lokacije v telesu, še posebej v prsni koš (tipična angina pektoris), levo čeljust, ramo, roko, zgornji del trebuha ali hrbet. Najbolj tipična lokacija bolečine ob pomanjkanju kisika v srčni mišici je prsni koš. Druge lokacije so manj pogoste, vendar tudi ob bolečini v njih moramo biti zelo pozorni, sicer lahko srčni infarkt spregledamo.

Bolečine v nogah lahko signalizirajo globoko vensko trombozo (GVT)

4 bolečine v telesu, ki jih ne smete prezreti 2 od 5

Ta vrsta bolečine se začne globoko v notranjosti meč in daje občutek neprijetne bolečine ali povzroča krče. Noga lahko nekoliko oteče in pordeči, lahko pa se na njej tudi nenadno pojavijo tudi krčne žile. Bolečina v mečih je lahko znak globoke venske tromboze (GVT), ki se pojavi ob krvnem strdku v notranjosti globokih ven na nogah. To stanje lahko postane smrtno nevarno. Kadar strdek, ki je povzročil embolijo, potuje skozi krvni obtok ( ponavadi v pljučih), se ob tem lahko pojavi tudi nenadno težko dihanje in bolečine v prsih, kašelj in eventuelno tudi izkašljevanje krvi. Sicer se strdek lahko ustavi tudi v možganih, srcu ali kje drugje, potek pa ni nujno tako dramatičen.

Bolečine v trebuhu  lahko signalizirajo žolčne kamne

4 bolečine v telesu, ki jih ne smete prezreti 3 od 5

Bolečine v trebuhu so lahko znak žolčnih kamnov. Žolčni kamni  so pri ženskah bolj pogosti kot pri moških. Najpogostejši simptom bolečine zaradi žolčnih kamnov je bolečina v zgornjem desnem predelu trebuha, takoj pod prsnim košem. Bolečina je lahko ostra in se lahko širi zadaj pod lopatice. Običajno se bolečina s premikanjem ne spreminja. Žolčni kamni pogosto celo ne povzročajo simptomov, razen če pride do zapore žolčnih vodov. Pri žolčnih kamnih se lahko pojavijo tudi resni zapleti, kot so ruptura žolčnika ali vnetje trebušne slinavke.

Mravljinčenje lahko signalizira okvaro živca

4 bolečine v telesu, ki jih ne smete prezreti 4 od 5

Mravljinčenje  je pogost simptom slabše cirkulacije. Tipičen primer za to je npr. če vam noga “zaspi.”  Lahko pa tudi pomeni, da je živec utesnjen ali poškodovan (npr. ko se udarimo v komolec in čutimo mravljinčenje). Poleg mravljinčenja se lahko pojavi tudi pekoča bolečina ali odsotnost občutka v udu. Kadar težave same po sebi ne prenehajo, je treba preveriti, kaj je v ozadju obstoječe težave. Namreč, če gre za utesnitev živca, se ob tem lahko živčna vlakna trajno poškodujejo in včasih je potreben čimprejšnji poseg (operacija) za razrešitev utesnitve.

WordPress Themes